Vil hjälper dig att

Låna pengar

I den här guiden hjälper vi dig att jämföra långivare innan du ska låna pengar. Dessutom får du lära dig detta:

Låna pengar

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar. Läs full disclaimer här.

Jämför lån innan du ansöker

Att låna pengar är något man som privatperson kan behöva göra med jämna mellanrum. Lån är ett sätt att kunna finansiera sin livsstil och anpassa sin tillgång till kapital utifrån när det behövs som mest. 

I idealfallet så vore det förstås bra att spara ihop till allt man vill köpa. Men ibland så är det inte rimligt att vänta tills man lyckats spara ihop hela kapitalbehovet. Då är det bra att just lån finns. 

På så sätt kan man ‘låna pengar från sitt framtida jag’ – och under en längre tid betala tillbaka lånet med sina framtida inkomster.

Innehållsförteckning

Varför ska man låna pengar?

Det finns många orsaker till varför man ska eller vill låna pengar. I grund och botten handlar det förstås om ett behov att ha mer pengar tillhanda. 

Detta händer oftast när det är dags för något större inköp. Det är till exempel nu för tiden mer regel än undantag att folk väljer att ta lån när de ska köpa en bostad. 

Förr i tiden var det vanligare att köpa lägenheter och hus kontant – men med dagens bostadspriser så är det få som har så pass mycket kapital att de inte behöver ta ett bostadslån.

Det är vanligt att ta lån för konsumtion

Men det är inte bara bostäder som är vanligt att låna pengar för. Även köp av bilar, båtar och motorcyklar är något som är vanligt att ta lån för att finansiera. 

Det har dessutom blivit allt mer vanligt med så kallade konsumtionslån. Det vill säga lån som inte används för att finansiera något specifikt större inköp – utan snarare för att finansiera vardagskonsumtion av mer allmän typ.

Hur kan jag låna pengar online?

Det är idag väldigt enkelt att låna pengar. Allt fler aktörer har etablerat sig och börjat erbjuda olika typer av lån och krediter till oss konsumenter. 

Processen för att låna har också blivit mycket smidig. Ofta krävs bara en enkel ansökan via webben varefter ditt lån kan utbetalas. 

Speciellt om det är mindre summor man vill låna så går det som regel snabbt att få pengarna.

Använd vår jämförelsetjänst

Villkor, räntenivåer och så vidare kan dock skilja sig ganska avsevärt mellan de olika aktörerna. Det är därför viktigt att jämföra vilka lån som ger den lägsta räntekostnaden och samtidigt har bra villkor. 

Det är nämligen väldigt onödigt att lägga mycket pengar på räntekostnader. Använd gärna vår jämförelsetjänst för att kolla vilka lån som kan ge den lägsta räntan utifrån just ditt lånebehov.

Jämför lån, räntor och långivare med våra tjänster

När man ska låna är det bra att jämföra olika lån och långivare. På så sätt ser man till att man får ett lån med bästa möjliga ränta och villkor. Använd gärna våra jämförelsetjänster för att hitta ett lån som passar just dig.

Viktigt att använda en bra jämförelsetjänst

Det finns mycket man bör tänka på innan man ansöker om ett lån. Det viktigaste är dock många gånger att försöka göra klart för sig själv om man verkligen behöver låna pengarna – eller om det skulle gå att de facto istället spara ihop de pengar som behövs. 

För det är ju trots allt så att alla lån man tar förr eller senare ska betalas tillbaka. Dessutom med ränta. Det gör att det man köper för lånade pengar på ett sätt blir dyrare än det som man kan köpa kontant. 

Dock finns det förstås många olika typer av situationer då man inte vill eller inte kan vänta tills man själv har sparat ihop de pengar som behövs.

I dessa situationer så är det bra att det finns många aktörer som erbjuder olika typer av lån så att man alltid kan hitta någon finansieringslösning som funkar för just det kapitalbehov man har för tillfället. Även en pantbank kan vara intressant för att likvidera vissa tillgångar.

