Den ultimata guiden

Försäkringar

I den här stora guiden jämför vi olika sorters försäkringar så du ska kunna ta det bästa beslutet för dig och din situation. I artikeln kan du bland annat jämföra följande försäkringar:

Jämför försäkringar

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar. Läs full disclaimer här.

Vad är en försäkring?

En försäkring är ett skydd mot någon typ av oväntad händelse. Kort sagt kan man säga att försäkringar används för att du ska kunna få en ekonomisk ersättning den dag du drabbas av en ekonomisk skada.

Innehållsförteckning

Många olika typer att välja mellan

Det finns idag väldigt många olika typer av försäkringar. Dels finns det vissa försäkringar som är väldigt breda – till exempel hemförsäkringar. Dessa försäkringar kan ge dig ersättning om någon skada, stor som liten, uppstår i ditt hem. 

Du får då pengar av företaget som sålt dig din hemförsäkring för att kunna åtgärda skadan. Ofta täcker hemförsäkringen skador som uppstår både på grund av faktorer utom din kontroll – och även sådana som du av misstag bidrar till. Normalt ingår även skydd mot exempelvis inbrott, brand och andra liknande saker i en hemförsäkring. 

Till skillnad från hemförsäkringen finns det också väldigt specifika försäkringar – som täcker bara något väldigt begränsat område. Till exempel så säljer många varuhus produktspecifika försäkringar. Det kan röra sig om en försäkring som du kan teckna när du köper en ny dator eller liknande. Försäkringen täcker då just den dator du köpt – och inget annat.

Vad innebär premie?

När man köper en försäkring så får man betala en så kallad premie. Det är en summa man betalar till försäkringsbolaget (oftast månadsvis) för att få försäkringsskyddet. 

Premien är alltså priset på försäkringen. Försäkringar funkar så att det är många försäkringstagare som varje månad betalar in premier – och dessa pengar som försäkringsbolaget får in kan då användas till utbetalningar till de personer som drabbas av en situation som gör att de behöver få ut ersättning från försäkringen.

Vad innebär självrisk?

När man drabbas av någon skada som ger rätt till ersättning så får man dock inte hela beloppet som ersättning – utan man får som regel alltid betala en liten summa – som kallas självrisk. 

Beroende på vilken typ av försäkring det gäller och vilket försäkringsbolag man har så kan självrisken variera något. För till exempel hemförsäkringar så ligger självrisken ofta på runt 1500 eller 2000 kr. Det är alltså en summa man måste betala in varje gång en skada uppstår som man måste utnyttja försäkringen för. 

Självrisken fungerar mycket som ett skydd mot att försäkringstagarna ska bli allt för oförsiktiga och behöva utnyttja försäkringen väldigt ofta. 

Skulle självrisken inte finnas så är ju incitamentet att vara försiktig med sina grejer mycket lägre – eftersom att man inte lider någon ekonomisk skada om man inte behöver betala någon självrisk ifall något går sönder.

Varför bör man teckna försäkringar?

Försäkringar bör tecknas som ett skydd för sig själv och sin familj. Tanken med försäkringar är att skydda sig från att lida någon större ekonomisk skada om något oväntat uppstår. 

Att själv hosta upp pengarna för en stulen bil eller för att reparera en vattenläcka i huset kan bli en otroligt stor utmaning och påfrestning. 

Det är just för sådana typer av situationer som det är bra att ha ett försäkringsskydd.

A-kassa och inkomstförsäkring är också bra att ha

A-kassa och inkomstförsäkringar är också bra att ha då man som regel är beroende av att få in sin lön varje månad för att ekonomin ska gå runt. 

Många har ju dessutom bara en huvudsaklig inkomst – vilket är lönen från deras anställning. Tappar man då jobbet kan man hamna i en väldigt svår ekonomisk sits. 

Då är det bra att kunna ha a-kassan och inkomstförsäkringen att kunna falla tillbaka på åtminstone under en viss tid.

Sjukförsäkringar är också vettigt

Sjukförsäkringar är ytterligare en typ av försäkring som kan vara väldigt viktig att ha. Även om vi i Sverige har ett väldigt bra sjukvårdssystem som till huvudsak är skattefinansierat så kan det vara bra att ha ett utökat skydd. 

