Att sälja fakturor till ett inkassobolag

Alla som någonsin antingen drivit företag eller överhuvudtaget jobbat med ekonomi vet vilka problem som kan uppstå om man behöver få in pengar och har fakturor som kunderna inte har betalat och även om man självklart kan försöka driva in pengarna själv så är det oftast inte speciellt enkelt. Därför finns det flera alternativ som man som företagare kan använda för att förenkla sitt liv och även få kassaflödet att rulla på ordentligt i företaget, då det är något som faktiskt kan påverka om man kan fortsätta att driva företaget eller inte. Det bästa sättet för att klara av det här är faktiskt att sälja fakturor, det kan låta konstigt men det man helt enkelt gör är att sälja sina fakturor till ett företag som köper fakturor.

Sälja fakturor till inkassobolag – Hur fungerar det?

Hela principen går ut på att du får en viss procent av fakturabeloppet och efter det behöver du inte bekymra dig alls över dem fakturorna då företaget som köpt dem tar hela kreditrisken och det betyder att du med minimal ansträngning snabbt kan få in pengar som annars kanske kunnat ta väldigt lång tid att få in.

Därför ska man alltid som företagare se sig om efter vilka möjligheter som finns för att förbättra sitt kassaflöde för även om man på pappret tjänar stora summor pengar så spelar det ingen roll om inga fakturor faktiskt betalas i tid. Det är något som hänt många företag som faktiskt behövt gå i konkurs då de inte klarat av att betala sina åtaganden och därför blivit försatta i konkurs.

Hur fungerar det med att sälja fakturor?

Det är på många sätt väldigt enkelt och absolut inget svårt om man bara vet hur själva principen fungerar. Det är nämligen ett sätt för företag att slippa ta en kreditrisk överhuvudtaget och man kan då koncentrera sig på att skaffa fler kunder och så tar företaget som köper fakturor hand om hela kreditrisken och även att se till så att fakturorna drivs in. Men det behöver inte du bekymra dig om då du redan fått betalt för fakturan och på det sättet kan du redan från första dagen som fakturan ska skickas iväg ha pengarna på kontot och det är verkligen en fördel om man driver ett företag som behöver få in mer pengar till kontot. Det du som företagare gör är helt enkelt att kontakta ett företag som köper fakturor och du skickar en lista på de fakturor du vill sälja och du får tillbaka en offert med vad dem är villiga att betala för varje faktura. Ofta ligger det på ungefär 80-90 % av fakturabeloppet men det beror på en del faktorer som om det är ett företag eller en privatperson som fakturan gäller. Om den personen eller det företaget har betalningsanmärkningar eller andra problem med sin ekonomi . Sen gör företaget helt enkelt en riskanalys för att se om de kommer ha en stor eller liten möjlighet att faktiskt kunna driva in pengarna.

Kan vara kostsamt men ökar likviditeten snabbare

Så om du har kunder som inte betalar i tid eller som vill ha väldigt långa kredittider så kan det absolut vara en fördel att sälja fakturor och på det sättet få in pengarna snabbt och enkelt. Ofta har man som företagare pengarna på sitt företagskonto samma dag eller senast dagen därpå men det beror helt och hållet på vilket företag man använder sig av och andra faktorer som vilken bank både du och företaget använder er av.

Är det enkelt att sälja fakturor?

Det är väldigt enkelt att sälja fakturor och även om det alltid tar lite längre tid första gången man ska sälja en faktura så kommer det så fort du och företaget kommit igenom de första stegen gå väldigt fort för återkommande fakturor som du vill sälja. Men att sälja fakturor kan man även göra redan från dag ett och på det sättet så kanske man får in lite mindre pengar i slutändan då företaget som köper fakturorna sällan betalar 100 % av fakturabeloppet men man vet att pengarna kommer in. Och som vi redan nämnt så är det en sådan faktor som gjort att flera företag faktiskt har gått i konkurs eller blivit satta under rekonstruktion då det helt enkelt behövs pengar på kontot för att kunna hantera sina affärer. Om då ens kunder inte betalar eller inte betalar i tid så kan det bli väldigt stora problem och det leder ofta till att du i sin tur betalar dina fakturor för sent och ofta får man då en påminnelseavgift som om man räknar på faktiskt kan bli väldigt stora summor per år om det fortsätter så att man inte får in pengarna i tid.

Men för att sälja fakturor så behöver man bara göra en enkel Google sökning och så kommer man snabbt hitta flera olika företag och då kan man även spela ut dem mot varandra så att man kan försöka få så mycket som möjligt för sin faktura.

Om man är osäker på hur allt fungerar så är det inte speciellt svårt och det tar som sagt inte många minuter innan man faktiskt har hittat ett företag som kan tänka sig att köpa upp alla dina fakturor och på det sättet kan du verkligen förbättra företagets kassaflöde och framförallt om det är under en tillfällig kris då du behöver få in pengarna från fakturorna snabbt så kan det vara ett otroligt bra sätt.
Så om du är intresserad av att sälja fakturor så räcker det med en enkel Google sökning och du kommer att ha flera alternativ att välja mellan.

Men är det lagligt att sälja fakturor?

Det är i Sverige helt lagligt att sälja fakturor men det kan alltid uppstå problem om du har ett avtal som säger att du inte får sälja vidare din fordran till ett annat företag. Men det är ytterst få företag som faktiskt har den typen av avtal och oftast så har man som företagare bara ett avtal om att företag 1 köper något av företag 2 som ska betalas inom en viss tidperiod.