Det är också bra om du har koll på din egen ekonomi och kan bevisa att du har ett bra kreditbetyg. Då har du större chanser att både få lånet men att du även får bra villkor.

Välj en seriös långivare med bra historik och omdömen

När man bestämt sig för att ta ett lån så är det dock viktigt att man är noga med vilken bank eller finansiell aktör man väljer att låna av. 

Det är viktigt att man försäkrar sig om att man lånar av en seriös aktör som har bra historik och som fått bra omdömen av tidigare låntagare. 

Speciellt för de tillfällen då det rör sig om stora summor pengar så är det viktigt att vara helt säker på att aktören har bra villkor och samtidigt också värnar om att ta hand om sina låntagare väl.

Spara pengar - logotyp

Hitta det bästa lånet för dig:

FAQ

Vanliga frågor och svar om att låna pengar

Här nedanför hittar du de vanligaste frågorna och svaren när det kommer till att låna pengar. Se till att du läser igenom allt innan du ansöker om ett lån.

Samla dina lån

Det är ibland svårt att veta vad som gäller när man ska låna. Det kan vara mycket olika saker som man bör ha koll på. 

För den som tidigare inte tagit så mycket lån kan det därför kännas svårt att veta vad det innebär att ta ett lån, hur man går tillväga för att bli beviljad ett lån och så vidare. 

Vi har därför nedan sammanställt några vanliga frågor och svar som handlar om just lån. Förhoppningsvis kan dessa hjälpa dig att få lite bättre koll på hur lån fungerar.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket man får låna varierar stort. Privatlån kan användas för att låna några enstaka tusenlappar upp till runt en halv miljon kronor. 

För bostadslån eller andra lån där långivaren har något reellt att sätta som säkerhet så kan lånesumman istället potentiellt vara obegränsat stor. 

Hur pass stor inkomst man har är dock den största begränsande faktorn för hur mycket man kan få låna.

Hur snabbt kan jag få lånet utbetalt?

Detta varierar från aktör till aktör. Men det är också stor skillnad på vilken typ av lån det rör sig om. 

Ett snabblån på några enstaka tusental kronor kan bli utbetalt i princip utan väntetid – medan ett bostadslån på kanske flera miljoner kronor kan ta dagar om inte veckor eller månader att få granskat, beviljat och utbetalt.

Hur ansöker jag om ett lån?

Detta beror främst på vilken process långivaren har implementerat för att hantera låneansökningarna. Det vanligaste är dock att fylla ett enklare formulär på aktörens hemsida eller i deras app. Ibland kan också låneansökningarna ske via post.

Vad kan jag låna pengar till?

Det går att låna pengar till i princip vad som helst. Privatlån tas till exempel inte i något specifikt syfte – utan de lånen kan man använda till vad som helst. 

Sedan finns det vissa typer av lån, såsom till exempel bolån och billån som avser finansiering av en viss specifik sak. Men de flesta är egentligen helt enkelt ett banklån.

Hur hög ränta är det på ett lån?

Räntan på olika typer av lån varierar extremt mycket. Den kan vara så låg som 1% för den som har ett stort bolån och dessutom varit bra på att förhandla om låneräntan. 

Den kan också vara så hög som flera hundra procent för dyra smålån. Större privatlån ligger istället ofta i spannet fem till tio procent i ränta. 

Lån till bilar eller båtar eller liknande ligger i regel på ungefär samma nivå som vanliga privatlån.

Vilka mer kostnader tillkommer?

Vilka kostnader som tillkommer när man tar ett lån beror på vad för regler långivaren satt upp. Vissa tar förutom räntan även en uppläggningsavgift i början av lånets löptid. 

Vissa tar också löpande ut en aviavgift under hela tiden man har kvar sitt lån. 

