Jämför och hitta bästa långivaren för

Företagslån

I den här guiden hjälper vi dig att jämföra företagslån innan du väljer den bästa långivaren. Dessutom får du lära dig detta:

Företagslån
Bank
Betyg på Trustpilot
Information
Kom igång redan idag!
Lendo-företagslån-logotyp
4.8/5
froda-företagslån-logotyp
4.8/5
krea-företagslån-logotyp-300x100
4.6/5
opr-företagslån-logotyp
4.5/5
mynt-företagslån-logotyp-300x100
4/5
qred-företagslån-logotyp-300x100
4/5
capcito-företagslån-logotyp-300x100
3.7/5
fedelta-företagslån-logotyp-300x100

Inget betyg hos Trustpilot att visa.

ponture-företagslån-logotyp

Inget betyg hos Trustpilot att visa.

approva-företagslån-logotyp-300x100

Inget betyg hos Trustpilot att visa.

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till långivarna. Det innebär att vi kan erhålla en ersättning från låntagaren, precis som en återförsäljare. Läs full disclaimer här.

Spara pengar - logotyp

Hitta det bästa lånet för ert företag:

Vad är ett företagslån?

Ett företag finansieras av eget kapital och lån. Det egna kapitalet består av pengar ägarna satsat i bolaget och tidigare års vinster. 

För att driva verksamheten behöver de allra flesta företagen också låna pengar. Det kan vara till investeringar, den löpande driften eller täcka upp ett tillfälligt försäljningstapp. 

Samlingsnamnet för dessa lån är företagslån. Villkoren och uppläggen skiljer sig stort mellan olika banker och långivare. Det är därför viktigt att jämföra dem noga innan företaget tar ett lån.

Innehållsförteckning

Välj företagslån utefter villkoren som passar ert bolag

Traditionellt har de flesta företag använt en bank till alla företagets behov. Vanligen har det varit någon av de etablerade storbankerna.  

Det är oftast dyrt och företag erbjuds inte alltid de bästa villkoren. Numera är de flesta typer av tjänster ordentligt konkurrensutsatta, även företagslån. 

Företag skall välja den aktör som erbjuder de bästa villkoren för de tjänster de söker.

Olika företag har olika behov

Företagslån är ett bra exempel där det är viktigt att jämför många olika aktörer för att hitta de bästa villkoren. Ett företag är komplext. Det kan drivas i flera olika former exempelvis aktiebolag eller enskild firma.

Olika företag har olika behov. En del behöver investera mycket i maskiner andra företag behöver bygga upp lager för att kunna sälja när det blir säsong. 

Det gör att företagslån kan se olika ut. Olika typer av företag kan erbjuda olika säkerheter för ett lån. När en långivare skall bedöma ett företags kreditvärdighet är det stor skillnad på ett aktiebolag som drivit sin verksamhet lönsamt under lång tid och en nystartad enskild firma.

Företagskredit och factoring är en valmöjlighet

Det finns andra sätt att låna till ett företag än företagslån. Det kan vara factoring som innebär att företaget belånar sina kundfakturor. 

Det kan också vara företagskredit, då utnyttjar företaget möjligheten att låna bara när det behövs. Det är viktigt att fundera igenom vilken typ av lån som är bäst för företaget. 

Hur kan man ansöka om ett företagslån online?

Nu för tiden behöver du inte besöka din personlige bankman på storbanken för att förhandla om ett företagslån. Du hittar alla som erbjuder företagslån på internet. När du hittat det bästa lånet för ditt företag ansöker du enkelt om det online. 

Det är viktigt att inte per automatik ta ett företagslån av sin traditionella bank. Förmodligen får företaget då inte bästa marknadsmässiga villkoren. 

Det finns många aktörer som erbjuder företagslån. Olika långivares erbjudande ser olika ut. För att hjälpa dig att hitta rätt företagslån har vi skapat en jämförelsetjänst för det. Det finns många aspekter på ett företagslån. 

Självklart vill du ha bästa villkor i form av ränta och amorteringstid. Men det är också viktigt att det är administrativt lätt att hantera. Väg samman de olika villkoren olika långivare erbjuder och välj det som är bäst för dig.

Företaget kan låna pengar till vad de vill

Ett företagslån är ett lån som du kan använda till det som behövs bäst i ditt företag. Kanske är det investeringar i nya maskiner eller utrustning. Det kan också vara för att klara av att leverera en stor order eller något annat. När du tar ett företagslån behöver du inte ange något skäl till varför du tar lånet. 