Dessutom ger privata sjukförsäkringar (eller sjukförsäkringar tecknade av arbetsgivarna) ofta ett utökat skydd i form av bättre ersättningar för inkomstbortfall i samband med skador och sjukdom.

Jämför försäkringar för att hitta den som passar dig

Det finns idag otroligt många olika försäkringsbolag med olika utbud och erbjudanden inom försäkringar. Detta kan vara både en fördel och en nackdel. 

Dels så finns det med det stora utbudet goda möjligheter att hitta försäkringar som passar just ens egna situation och försäkringsbehov. 

Men det krävs dock att man lägger ned lite tid och energi på att jämföra försäkringar. Annars är det svårt att hitta de försäkringar som passar bäst för just en själv.

Försäkringarna skiljer sig krafigt åt

Priserna på olika försäkringar kan också skilja markant mellan olika försäkringsbolag. I och med att försäkringar ofta är ganska dyra så är det därmed extra viktigt att man tar sig tid och verkligen jämför vad de olika aktörerna har att erbjuda. 

På så sätt försäkrar man sig om att man får rätt försäkringsskydd till det bästa tillgängliga priset. Beroende på vad för typ av försäkring man vill  teckna så kan man ibland också få välja vilken självrisk man vill ha. 

Priset på själva försäkringen, premien, blir då lägre desto högre självrisk man väljer. Man måste då försöka göra en avvägning mellan fördelen att få en billigare månadskostnad mot nackdelen att behöva betala en högre självrisk ifall man behöver utnyttja försäkringen. 

Det hela beror helt enkelt på hur pass olycksdrabbad man väntar sig att man kommer att vara. Vilket förstås är något som är väldigt svårt att uppskatta på förhand.

Kapitel 1

Jämför hemförsäkringar

Just hemförsäkringen är den kanske absolut vanligaste försäkringen att teckna. Den bör innehas av alla som har en egen bostad. 

Bor man hemma hos till exempel föräldrarna så täcks man av föräldrarnas hemförsäkring. 

Är man inneboende så är läget lite annorlunda. Då kan man ändå behöva ha en egen hemförsäkring. Men detta bör man kolla upp med försäkringsbolagen. 

Bor man ensam så bör man dock se till att alltid ha en egen hemförsäkring.

Hemförsäkringar

Hemförsäkringen är en relativt billig försäkring som ändå täcker mycket och ger ett gott skydd för olika situationer som kan uppstå i hemmet. Det finns alltså ingen som helst anledning till att skippa hemförsäkringen. 

Se dock till att jämföra hemförsäkringarna från flera olika försäkringsbolag. Både priserna och exakt vad som hemförsäkringen täcker kan skilja en del från bolag till bolag.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset på en hemförsäkring kan variera väldigt mycket beroende på hur mycket det är som ska försäkras. En mindre lägenhet som försäkras av en student kan ge en kostnad på hemförsäkringen på så lite som 60-70 kr i månaden. 

En mer rimlig uppskattning för en arbetande person med en normalstor lägenhet kan vara runt 150-250 kr i månaden för hemförsäkringen. 

Dessa priser går dock upp markant om man bor lite större – till exempel i ett radhus eller en villa. Då är priser på runt 500 kr per månad för hemförsäkringen inget ovanligt.

Vad ingår i en hemförsäkring?

När man jämför hemförsäkringar så är det viktigt att inte stirra sig helt blind på priset för försäkringen. Minst lika viktigt är det att kolla upp exakt vad som ingår i försäkringen. 

Ofta har de flesta hemförsäkringar samma typ av grundskydd. Men det finns en även en hel del som kan skilja sig åt. Just dessa skillnader är viktiga att ha koll på för att avgöra vilken hemförsäkring som är mest prisvärd. 

Nedan beskriver vi lite kort några av de vanligaste skydden som kan ingå i en hemförsäkring.

Egendomsskydd

Egendomsskyddet är som regel det huvudsakliga skydd man får när man tecknar en hemförsäkring. Som namnet antyder är det ett försäkringsskydd som handlar om ens egendom. 

Det vill säga själva hemmet och de prylar man har i hemmet. Egendomsskyddet täcker alltså om ens bostad får någon skada, om det brinner, ifall man råkar ha sönder några prylar och så vidare.

Personskydd

Personskydd är en typ av försäkringsskydd som kan innefatta olika saker kopplade till dig som person snarare än till bostaden i sig. 