Många av de större och seriösa aktörerna håller dock avgifterna till ett minimum – så ofta är det lite eller ingen kostnad alls som tillkommer utöver räntan.

Är det tryggt att låna pengar?

Ja, det är generellt väldigt tryggt att låna pengar. Det enda man bör oroa sig för är sig själv och ens egen ekonomi. 

Kommer man ha råd att betala avbetalningar och räntekostnaderna varje månad? Finns det risk att man tar på sig allt för stora skulder?

Lån är väldigt bra ibland, men det är också viktigt att se till att man lånar i rimliga mängder och att man försäkrar sig om att ens inkomst är tillräcklig för att betala lånen. 

För det är inte kul att hamna i en situation där man inte har råd att betala. Då är det lätt hänt att hela ens privatekonomi hamnar i en ond spiral.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är något som tas av långivarna innan du beviljas ett lån. 

En kreditupplysning är en form av sammanställning av din ekonomi som ska hjälpa långivaren att bedöma din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka lånet. 

En kreditupplysning kan ge långivaren uppgifter om saker såsom din inkomst, dina övriga skulder, eventuella betalningsanmärkningar du har och så vidare.

Kan jag låna pengar utan UC?

UC – eller UpplysningsCentralen – är Sveriges ledande företag som utför kreditupplysningar. 

Det är dock bra om man kan undvika att man får allt för många kreditupplysningar hos UC, då det kan påverka ens kreditvärdighet. 

Det kan därför vara bra att istället ta lån hos aktörer som använder sig av andra kreditupplysningsaktörer än just UC.

Kan lånet slutbetalas och betalas tillbaka när som helst?

De flesta lån kan betalas tillbaka till fullo när som helst. Vissa lån är dock bundna på mer eller mindre långa tidsperioder. 

Tillbakabetalning av bundna lån brukar innebära att man får betala så kallad ränteskillnadsersättning. 

Det är en ersättning för den ränta banken hade fått ifall du har behållit ditt lån ända tills bindningstiden gått ut.

Kan jag få ett lån utan fast inkomst?

Det är som regel svårt att låna om man inte har en fast inkomst. Lån som rör mindre summor kan dock gå att få även om man skulle saknar en fast inkomst för tillfället. 

Tänk dock på att de aktörer som godkänner lån till dem som inte har en fast inkomst tar en större risk och därmed kompenserar genom att ta ut höga räntor. 

Det kan alltså bli ganska dyrt att låna om man inte har en stabil lön. Utan en fast lön som kommer in varje månad så kan det också med lite otur bli svårt att betala på lånet. 

Tänk alltså efter en gång extra ifall du överväger att låna men saknar en fast inkomst.

Låna pengar snabbt och enkelt online

Tiden det tar att ansöka om och få ett lån utbetalt är idag väldigt kort. Förr i tiden kunde lån vara något som tog ganska lång tid. 

Nu erbjuder dock de allra flesta aktörer snabba låneansökningar online. Det gör att processen för att ansöka om lån blir mycket smidig.

Snabblån och SMSlån ger dig direkt utbetalning

Olika typer av snabblån och SMS-lån är som regel de typer av lån som ger snabbast utbetalning. 

En av de främsta anledningarna till detta är att dessa typer av lån är på väldigt små summor och att syftet med dessa lån också är att ge låntagarna tillgång till pengar snabbt. 

Dessa typer av lån kan vara en bra lösning för de situationer då man är i akut behov av pengar för att till exempel ersätta en kyl som gått sönder eller liknande.

Fördelar och nackdelar med snabblån

Att ha snabb tillgång till pengar är förstås aldrig negativt. Snabblån gör att man kan lösa plötsliga kapitalbehov på ett snabbt och smidigt sätt. 

Det är dock inte bara fördelar med dessa typer av lån. Till exempel så är räntan ofta hög på snabblån. Dessutom kan det tillkomma en del avgifter för lånen. 