Men om man är osäker på om man har ett sådant avtal så ska man alltid kontrollera alla eventuella avtal man skrivit med sig kund. På det sättet kan man utan några problem få en grundförståelse för om man faktiskt får sälja fakturor eller inte.

Men om man ser till den svenska lagstiftningen så är det inte förbjudet att sälja fakturor och det finns vid skrivande stund väldigt få lagar och regler som reglerar detta så man behöver inte vara orolig för att sälja fakturor men man ska alltid sälja sina fakturor till ett seriöst företag som man gärna har en viss kännedom om så att dina kunder faktiskt fortsätter att beställa saker av dig.

För även om det är lagligt att sälja fakturor i Sverige så vill man kanske inte sälja dem till ett företag som inte driver in skulder på ett helt lagligt sätt då det kommer påverka din relation med dina kunder som måste hantera att en person från ett suspekt bolag försöker att driva in pengar på en skuld som de troligtvis hade betalat utan påtryckningar.

Så var noggrann med att enbart arbeta med företag som följer etiska riktlinjer och som driver sin verksamhet på ett etiskt och lagligt sätt och det finns så pass många sådana företag att man inte behöver använda sig av suspekta sådana.

Hur mycket kan jag sälja fakturor för?

Om du funderar på att sälja fakturor till ett företag som köper upp sådana så ska du alltid försöka få ut så mycket pengar som möjligt. Det finns en del olika affärsmodeller varav den första är att oavsett om företaget som köpt fakturan får betalt eller inte så får du mellan 70-90 % av fakturabeloppet. Men sen finns det företag som har en lite annorlunda affärsmodell där du från början kanske får 70 % men får nästan hela vägen upp till 100 % av fakturabeloppet om den blir betald och på det sättet får du faktiskt in pengar för att förbättra ditt kassaflöde men du får också i slutändan betydligt mer för dina fakturor. Men nackdelen som finns med det här är att du från början får ett mindre belopp än om du sålt fakturan rakt av men då kan man se det som att man faktiskt fick en mindre del av en faktura man annars aldrig fått en krona av.

Men det gäller att vara säker på hur man vill göra, det kan nämligen vara bättre att sälja fakturan rakt av och på det sättet slippa tänka på eller oroa sig över den fakturan och på det sättet kan man också vara säker på att man får så mycket som möjligt för fakturan även om kunden väljer att inte betala.

För en kund kan också gå i konkurs även om allt ser bra ut och det kan räcka med att kassaflödet helt enkelt inte hänger med och så står företaget utan möjligheten att betala sina räkningar eller löner till anställda och det leder sällan till något bra.
Så ibland kan det faktiskt vara bättre att ge sina kunder lite tid innan man försöka driva in en skuld och på det sättet ge dem en möjlighet att lösa sina ekonomiska problem utan att du skickar in en konkursansökan för det företaget.

Välja företag att sälja fakturor till

Det finns flera olika företag som köper upp fakturor från företag och det finns en enorm blandning både i vad du kan få när du vill sälja fakturor och hur snabbt du kan få in pengarna på ditt konto.

Hitta rätt bolag att sälja din faktura till

Därför ska man helst ta in offerter från en mängd olika sådana företag för att se vilket företag som erbjuder dig mest pengar för din faktura och då kan du vara säker på att det ofta blir en liten budgivning, men det gäller att berätta att man tar in offerter från olika företag som köper fakturor.

På det sättet kan man nämligen få in betydligt mer på sina fakturor än om man enbart kontaktar ett företag. Om man har tur så har man valt det företag som redan från början hade betalat mest men då har man haft en ofantlig tur och det ska man absolut inte räkna med.
Så om man är osäker och vill få så mycket betalt för sina fakturor som möjligt så ska man självklart lägga ner lite tid på att se vad de olika företagen är villiga att erbjuda för de fakturor du vill sälja.

Men det kan faktiskt vara så att ingen vill köpa dina fakturor för att du har sålt till kunder som aldrig kommer att betala tillbaka. Då får man helt enkelt ta att man varit oförsiktig och det är därför man som företagare alltid ska göra en noggrann kreditkontroll av alla kunder man arbetar med. På det sättet så slipper man situationer där man inte kan sälja fakturorna då de helt saknar kreditvärdighet.

Att tänka på när man ska sälja fakturor

Som vi redan nämnt så ska man alltid jämföra mellan olika företag som köper in fakturor för att få så mycket pengar som möjligt när man vill sälja sina fakturor. Man ska också tänka över om man vill sälja fakturorna rakt av eller få en delbetalning, som vi nämnde tidigare kan man då få ett mindre belopp direkt och sen när kunden betalt fakturan så får man nästan hela vägen upp till 100 % av fakturabeloppet.
Men om man är osäker kan man alltid prata med de olika företagen om vad dem rekommenderar och vilka fördelar och eventuella nackdelar som finns med de olika affärsmodeller som de erbjuder.

Men om man helt enkelt inte känner sig bekväm med att sälja fakturor utan mer information så finns det gott om företagarforum på nätet där man kan hitta en mängd information och vad andra tycker och tänker om att sälja fakturor.

Men det är nästan omöjligt att säga vilket som är bäst då det beror på vem kunden är och om det är tillfälligt som kunden inte betalar eller om den aldrig betalar. Om det är för att öka kassaflödet i företaget så kan det vara bättre att sälja fakturan rakt av.