Ofta innefattar personskyddet ett ansvarsskydd – som träder in och kan hjälpa dig att betala ut ersättning ifall du råkar orsaka skada åt någon annan. 

Rättsskydd är också ett vanligt förekommande personskydd. Det kan hjälpa dig med till exempel juristkostnader om du skulle ha oturen att hamna i en rättstvist.

Reseskydd

En annan vanligt förekommande komponent i hemförsäkringen är reseskyddet. Reseskyddet kan ofta täcka saker så som till exempel kostnader för akutsjukvård på destinationen och liknande. 

Även förlust eller skada på bagage kan ingå i reseskyddet. I vissa försäkringar ingår dessutom avbeställningsskydd ifall man skulle råka bli sjuk eller vara med om någon olycka innan resan.

3 bästa hemförsäkringarna enligt oss

Det finns idag väldigt många olika försäkringsbolag på marknaden. De allra flesta av dessa erbjuder också någon form av hemförsäkring. Det gör att det finns väldigt många olika hemförsäkringar att välja mellan – vilket kan göra att valet mellan vilken försäkring man ska välja kan bli ganska svårt.

Hedvig logotyp
5/5
1. Hedvig

Hedvig är en väldigt ny aktör på den svenska försäkringsmarknaden. De grundades så sent som 2017. De har som mål att utmana de stora försäkringsbolagen genom att erbjuda en enkel men heltäckande hemförsäkring till ett konkurrenskraftigt pris.

ICA logotyp
2. Ica försäkring

Ica har förutom sin välkända matvaru verksamhet även sin bank och sitt försäkringsbolag som erbjuder olika typer av vanliga försäkringar. Deras hemförsäkring håller ett bra pris i förhållande till konkurrenterna och ger ett bra försäkringsskydd. Ica erbjuder även studentpriser på sina hemförsäkringar.

Moderna logotyp
3. Moderna försäkringar

Modern försäkringar är en uppstickare på den svenska försäkringsmarknaden. De har ett fullstort försäkrings utbud och erbjuder förstås också hemförsäkringar. Hos Moderna försäkringar kan man välja mellan att få enbart ett grundskydd, eller att välja Hemförsäkring Medium eller Large som ger ett utökat skydd.

Missa inte tilläggsförsäkringarna för hemförsäkringen

Det är viktigt att ha koll på vilka tilläggsförsäkringar som ingår och vilka som finns tillgängliga men som kostar extra. En lite dyrare försäkring kanske är mer prisvärd en de billigare ifall den dyra har flera inkluderade tilläggsförsäkringar som man värdesätter att ha.

Hemförsäkringar är olika beroende på boendetyper

Det finns vissa skillnader på hemförsäkringarna beroende på vilken boendetyp man har. De största skillnaderna finns mellan försäkringarna för radhus eller villa och försäkringarna för lägenhet. 

Bor man i lägenhet så behöver man ett bostadsrättstillägg om man bor i bostadsrätt – vilket är ett tillägg man inte behöver om man bor i hyresrätt. Vissa bostadsrättsföreningar tecknar dock bostadsrättstillägget kollektivt så att det på så sätt är inkluderat i avgiften till föreningen. 

Bor man i bostadsrätt kan alltså detta vara bra att kolla upp. Annars riskerar man att man går och betalar bostadsrättstillägget dubbelt.

Vanliga frågor om hemförsäkringar

Måste jag ha en hemförsäkring?

I princip ja. Det finns inget krav som säger att man måste ha hemförsäkringen. Dock bör man ha det för att riskera att drabbas av stora ekonomiska smällar om oturen är framme.

Täcker försäkringen skador som jag själv åstadkommit?

Vanligtvis täcker hemförsäkringen detta. Skador man orsakar själv brukar täckas av den så kallade drulleförsäkringen, eller allriskförsäkringen. Denna ingår i regel i de flesta hemförsäkringar.

Finns det olika sorters hemförsäkringar?

Ja. Hemförsäkring till villa vs. hemförsäkring till lägenhet skiljer sig något i och med att en villa bör kunna ge ersättning för ett bredare spann av skador för att ge ett fullgott skydd.

Skiljer det sig mycket i pris så jag borde jämföra innan jag väljer?

försäkringsbolag? Skillnaderna i pris är definitivt märkbara, så vi rekommenderar starkt att man jämför priset mellan flera olika försäkringsbolag.
Kapitel 2

Jämför djurförsäkringar

Den som har husdjur bör överväga att skaffa en djurförsäkring om man inte redan har det. Veterinärbesök och liknande kan fort bli väldigt dyrt om ens husdjur skulle bli skadad eller sjuk. 