Generellt så är snabblån ganska dyra lån. Det vore alltså idealt om man kan undvika dessa lån – och istället använda sparade pengar.

Så betalar du tillbaka dina lånade pengar

Alla lån ska betalas tillbaka förr eller senare. Det vanligaste är att man betalar av lite grann varje månad. Vissa, speciellt mindre lån, betalas dock inte av i omgångar utan betalas till fullo i slutet av lånets löptid.

Återbetalning via rak amortering

Rak amortering är det absolut vanligaste sättet att betala tillbaka ett lån på. Rak amortering innebär att man betalar en viss summa i amortering varje månad ända tills lånet är avbetalt i sin helhet. 

Summan man betalar varje månad blir då mindre och mindre för varje månad som går i och med att skulden, och därmed räntekostnaden på lånet, blir mindre med tiden.

Återbetalning via annuitet

Vid så kallade annuitetslån betalar man istället en konstant summa på sitt lån varje månad. Det gör att lånebetalningarna i början av återbetalningsperioden, då skulden är som störst, kommer att utgöras av en större andel räntekostnader och en mindre andel avbetalning på skulden. 

I takt med att lånet blir mindre så kommer därmed andelen av betalningen som går till amortering att växa medan andelen av betalningen som går till räntekostnader minskar. Annuitetslån är ett bra sätt att jämna ut lånebetalningarna över tid.

Vad händer om man inte betalar tillbaka lånet i tid?

Nackdelen med att ha lån är att man verkligen måste se till att man kan betala dem. Man vill nämligen inte hamna i en situation där ens pengar inte räcker till att betala lånen. 

Det första som händer är att banken/företaget som gett dig lånet kommer att skicka ut påminnelser. Dessa följeslagas i regel med tillhörande påminnelseavgifter som bara ytterligare försvårar situationen. 

Ifall lånet fortfarande inte betalas så väljer många långivare att skicka vidare ärendet till ett inkassobolag som tar över uppgiften att försöka kräva in pengarna. 

Skulle inte heller inkassobolaget lyckas få betalt för lånet så kommer ärendet förr eller senare skickas vidare till Kronofogden. De kan i sin tur försöka få in pengar genom att till exempel mäta ut dina tillgångar eller din inkomst.

Vad vill du låna pengar till?

Olika typer av lån

Den som har husdjur bör överväga att skaffa en djurförsäkring om man inte redan har det. Veterinärbesök och liknande kan fort bli väldigt dyrt om ens husdjur skulle bli skadad eller sjuk. 

Då är det bra att djuret är skyddat av en försäkring så det inte behöver bli en så stor ekonomisk fråga att kunna ge husdjuret den bästa vården när det behövs.

Olika typer av lån

Behöver man pengar så finns det många olika lånetyper att välja mellan. Vilket lån som passar bäst beror på ens ekonomiska situation och vad man behöver pengarna till. 

Nedan beskriver vi lite kort några vanliga lånetyper och vilka för- och nackdelar de har.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån som tas av en privatperson utan att långivaren får någon specifik säkerhet för lånet. Privatlån är vanligt att ta för inköp av till exempel en bil, eller kanske för att genomföra någon större renovering. 

Hur mycket kan man låna i ett privatlån?

Nånstans runt en halv miljon kronor är vad de flesta långivare brukar ha som gräns för hur mycket man får låna genom ett privatlån.

Hur mycket man får låna baseras dock även på ens inkomst vilket betyder att det kan vara svårt att få låna bankerna maxbelopp om man inte har en bra inkomst. 

Fördelar och nackdelar med privatlån

Fördelarna med privatlån är att de är väldigt flexibla. Man kan använda pengarna till vad man vill och samtidigt kan man också låna relativt stora summor. Det gör att privatlån är bra i situationer då man behöver finansiera något lite större inköp. 

Dessutom behöver man inget att sätta som säkerhet för ett privatlån. Att privatlån inte har någon säkerhet kan dock också ses som en nackdel. 