Det är viktigt att du gör en noggrann kalkyl innan du tar ett företagslån. Kommer den investeringen du gör löna sig så att du klarar att betala räntor och amorteringar på den? Investeringen har säkert andra kostnader och hela företaget måste kunna vara lönsamt. 

Det är också bra att ha en plan för vad du och företaget skall göra om inte investeringen ni lånat till utvecklas som planerat.

VÅR FAVORIT

Bästa företagslånet enligt oss

Froda företagslån är vår favorit bland långivarna. Läs mer om det bästa företagslånet här nedanför.

Bästa företagslånet

Det finns idag många bra alternativ till de traditionella bankerna för att ta ett företagslån. Det finns många moderna och smarta långivare med bra erbjudande. 

En aktör vi på Sparapengar.se vill rekommendera är Froda.se (Länk till Froda.se). Det är en modern digital aktör för företagslån. Genom bra utvecklade tjänster är det lätt att ansöka om företagslån hos dem. 

De har en smidig hantering av låneansökan. De har bra och marknadsmässiga villkor på företagslån. Mycket viktigt är också att de får bra betyg av sina redan existerande kunder.

Mynta företagslån är också mycket bra

En annan långivare med mycket bra villkor för företag är Mynt.se De har automatiserat så mycket så möjligt av hanteringen av ett lån. De är måna om att ge bra service till sina kunder. Mynt.se får mycket bra omdömen av sina låntagare.

Vad ska man tänka på när man jämför företagslån?

De två viktigaste faktorerna oavsett vilket lån du tar är ränta och amorteringstid. Utöver det finns det en rad andra viktiga faktorer att jämföra och kolla upp. Många långivare kräver någon form av säkerhet för lånet. Vad betyder det för dig och ditt företag? 

Är du som ägare av företaget beredd att gå i personlig borgen för ett lån till företaget? Du har säkert redan investerat mycket pengar i ditt företag. Det är också viktigt att tänka på din privata ekonomi och vad som händer om inte företaget utvecklats som planerat. 

Bra administrativa rutiner är en viktiga faktorer. Numera finns det många nischade aktörer som utnyttjar ny teknik för att erbjuda företagslån på ett så smidigt och prisvärt sätt som möjligt. 

Ytterligare en viktig faktor är att ta reda på vilka avgifter en viss långivare har. Många olika avgifter som plötsligt dyker upp när du tagit lånet gör att det blir onödigt dyrt. Det kan vara avgifter som uppläggningskostnader, aviavgift eller något annat.

Välj en stabil långivare med bra omdömen

Att ta ett företagslån är en viktig händelse för ett företag. Du vill att din motpart, långivaren är en seriös och stabil aktör. Försök därför ta reda så mycket som möjligt om den aktör du tänkt låna av. 

Det är idag lätt att ta reda på mycket fakta om långivare eller andra aktörer. Sök på internet och ta del av vad andra som lånat hos en viss långivare tycker. Det är viktigt med en långivare som har en bra kundtjänst och är lyssnar på sina kunder. 

Får företaget problem vid något tillfälle är det viktigt med en långivare som du kan föra en diskussion med. Inser du som låntagare att du kommer få svårt med en amortering är det viktigt att kontakta långivaren i god tid för att försöka lösa situationen.

Välj de lån vars villkor passar er situation bäst

Det finns olika faktorer som gör att ett visst lån passar ditt företag bättre. Det kan vara lång amorteringstid eller möjlighet att lösa lånet i förtid. Ränta och andra faktorer är viktiga, men gör en helhetsbedömning om vilket lån som passar ditt företag bäst. 

En långivare kommer kanske begära någon form av säkerhet. En del belånar fakturor som företaget fakturerat sina kunder. Andra kräver personlig borgen eller företagsinteckning. Rådgör gärna med din revisor vilken säkerhet som är lämpligast för dig och ditt företag att lämna. 

Det är bra att fundera igenom ett företagslån noga. Det är viktigt att analysera företagets situation och framtid. Det kan vara allt från hur ni tror er marknad och försäljning kommer att utvecklas till stora frågor som eventuella ägarförändringar. Ett lån är ett engagemang på allt från ett till två år och uppåt. Det är bra att ha en plan för företaget under den tiden.

I vissa fall kan det vara bättre att ta ett privatlån för att sedan låna ut pengarna till bolaget som ett villkorat aktieägartillskott.