Då är det bra att djuret är skyddat av en försäkring så det inte behöver bli en så stor ekonomisk fråga att kunna ge husdjuret den bästa vården när det behövs.

Djurförsäkringar

Vad kostar en djurförsäkring?

Priserna på en djurförsäkring kan variera väldigt mycket. Dels så skiljer priset en hel del mellan de olika försäkringsbolagen. 

Men kanske framför allt så kan priset skilja sig beroende på vilket djur man vill försäkra. En hundförsäkring kan till exempel kosta allt från lite drygt 100 kr i månaden upp till 500 kr i månaden. 

Ett smådjur – till exempel marsvin – är samtidigt mycket billigare och kostar i regel mindre än 100 kr i månaden.

Vad ingår i en djurförsäkring?

De flesta djurförsäkringar ger ett liknande försäkringsskydd. Grunden i djurförsäkringarna är att de ska kunna ge ersättning för skador och sjukdomar som djuret drabbas av. 

Försäkringen kan då ge ersättning för den veterinärvård som krävs för att djuret ska bli bra igen. I vissa djurförsäkringar ingår också ett livförsäkringsskydd för djuret.

Vad finns det för olika djurförsäkringar

 • Hundförsäkring
  De flesta hundförsäkringar ger ersättning för veterinärvård. Det är också vanligt förekommande att det ingår även skydd som täcker rehab och medicin eller tandvård och så vidare. Livförsäkring brukar vara vanligt förekommande som valbar tilläggsförsäkring. 
 • Kattförsäkring
  Kattförsäkringar brukar ha samma grundinnehåll som de försäkringar som täcker hund. Kattförsäkringar är dock ofta lite billigare än försäkringarna för hundar. 
 • Smådjursförsäkring
  Smådjursförsäkringarna brukar vara de allra billigaste att teckna. Smådjur kan innefatta till exempel kanin, marsvin, fåglar och så vidare. 
 • Hästförsäkringar
  Hästförsäkringar kan vara väldigt dyra att teckna. En månadskostnad på ett eller två tusen kronor är inget ovanligt. Detta beror förstås på att veterinärvård och liknande för hästar kan kosta väldigt mycket pengar – vilket samtidigt gör det extra viktigt att ha ett försäkringsskydd för sina häst.

 

3 bästa djurförsäkringarna enligt oss

Nedan har vi listat de tre enligt oss bästa försäkringsbolagen för djurförsäkringar. Kolla gärna upp dem för att se ifall just deras djurförsäkringar matchar det behov ni har av försäkringsskydd för ert husdjur.

1. Svedea

Svedea är lite av en uppstickare på den svenska försäkringsmarknaden. De har som mål att bli ledande inom sina specialområden och väljer därför bara att försäkra sådant de är bra på och kan ge ett bra försäkringserbjudande för.

ICA logotyp
2. Ica försäkring

Ica försäkringar erbjuder ett stort utbud av olika försäkringar. För djur så erbjuder de försäkring för både hund och katt.

Moderna logotyp
3. Moderna försäkringar

Även Moderna försäkringar erbjuder djurförsäkring för både hund och katt. Moderna försäkringar erbjuder också en uppfödarförsäkring för den som sysslar med uppfödning av antingen katter eller hundar.

Vanliga frågor om djurförsäkringar

Måste jag ha en djurförsäkring?

Nej. Men det är att rekommendera att man har en. Veterinärbesök kan fort börja kosta väldigt mycket pengar - vilket kan bli svårt att finansiera utan en försäkring som kan ge ersättning.

Vad brukar ingå i försäkringen?

Ersättning för veterinärbesök är det allra vanligaste skyddet som ingår i en djurförsäkring.

Finns det olika sorters djurförsäkringar?

Ja. Det finns lite olika djurförsäkringar beroende på vad för typ av djur det är man vill försäkra. Sedan har försäkringsbolagen ofta även olika ´nivåer´ på försäkringarna beroende på hur pass heltäckande försäkringsskydd man vill ha.