I och med att banken inte har någon mer reell säkerhet utöver dina framtida inkomster så blir räntan relativt hög för att banken ska få kompensation för den risk de tar. 

Snabblån och SMS lån

Det som kännetecknar ett snabblån är att det går snabbt att både ansöka om och få lånet utbetalt. Snabblån karaktäriseras också av små lånesummor och korta återbetalningstider. Ett snabblån kallas även för smslån.

Hur mycket kan man låna i ett snabblån?

Snabblån är lån som är väldigt små. Det kan till exempel vara 10 tusen kronor eller ännu mindre pengar som det rör sig om. Snabblån är alltså inget för den som behöver göra ett stort inköp. 

Fördelar och nackdelar med snabblån

Fördelarna med snabblån är att det går väldigt snabbt. Det är skönt att kunna skaffa fram lite pengar om en nödsituation uppstår. En nackdel är dock att snabblån brukar vara väldigt dyra. Räntan är som regel mycket högre än för vanliga privatlån.

Företagslån

Ett företagslån är ett lån som tas av ett företag istället för av en privatperson. Ett företagslån kan användas av företaget för att till exempel förvärva ett bolag, köpa mer inventarier eller utrustning, eller för att använda som rörelsekapital med mera. 

Jämför företagslån online för att hitta det bästa firmalånet för er verksamhet..

Hur mycket kan man låna i ett företagslån?

Ett företagslån kan vara allt ifrån ganska små summor upp till ett i princip obegränsat antal miljoner eller miljarder kronor. Hur mycket man kan låna beror på hur pass mycket vinst företaget gör i nuläget, vilken finansiell historik de har och hur bra relationer företaget har med banker och långivare.

Fördelar och nackdelar med företagslån

Det finns många fördelar med företagslån. Genom att låta ens företag låna pengar så kan man investera mer pengar för att få företaget att växa snabbare. 

Med hjälp av företagslån kan det också bli realistiskt att förvärva mindre relaterade företag vilket kan bidra till att skapa en väldigt snabb tillväxt och förhoppningsvis också några lönsamma synergier. 

Nackdelen med företagslån är dock att företaget måste betala amorteringar och ränta på lånet. Det gör att risken i verksamheten ökar. Om vinsten av någon anledning skulle börja sjunka så att företaget får svårt att betala lånet så finns en reell risk för att företaget kan gå i konkurs.

Samlingslån

Samlingslån är en term som brukar användas när man med hjälp av ett lite större lån betalar av flera mindre lån och krediter – och därmed ‘bakar ihop’ eller samlar sina lån. 

Många upplever det som mycket bättre att ha sin skuld samlad på ett och samma ställe. Det blir i alla fall mycket lättare än att hålla kolla på många olika smålån. 

Hur mycket kan man låna i ett samlingslån?

Precis som för vanliga privatlån så brukar maxgränsen för samlingslån ligga nånstans i trakterna runt en halv miljon kronor. 

Huruvida man kan bli beviljad att låna maxbeloppet beror sedan främst på hur pass stor inkomst man har. 

Fördelar och nackdelar med samlingslån

Samlingslån har en rad fördelar. Förutom att det är enklare att hålla koll på ett enda stor lån snarare än många små lån så är samlingslån ofta betydligt billigare. 

I och med att ett samlingslån innebär en större lånesumma så erbjuder långivarna i regel en lägre ränta än vad man får på små krediter. Ett samlingslån kan alltså leda till sänkta räntekostnader och mer pengar över till annat. 

Några direkta nackdelar med samlingslån kan vi inte se. Det är förstås aldrig helt positivt att ha lån. 

Men om man nu de facto har en del mindre lån och krediter så tycker vi att det bara är positivt att baka ihop dem med hjälp av ett samlingslån så att man kan få ned sina kostnader lite grann.

Billån

Ett billån är ett lån som används för att finansiera ett inköp av en bil. Ofta godkänner långivarna bilen som säkerhet för lånet. 