Snabba företagslån som ger dig utbetalning samma dag

Att ansöka om ett företagslån skall vara snabbt och smidigt. Som företagare har du viktigare saker att göra än onödig administration. Även om hanteringen av lånet går snabbt och är smidigt är det viktigt att tänka igenom lånet noga.

Ansökning på endast 3 minuter

Moderna långivare har utvecklat system för snabb ansökan av lån. Allt sker online och hanteras digitalt. Exempel på långivare med snabb hantering är Froda och Mynt.

Vanligtvis utbetalning inom 24 timmar

När du gjort din ansökan om företagslån vill du ha ett snabbt svar på den. Med modern teknik skall du kunna ha svar på någon dag. När ansökan är godkänd vill du att pengarna betalas ut så snart som möjligt. Lånar du via Froda och Mynt har du tillgång till pengarna redan dagen efter ansökan är godkänd.

FAQ - Vanliga frågor om företagslån

Här nedanför har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om företagslån och firmalån.

FAQ-Företagslån

Hur bokför man företagslån?

Sköter du din bokföring själv finns det några saker som är viktiga att tänka på när du tar företagslån. Lånet skall bokföras som en skuld. Är det en ett lån på max ett år är det en kortsiktigt skuld annars en långsiktig skuld. 

Ränta är en kostnad för lån men det finns förmodligen också andra avgifter på ditt lån. De skall bokföras på rätt konto, oftast som bankkostnad. Är du osäker bör du rådgöra med din revisor.

Vad krävs för att kunna ansöka om ett företagslån?

Olika långivare har olika grundkrav för att ett företags skall kunna söka om företagslån. Det kan vara att det är registrerat för F-skatt och är ett svenskt bolag. 

En del kräver också att företaget har varit aktivt en viss tid. Den som ansöker om lånet skall också vara företrädare eller firmatecknare för företaget.

Hur mycket kan man låna till företag?

Varje långivare bedömer varje låntagare individuellt. Som låntagare skall du ansöka om så stort lån du behöver. Du skall inte låna mer än nödvändigt även om det är möjligt. Det är sedan upp till långivarna att bedöma om de är villiga att låna ut den summan till låntagaren.

Vad betyder UC och kreditupplysning?

För att bedöma ett företags kreditvärdighet och betalningsförmåga tar långivaren en kreditupplysning på låntagaren. Det finns olika företag som erbjuder kreditupplysningar men UC är vanligast.

Kan man ansöka om företagslån utan UC?

Det finns långivare som erbjder företagslån utan UC. På något sätt måste långivaren bedöma företagets kreditvärdighet och möjlighet att betala tillbaka lånet. Det kan ske genom att ta en kreditupplysning hos en annan aktör. Det kan också ske genom att bedöma företagets ekonomi på annat sätt.

Hur hög ränta har ett företagslån?

Räntan som ett företag erbjuds på ett företagslån är individuellt satt av långivaren. Den påverkas av hur de bedömer företagets kreditvärdighet och betalningsförmåga. Räntan blir högre om långivaren om långivaren ser en risk med företagets betalningsförmåga. Olika former av säkerhet kan göra att företaget får bättre villkor.

Vad innebär bunden ränta?

En bunden ränta är en fast räntesats som gäller under hela lånet. Fördelen är att du vet exakt vad räntan kommer att vara. Nackdelen är att du inte får sänkt ränta om marknadsräntorna går ned under tiden. Historiskt har det varit dyrare för låntagaren att låna till fast ränta.

Vad innebär rörlig ränta?

En rörlig ränta rör sig efter hur marknadsräntorna utvecklar sig. Går marknadsräntan ned sänks också låntagarens ränta. Stiger räntan på marknaden stiger också företagsevents ränta.

Vad är skillnaden på företagslån och företagskredit?

När företaget tar ett företagslån betalas hela lånesumman ut direkt till företaget efter att låneansökan är godkänd. Företaget måste då betala ränta på hela beloppet. En företagskredit utnyttjar företaget bara den kredit de för stunden behöver.Traditionellt har företagskredit kallats för checkkredit.

Företagslån nytt företag

En långivare har svårt att bedöma ett nystartat företag. De vet inte om företagets affärside fungerar eller om de kommer att tjäna pengar. Många långivare lånar därför inte ut till nystartade företag. 

Men det finns långivare som gör det. Oftast är det lite mindre lån för att du skall komma igång. Kan du lämna någon form av säkerhet underlättar det för ett ditt nystartade företag att få lån. 