Skiljer det sig mycket i pris så jag borde jämföra innan jag väljer?

försäkringsbolag? Ja, skillnaden kan vara relativt stor mellan de olika försäkringsbolagen. Det brukar därför som regel löna sig att kolla runt och jämföra vilket försäkringsbolag som kan ge det bästa erbjudandet.
Kapitel 3

Jämför bilförsäkringar

Bilen brukar vara en av de dyraste tillgångarna man har i sitt hushåll. Bilar tenderar också att krångla eller råka ut för skador med jämna mellanrum. 

Det är därför viktigt att man har en bra bilförsäkring så att man inte behöver lägga ut några större summor pengar ifall oturen skulle vara framme.

Bilförsäkringar

Vad kostar en bilförsäkring?

Det finns flera olika faktorer som påverkar priset på en bilförsäkring. Bilens värde är en de mest bidragande av dessa faktorer. En dyr bil kommer alltid att vara dyrare att försäkra än en billig bil. 

Detta eftersom att det kommer vara dyrare för försäkringsbolaget att ersätta en dyr bil om något skulle hända. Vidare så är förarens ålder och eventuell tidigare skadehistorik en starkt bidragande faktor till hur mycket försäkringen kostar. 

Unga förare, som statistiskt sett kör mer vårdslöst, får som regel en mycket dyrare bilförsäkring än vad lite äldre förare får.

Vad ingår i en bilförsäkring?

Det kan skilja en hel del på exakt vad som ingår i en bilförsäkring. Det är därför viktigt att man är noga att läsa igenom villkoren för att se exakt vilket försäkringsskydd som ingår. 

I grund och botten så ska försäkringen ge ersättning för de fall man råkar orsaka en olycka, eller om bilen blir stulen eller börjar brinna. I många fall ingår även så kallad maskinskadeförsäkring i bilförsäkringen. 

Denna kan ge ersättning för funktionsfel som uppstår på bilen – till exempel om motorn havererar eller om något i bilens elsystem börjar krångla.

Vad finns det för olika bilförsäkringar

Det finns tre huvudsakliga nivåer av bilförsäkringar – som alla ger ett olika starkt försäkringsskydd. Dessa tre typer/nivåer av försäkringsskydd beskriver vi kort nedan.

Helförsäkring

Helförsäkring ger som namnet antyder ett heltäckande försäkringsskydd. Förutom samma skydd som trafikförsäkringen så täcker även helförsäkringen skador som man själv orsakat på sin egen bil. Även skadegörelse, stöld och brand, assistans och maskinskada täcks vanligtvis av helförsäkringen.

Halvförsäkring

En halvförsäkring ger ungefär samma skydd helförsäkringen, men saknar det viktiga skyddet att kunna få ersättning för skador på bilen vid olyckor eller skadegörelse.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är något som man enligt lag behöver ha. Denna försäkring täcker skada som man själv orsakar på någon annans fordon eller egendom. Till exempel om man krockar med en medtrafikant eller kör in i någons fasad. Trafikförsäkringen för den som vållat skadan ersätter då dem som blivit drabbade av skadan.

3 bästa bilförsäkringarna enligt oss

Vi har tre stycken försäkringsbolag som vi tycker står ut lite grann och har det bästa kunderbjudandet när det kommer till bilförsäkringar. Nedan presenterar vi dem lite kort.

Lendify sparkonto
Moderna logotyp
1. Moderna försäkringar

Moderna försäkringar erbjuder både trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring för bilar. Dessutom har de en rad tilläggsförsäkringar att teckna om man vill ha ett utökat försäkringsskydd.

ICA logotyp
2. Ica försäkring

Även Ica försäkringar har en mycket bra bilförsäkring. Hos dem kan man teckna både trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

3. Svea

Svedea erbjuder en väldigt bra och prisvärd bilförsäkring. Den lämpar sig allra bäst för den som är över 30 år gammal och kör en begagnad bil.

Vad finns det för tillägg till bilförsäkringar?

Olika försäkringsbolag har olika standard för vad som brukar ingå i bilförsäkringarna. Vissa saker är dock ganska ovanligt att de ingår, men kan istället oftast läggas till genom att teckna olika former av tilläggsförsäkringar. Några vanliga former av tilläggsförsäkringar beskrivs kort nedan.

Hyrbil

När ens bil råkar ut för någon typ av skada så är det vanligt att man måste lämna in den för reparation. Beroende på hur mycket jobb bilfirman har för tillfället så kan det ta olika lång tid innan man får tillbaka sin bil. 