Det gör att räntan kan bli lägre än för ett vanligt privatlån utan säkerhet. Köper man bilen begagnad av en privatperson kan det dock vara svårt att få långivarna att godkänna bilen som säkerhet. 

Hur mycket kan man låna i ett billån?

Ofta ställer långivarna ett större krav på egen insats vid köp av bil än vid köp av bostad. Ett vanligt krav är att man ska lägga minst 20 eller 25 procent i kontantinsats vid bilköpet. 

Fördelar och nackdelar med billån

Fördelen med ett billån är att de gör att det går snabbt att få ihop pengarna till att köpa den bil man vill ha. 

Speciellt om man vill köpa en lite dyrare bil så kan det ta väldigt lång tid att spara ihop hela summan. 

Det är därför bra att man kan låna åtminstone större delen av summan man behöver. Nackdelen är dock att billånet kan medföra en ganska hög månatlig betalning.

P2P lån

P2P står för Peer-to-peer och är ett lån som tas av en privatperson från en annan privatpersonen. 

Lånet kan tas hos någon av de plattformer som erbjuds av de många olika P2P-aktörerna. De tar då hand om matchningen mellan låntagare och långivare. 

Läs mer om hur du kan ansöka om ett P2P lån.

Hur mycket kan man låna i med ett P2P lån?

Hur mycket man kan låna varierar något mellan de olika aktörerna. Till exempel så kan man hos Lendify, som är en av de populäraste P2P-aktörerna i Sverige, låna upp till 500 tusen kronor. 

Fördelar och nackdelar med P2P lån

Fördelen med P2P-lån ska vara att det är lån med schyssta villkor och konkurrenskraftiga räntor. Detta uppnås genom att ersätta banken som mellanhand för lånen. 

Några direkta nackdelar med P2P-lån har vi dock svårt att se. Är man i behov av ett privatlån så kan ett P2P-lån definitivt vara ett bra alternativ.

Båtlån

Ett båtlån kan vara antingen ett speciellt lån just för båtar där båten också kan användas som säkerhet. Ibland kan man också behöva ta ett vanligt privatlån när man ska låna för att köpa båt. 

Hur mycket kan man låna i ett båtlån?

Ofta kräver långivarna minst 20 procent i kontantinsats för båtlån. Sedan beror också den maximala lånesumman på hur stor inkomst man har och hur mycket andra lån man redan tagit. 

Det vill säga på hur mycket utrymme man har i sin ekonomi för att ta på sig ytterligare lån. 

Fördelar och nackdelar med båtlån

Båtlån är fördelaktigt eftersom att båtar som regel är väldigt stora investeringar. Det är få som har råd att själv lägga upp alla pengar som behövs. 

Det är därför bra att kunna låna för att snabbare kunna uppfylla sin båtdröm. Nackdelen med båtlån är att de bidrar ytterligare till de redan höga kostnaderna för att äga båt.

Lån till kontantinsats

Ja, det går att låna till en kontantinsats. Det går dock inte att ta bolån som motsvarar mer än 85 procent av bostadens värde. 

Vill man låna till kontantinsatsen måste man alltså därför göra det med någon form av privatlån utan säkerhet. 

Hur mycket kan man till kontantinsatsen?

Detta begränsas av hur stort maxbelopp långivarna har för sina privatlån. Det går dock i princip att ta lån hos flera olika aktörer och därmed låna ganska mycket inom rimliga gränser. 

Fördelar och nackdelar med att låna till kontantinsatsen

Fördelen med att låna till kontantinsatsen är förstås att drömbostaden kan bli din mycket fortare. Du behöver då inte lägga tid på att spara ihop en massa pengar för att ha råd att gå in med hela kontantinsatsen själv. 