Finns det andra alternativ till lån? Kan du starta upp i en långsammare takt så att du kan finansiera mer med eget kapital? Det kan vara bra att visa att din affärsidé fungerar före du tar ett lån. Det är också för din egen trygghet. Går inte verksamheten som tänkt står du och ditt företag med ett lån som måste betalas.

Satsa eget kapital eller låna för att komma igång?

Att starta ett företag innebär en ekonomisk risk för dig som företagare och privatperson. Det är viktigt att göra bra kalkyler och budgetar för både ditt företag och dig själv. Du behöver satsa eget kapital i företaget när du startar det. 

Räcker inte det utan du behöver försöka låna behöver du förmodligen gå i personlig borgen för lånet. Samtidigt tar det tid att bygga upp ett företags verksamhet och det kan ta lång tid innan du kan ta ut lön.

När bolagets ekonomi kan stå på egna ben så kan det vara bra att ha ett bra sparkonto för att få avkastning på pengarna.

Ansök om lån till nytt företag hos nischade långivare

Det finns många nischade aktörer som erbjuder lån till nystartade företag. De utnyttjar ny teknik för att erbjuda en bra och professionell tjänst. Ett bra sådant exempel är froda.se. 

En nischad aktör erbjuder oftast bara en tjänst, exempelvis företagslån. Det gör att de lägger all sin energi på att bli bäst på just det området. Det gynnar dig som låntagare.

Undvik storbankerna

De traditionella storbankerna erbjuder många tjänster. Men de är sällan bäst eller billigast på något av dem. Nischade aktörer erbjuder bättre villkor och smartare tjänster inom många områden. 

Du skall välja den aktör du vill samarbeta med som är bäst för ditt företag. Storbankerna är förmodligen mer restriktiva med lån än många av de nischade aktörerna.

Företagslån trots betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning uppstår när inte en skuld betalas i tid. Det är när skulden når Kronofogden och denne fastställer skulden som betalningsanmärkningen uppstår. 

Det försvårar att få ett företagslån med betalningsanmärkning. Det finns långivare som ger företagslån till företag med betalningsanmärkning. 

Det finns en stor risk att räntan på ett sådan lån blir högre. Kan företaget lämna säkerhet kan det underlätta att få bättre villkor.

Kan man ansöka om företagslån utan UC?

En långivare måste bedöma låntagarens kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka lånet på något sätt. Det görs främst genom att ta en kreditupplysning. Olika företag säljer kreditupplysningar. Det mest kända är UC. En långivare som erbjuder lån utan UC tar i regel kreditupplysning från ett annat kreditupplysningsföretag. 

En långivare kan också be dig som företagare att redovisa hur företagets ekonomi ser ut just nu. En årsredovisning är gammal information och mycket har hunnit hända i företaget sedan dess. Det kan också vara bra att kunna ge budgetar och annat material till långivaren om de frågar efter det.

Olika sorters lån

Det finns olika sorters lån till företag. Företagslån är vanliga för de som behöver extra kapital, kanske till en speciell investering. Behöver företaget då och då extra likviditet finns företagskredit. 

Ett annat sätt att låna till företag är factoring. Då belåna företaget sina kundfakturor. Ett företag kan också ge säkerhet på andra sätt än att belåna sina fakturor. Det kan vara att ägarna går i borgen för lånet eller att maskiner eller fastigheter sätts i pant. 

Ett annat sätt är att lämna en företagsinteckning som i princip är att lämna en del av företaget i pant.

Kredit från leverantörer är vanligt förekommande

Det vanligaste lånet för ett företag är kredit från leverantörer. När ett företag köper in en produkt för att sälja vidare eller vidareförädla får de ofta kredit från den de köper ifrån. 

Har företaget möjlighet att få en lång kredit från leverantören men snabbt betalt från kunden är det en viktig del av ett företags finansiering.

Företag har olika juridiska former. Det påverkar hur företaget kan låna. Företagets juridiska form påverkar också dig som ägare när företaget skall låna. Det kan vara bra att tänka på redan när du tänker starta företaget.

Företagslån aktiebolag

Ett aktiebolag är en egen juridisk person där ägarna tillfört bolaget kapital i form av aktiekapital. Ett AB är skilt från ägarnas ekonomi. Det gör att ett AB är lättare att bedöma kreditvärdighet och betalningsförmåga än andra företagsformer. Ett AB kan också ta in mer kapital genom att ta in nya delägare.

Företagslån enskild firma

En enskild firma är helt sammankopplad med ägaren. Det kan bara finnas en ägare till en enskild firma. Det är fullt möjligt att ta ett företagslån till en enskild firma. Men förutom företagets kreditvärdighet granskas också ägaren.