Många försäkringsbolag erbjuder därmed ett tillägg i försäkringen som ger rätt att få tillgång till en hyrbil under tiden ens egna bil repareras. 

Detta kan vara bra att teckna för den som vet med sig att man skulle ha svårt att klara sig utan bil under några dagar eller veckor. 

Vägassistans

Tillägg för vägassistans ger hjälp om man av någon anledning blir stillastående på vägen. Det kan bero på till exempel funktionsfel på bilen, att bensinen tagit slut, att man fått punktering eller tappat bilnyckeln. 

Man kan då få hjälp av försäkringsbolaget med bärgning eller enklare reparationer på plats. 

Djurkollision

Kollision med djur kan ibland ingå i försäkringen som grund, och ibland behöver man komplettera med en tilläggsförsäkring för att få detta skydd. 

Skadegörelse

Skadegörelse täcks normalt av bilförsäkringen om man har antingen halv- eller helförsäkring. Det kan dock gå att teckna tillägg för skadegörelse som gör att självrisken för denna typ av skada blir lägre eller till och med helt eliminerad.

Vanliga frågor om bilförsäkringar

Måste jag ha en bilförsäkring?

Trafikförsäkring måste alla bilägare ha. Ifall man vill teckna utökat skydd i form av en halv- eller helförsäkring är upp till var och en. Vi tycker dock att det är att rekommendera att ha en helförsäkring på sin bil.

Vad brukar ingå i försäkringen?

Detta kan variera ganska mycket beroende på vilken försäkring man väljer att teckna. Generellt så ingår mer heltäckande skydd desto dyrare försäkring man väljer att teckna.

Finns det olika sorters bilförsäkringar?

Det finns trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vidare skiljer sig vad som ingår i försäkringarna något mellan de olika försäkringsbolagen. Saknar man något skydd så går det dock oftast att lägga till med hjälp av någon tilläggsförsäkring.

Skiljer det sig mycket i pris så jag borde jämföra innan jag väljer?

Det kan skilja sig väldigt mycket i pris mellan olika försäkringsbolag. Jämför därför vad de olika aktörerna har att erbjuda. Ofta går det att spara mycket pengar på att jämföra priserna på bilförsäkringen.

Vem borde försäkringen tecknas på?

Försäkringen ska tecknas på den som äger bilen. Tänk också på att den som ska stå som ägare ska vara den huvudsakliga brukaren av bilen. Det är alltså inte tillåtet att registrera bilen på till exempel en äldre släkting för att få ner priset på försäkringen.

Vad gäller när jag säljer bilen?

När du säljer din bil så måste du göra en anmälan om ägarbyte till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen meddelar då ditt försäkringsbolag om detta och din försäkring avslutas automatiskt.
Kapitel 4

Jämför villaförsäkringar

En villa kan vara en väldigt stor investering. Ofta kan det röra sig om flera miljoner kronor. Det är därför viktigt att se till att ens villa har ett fullgott försäkringsskydd.

Vad kostar en villaförsäkring?

Priserna på villaförsäkringar kan variera ganska mycket. Ofta kostar de från 500 kr per månad, men flera faktorer påverkar vad priset landar på. Till exempel hur stort huset är, vilket år det byggdes, vilket område det ligger i och så vidare.

Vad ingår i en villaförsäkring?

En villaförsäkring består normalt av flera olika komponenter av försäkringsskydd. Nedan så beskrivs kort de vanligaste skydden som brukar vara inkluderade i villaförsäkringarna.

Egendomsskydd

Egendomsskyddet är det huvudsakliga skyddet som en villaförsäkring är till för. Egendomsskyddet täcker skador på själva huset och i regel också möbler och andra prylar inne i hemmet.

Ansvarsskydd

Ansvarsskydd är ett skydd som kan täcka situationer när någon annan riktar ett skadeståndskrav mot dig. Till exempel om du råkat förstöra annans egendom. Ansvarsskyddet i villaförsäkringen kan då användas för att betala ersättning till den drabbade.

Rättsskydd

Rättsskydd innefattar situationer då man av någon anledning blir indragen i en tvist. Rättsskyddet kan då användas för att täcka delar av kostnaderna för juridiskt ombud och eventuella rättegångskostnader.