Nackdelen är dock dels att lånen till kontantinsatsen kommer vara dyra. Dessa lån kommer både ha högre ränta och kortare återbetalningstid än bolånet – vilket gör att lånet kostar mycket mer varje månad i förhållande till lånets storlek. 

Men framför allt är lån till kontantinsatsen en nackdel på grund av att det ger en väldigt hög belåning i sin privatekonomi. Bankernas bolånegränser finns trots allt på grund av en orsak – nämligen att försöka hålla belåning på en sund nivå. 

Med både bolån och lån till kontantinsatsen kommer man att vara extra utsatt om räntan börjar stiga, om man förlorar jobbet, blir sjuk eller något liknande. Ytterligare ett vanligt alternativ när du ska låna till bostaden är att använda sig av ett brygglån.

Så här kan du

Samla dina lån

Bilen brukar vara en av de dyraste tillgångarna man har i sitt hushåll. Bilar tenderar också att krångla eller råka ut för skador med jämna mellanrum. 

Det är därför viktigt att man har en bra bilförsäkring så att man inte behöver lägga ut några större summor pengar ifall oturen skulle vara framme.

Vanliga frågor om att spara pengar

Samla dina lån och få bättre villkor

Ett av de bästa tipsen för att spara pengar är ofta att samla sina lån. Desto större lån man har desto lägre ränta och bättre villkor brukar långivarna kunna erbjuda. 

Se därför till att gå igenom lånesituationen ifall det är så att du har många mindre lån och krediter. Det kan ofta löna sig att baka ihop dessa lån till ett större lån.

Sänk din ränta genom att samla dina lån

Eftersom att långivarna får in mer ränteintäkter ju större lånesumma du har innebär att de är villiga att erbjuda en lägre räntesats när du lånar mer pengar. 

Samlar du flera mindre lån till ett större så är alltså sannolikheten väldigt hög att du kommer kunna bli erbjuden en mycket bättre ränta än vad du har på dina nuvarande lån.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Det är generellt svårt att låna pengar om man har fått en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning är en ganska tydlig indikation på att du tidigare misskött dina betalningar. 

Många långivare har därför valt att helt välja bort låntagare som har betalningsanmärkningar. Det är dock ändå inte helt omöjligt att kunna låna även om man har en betalningsanmärkning. 

En del långivare kan bevilja lån trots att man har en betalningsanmärkning.

Vilka krav finns det?

Det är upp till långivarna själva att sätta upp vilka krav de har på låntagarna. Ofta är dock minimikravet att man har en fast inkomst. 

Utöver detta tittar de ofta på hur mycket pengar man får in varje månad, vilka övriga lån och utgifter man har och så vidare.

Vad är en UC förfrågan?

En UC förfrågan är en förfrågan om kreditupplysning hos Upplysningscentralen. 

Genom att ta en kreditupplysning kan företaget få information om dina eventuella betalningsanmärkningar, vilken inkomst du haft de senaste åren, vilka aktuella skulder du har och så vidare. 

Kreditupplysningen kan alltså användas av dem för att utvärdera om de kan bevilja dig ett lån eller inte.

Risker med att låna pengar

Den största risken med att låna är att man drar på sig för mycket skulder. 

Månadskostnaden får lån kan fort bli hög och det gäller att ha koll så att man verkligen har tillräckliga marginaler i sin ekonomi för att ha råd att betala av lånen.

Generella krav för att få ta ett lån

Vilka specifika krav som måste uppfyllas för att få låna pengar kan variera något från långivare till långivare. 

Generellt är dock att de flesta kräver en fast inkomst. Utan fast inkomst är det nämligen svårt för långivarna att bedöma om du faktiskt kommer ha råd att betala av lånet. 

De flesta långivare kräver vidare att man inte har några betalningsanmärkningar. Man får inte heller ha för mycket andra skulder.

Anton Gustafsson-Consilium Online-Västkustinvesteraren

Anton Gustafsson

SKRIBENT & GRUNDARE AV SPARAPENGAR.SE

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.