Företagslån handelsbolag

Ett handelsbolag är ett företag med flera delägare. Företaget är en juridisk person men har inte tillförts ägarkapital på samma sätt som ett AB. Det finns många långivare som erbjuder lån till handelsbolag. Men förutom företaget bedöms också ägarna av handelsbolaget.

Fördelar med att låna till företaget

Det är få företag som klarar sin drift utan lån. Det är naturligt att finansiera företagets drift med lån. För den som äger företaget kan det vara en trygghet att inte behöva satsa allt kapital själv. Det kan också vara bra att finansiera företaget med ett lån som företaget tagit och inte behöva ta lånet privat. 

Har du möjlighet att låna med annan säkerhet än personlig borgen gör att du släpper en del privat risk till företaget. Då kan det vara klokt med en viss nivå av lån för att slippa skjuta till mer eget kapital. Det kan vara ett sunt sätt att säkra din egna privata ekonomi. 

Vill du att ditt företag skall växa kan lån vara en klok strategi. Det förutsätter att du har realistiska planer för din verksamhet. Företaget skall både kunna amortera och betala räntor och samtidigt gå med vinst.

Nackdelar

Uttrycket att den som är satt i skuld är inte fri stämmer verkligen. En bra princip är att inte låna mer än företaget behöver. Det är skönt att ha så lite lån som möjligt. Alla lån måste amorteras, de kostar också i form av räntor. 

Företaget måste klara av att amortera lånen och betala räntor under löptiden. Det kan vara svårt att bedöma företagets affärer i framtiden. Det är en svår situation om du lånat till investeringar och den planerade försäljningen uteblir. 

Företaget måste på något sätt kunna betala tillbaka lånet. Kanske blir det till priset av att du som ägare inte kan ta ut någon lön. 

Om företaget inte överlever står du som ägare kvar med lån du gått i borgen för. Det kommer förmodligen att begränsa din privata ekonomi för lång tid framöver.

Risker

Alla lån innebär en risk. Men utan att låna är det oftast svårt att driva företag och göra affärer. Få företag klarar att drivas med enbart eget kapital. Före ditt företag tar ett företagslån är det viktigt att göra en ordentlig budget och analys av läget. Klarar inte företaget att betala tillbaka lånet innebär det en stor risk för både företaget och ägarens ekonomi. 

Vad är syftet med att ta ett företagslån? Är det en investering är det viktigt att det finns noggranna kalkyler över att den blir lönsam. Är det för den löpande driften kanske andra lån är bättre. Det är viktigt att ta rätt typ av lån. Fakturerar företaget mycket löpande kanske factoring är ett bra alternativ. Ett annat alternativ är företagskredit som bara kostar pengar när företaget utnyttjar den.

Finns det andra alternativ?

Finns det andra alternativ än att ta lån? Finns det tillgångar att sälja? Kan du få längre kredit av leverantörerna eller snabbare betalt av kunderna? Eller kan du som ägare skjuta till mer pengar? Att driva företag är en risk också för din privatekonomi. 

Skjuter du till pengar och företaget inte går som det är tänkt förlorar du sannolikt de pengarna. Kan du själv inte skjuta till mer eget kapital till företaget kanske det kan vara bra att ta in ytterligare en delägare i företaget. 

Om du tar ett företagslån kan du vara tvungen att gå i borgen för lånet. Det är också en risk för din egen ekonomi.

Ytterligare ett alternativ kan vara att ansöka om ett kreditkort till företaget. Då kan ni få en kredit varje månad.

Det viktigaste är att du är medveten om riskerna

Som företagare skall du alltid ha kontroll på din egen ekonomi. Att förlora kapital du satsat i företaget eller behöva betala ett lån du gått i borgen för kan ställa till med stora bekymmer för dig och din familj. 

Var alltid medveten om vilka risker du och ditt företag har. Tar företaget ett företagslån kan det vara skönt att försöka amortera det så snart som möjligt. 

Försök hitta en sund balans mellan eget kapital och lån. Det kanske är bättre att expandera långsammare med eget kapital än att gasa snabbt med lån. Risk upplevs olika mellan olika människor. 

En del är mer riskvilliga medans andra är måna om trygghet. Du som företagare skall välja den väg du mår bäst av, både för företaget och dig själv.

Anton Gustafsson-Consilium Online-Västkustinvesteraren

Anton Gustafsson

SKRIBENT & GRUNDARE AV SPARAPENGAR.SE

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.