Överfallsskydd

Vissa villaförsäkringar inkluderat ett överfallsskydd. Detta skydd kan ge ersättning om man utsätts för till exempel överfall eller sexualbrott.

Reseskydd

I många villaförsäkringar ingår nuförtiden även ett reseskydd. Detta täcker vanligtvis situationer såsom till exempel ifall man råkar ut för en skada eller olycka utomlands och behöver läkarvård.

ID skydd

Det blir allt vanligare att även ID-skydd ingår i villaförsäkringarna. ID-skyddet kan täcka saker såsom exempelvis rådgivning och rättsskydd i fall man skulle bli utsatt för en ID-kapning.

Krisskydd

Krisskydd täcker som regel kostnad för terapi eller liknande om man råkar ut för en traumatiserande händelse. Detta kan vara till exempel ett överfall – men även sådant som inbrott eller brand kan skapa stora trauman som man ibland behöver hjälp med att bearbeta.

Allrisk lösegendom

Allriskförsäkringen, eller drulleförsäkringen som den ofta kallas, täcker den lösegendom du har i bostaden. Normalt sätt träder allriskförsäkringen in då du själv råkar orsaka skadan – till exempel om du tappar datorn i golvet eller om du spiller rödvin i soffan.

Sanering av skadedjur

Många villaförsäkringar innefattar ett skydd mot skadedjur. Då kan man få hjälp med saneringen om man skulle ha oturen att drabbas av någon form av skadedjur.

3 bästa villaförsäkringarna enligt oss

Nedan har vi listat tre försäkringsbolag som alla erbjuder bra försäkringar för den som bor i villa eller radhus.

Hedvig logotyp
1. Hedvig

Hedvig erbjuder en både bra och prisvärd hemförsäkring för villor. Jämför gärna deras pris med andra aktörer. Ofta kan Hedvig hålla ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

ICA logotyp
2. Ica försäkring

Ica försäkringar erbjuder en väldigt komplett villaförsäkringar som innehåller de flesta försäkringsskydd man kan tänkas vilja ha. Man kan också välja olika pluspaket som ger ett extra heltäckande försäkringsskydd.

Moderna logotyp
3. Moderna försäkringar

Även Moderna försäkringar erbjuder en villaförsäkring som ger ett bra försäkringsskydd för dig som bor i radhus eller villa.

Vanliga frågor om villaförsäkringar

Måste jag ha en villaförsäkring?

Nej. Men i teorin kan kostnaderna för eventuella skador som uppstår bli enorma. Har man inte väldigt mycket kapital så är det därför att rekommendera att man har en villaförsäkring.

Vad brukar ingå i försäkringen?

Egendomsskyddet är grundbulten i villaförsäkringarna. Sedan ingår även en rad andra försäkringsskydd inom ramen för villaförsäkringen. Vad exakt som ingår skiljer sig dock från försäkringsbolag till försäkringsbolag.

Finns det olika sorters villaförsäkringar?

Både och. I grund och botten är villaförsäkringarna likadana. De exakta villkoren är dock olika beroende på hos vilket försäkringsbolag man tecknar försäkringen.

Skiljer det sig mycket i pris så jag borde jämföra innan jag väljer?

Ja. Priserna varierar i regel mycket mellan de olika försäkringsbolagen. Läs därför på och ta in offerter från flera olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig för vilken försäkring du vill teckna.

Gäller försäkringen för alla som bor i bostaden?

Villaförsäkring och hemförsäkring är egentligen två olika saker - och den som bor i villa ska teckna båda typerna av försäkringar. Dock så bakar försäkringsbolagen ofta ihop dessa till en och samma försäkring. Det är oavsett hemförsäkringen som ska täcka de som täcker dem som bor i bostaden, medan villaförsäkringen täcker sådana skador som är mer specifika för just boendeformen villa. Hemförsäkringen ska dock som utgångspunkt gälla för alla som är skrivna i bostaden.
Kapitel 5

Jämför MC försäkringar

Motorcyklar är precis som bilar väldigt stora investeringar. Det kan därför vara värt att ha ett bra försäkringsskydd. Reparationer och liknande riskerar annars att sluka väldigt mycket pengar.

MC försäkringar

Vad kostar en villaförsäkring?

En försäkring för motorcykel kan kosta allt ifrån några hundra till ett par tusen kronor per månad. Priset beror främst på värdet på motorcykeln och hur gammal man är.

Vad ingår i en MC försäkring?

Generellt så ingår skydd både för skador på person och på motorcykeln i sig. Men försäkringarna brukar också täcka sådant som stöld, brand, bärgning och vägassistans med mera.

Vad finns det för olika MC försäkringar?

På samma sätt som för bilar är det grundläggande försäkringsskyddet för motorcyklister uppdelat i tre försäkringsnivåer. Dessa är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk. Den kan ge ersättning för personskador eller skador på annans egendom om man själv orsakat skadan.

Helförsäkring

Helförsäkringar ger det största försäkringsskyddet. Har man en helförsäkring kan man få ersättning för skador på sin motorcykel som man själv orsakat (utöver det försäkringsskydd man får via halv- och trafikförsäkringen).

Halvförsäkring

Halvförsäkringarna brukar täcka sådant som exempelvis brand, stöld eller funktionsfel som uppstår på motorcykeln.

3 bästa MC försäkringarna enligt oss

För att se till att ens motorcykel har ett bra försäkringsskydd så är det viktigt att man ser till att skaffa en bra försäkring. Nedan listar vi tre försäkringsbolag som vi gillar och rekommenderar.

Moderna logotyp
1. Moderna försäkringar

Moderna försäkringar har ett brett utbud av försäkringar – och så även motorcykelförsäkringar.

2. Svedea

Svedea anser sig vara störst i Sverige inom just mc-försäkringar. De håller också väldigt bra priser i kombination med en hög service – vilket gör att deras mc-försäkring definitivt har potential att vara det bästa valet.

ICA logotyp
3. Ica försäkringar

Ica försäkringar erbjuder en prisvärd mc-försäkring som premierar den försiktige och säkerhetsmedvetna föraren (som låser in motorcykeln om natten, använder spårsändare osv.).

Vad finns det för olika tillägg till MC försäkringar?

Vill man ha extra trygghet som motorcykelägare så finns det allt som oftast en del tilläggsförsäkringar man kan välja att lägga till för att få ett bättre försäkringsskydd. 

Vägassistans för mc

Vägassistans kan vara bra för alla oförutsedda händelser som gör att man blir ståendes efter vägen. Försäkringsbolaget kan då hjälpa till med antingen bärgning eller mindre reparationer på plats. 

Djurkollision för mc

Skydd mot djurkollision ingår inte alltid i försäkringens grundutförande utan kanske måste läggas till som tilläggsförsäkring.

Skadegörelse för mc

Skadegörelse skyddas man ofta emot om man har en helförsäkring på sin motorcykel. Ibland kan dock detta även tecknas som en tilläggsförsäkring som ger en sänkt självrisk vid denna typ av skada.

Vanliga frågor om villaförsäkringar

Måste jag ha en MC försäkring?

Trafikförsäkring är ett krav för motorcyklister precis som bilister. Hur mycket försäkringsskydd man behöver utöver trafikförsäkringen är upp till var och en att avgöra. Vi rekommenderar dock att man har ett bra försäkringsskydd ifall oturen skulle vara framme.

Vad brukar ingå i försäkringen?

Vad som ingår i en mc försäkring avgörs främst av om man har trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Generellt så skyddar helförsäkringen och halvförsäkringen mot skador, stöld, brand med mera på den egna motorcykeln - medan trafikförsäkringen skyddar mot personskador och skador på annans egendom.

Finns det olika sorters MC försäkringar?

Man kan alltid välja mellan att teckna antingen trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Utöver det så brukar det också finnas en del tilläggsförsäkringar för den som känner sig i behov av ett extra stort försäkringsskydd.

Skiljer det sig mycket i pris så jag borde jämföra innan jag väljer?

Det är generellt stora skillnader i pris. Det lönar sig därför allt som oftast att jämföra priserna från olika försäkringsbolag.

Vem borde försäkringen tecknas på?

Försäkringen ska tecknas på den som är ägare och huvudsakliga brukare av motorcykeln.

Vad gäller när jag säljer motorcykeln?

Vid försäljning av en motorcykel gäller samma som vid försäljning av bil. När Transportstyrelsen får in uppgifter om ägarbyte så ser de automatiskt till att försäkringen avslutas.
Anton Gustafsson-Consilium Online-Västkustinvesteraren

Anton Gustafsson

SKRIBENT & GRUNDARE AV SPARAPENGAR.SE

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.