Jämför och hitta bästa långivaren för

Privatlån

I den här guiden hjälper vi dig att jämföra privatlån innan du väljer den bästa långivaren. Dessutom får du lära dig detta:

Privatlån

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar. Läs full disclaimer här.

Spara pengar - logotyp

Hitta det bästa lånet för dig:

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är en vanlig beteckningen på ett lån utan säkerhet som oftast är avsett för konsumtion. Det är banker eller andra typer av långivare som erbjuder privatlån till privatpersoner. 

Det finns många aktörer som erbjuder den här typen av lån. Innan du tar ett privatlån är det viktigt att jämföra de olika aktörerna. 

Förutom ränta och amorteringstid finns det många andra faktorer att titta på som avgifter eller vad som händer om du blir sjuk eller arbetslös. Privatlån kallas ibland också för blancolån eller konsumtionslån.

Innehållsförteckning

Hur kan man ansöka om ett privatlån online?

Börjar du söka efter privatlån på internet ser du snart att det finns många aktörer som erbjuder det. Villkoren på lånen kan skilja mycket mellan de olika långivarna. 

Det är därför viktigt att jämföra de olika aktörerna noga. För att underlätta det har vi skapat en jämförelsetjänst för privatlån.

Låna pengar till vad du vill

Egentligen är inte lån till konsumtion något att rekommendera. Lånar du till en resa är det tråkigt att behöva betala av på den under lång tid efteråt. 

Ett lån kostar pengar eftersom du måste betala ränta och avgifter. Amorteringen kommer att ta en del av ditt ekonomiska utrymme under lång tid.  

Men det finns tillfällen där ett privatlån passar bra in. Det viktiga är att du tänkt igenom hur du skall klara av att amortera lånet. Fundera också under hur lång tid du behöver och vill amortera på lånet. 

Använd lånet till något viktigt eller som du prioriterar.  Det är kanske en bil eller att renovera huset. Ett privatlån är bra eftersom du använder de pengar du lånat fritt till det du vill.

Jämför privatlån, räntor och långivare med våra tjänster

För att underlätta för dig har vi sammanställt många av de aktörer som erbjuder privatlån. Det första du tittar på är kanske räntan. 

Men det finns många andra faktorer att ta hänsyn till. Amorteringstid, olika former av skydd om du blir sjuk eller arbetslös, avgifter mm.

Vad är det viktigaste att tänka på innan man ansöker om ett privatlån?

Det är viktigt att inte ta ett lån ogenomtänkt. Det kommer påverka dig under så lång tid du amorterar det. Finns det andra alternativ än att låna? Kan du skjuta upp det du planerar att göra och spara ihop pengarna istället? Då slipper du ränteutgifter och det är alltid skönt med så lite lån som möjligt. 

Väljer du att låna är det viktigt att se till att du klarar amortering och räntor på lånet. Gör en budget och se hur din ekonomi ser ut under den tid du betalar av på lånet. Du måste också tänka på situationer som att du blir sjukskriven eller arbetslös. Hur klarar du av lånet då? 

Olika långivare har olika typer av skydd du kan köpa till. Det kan vara amorteringsfritt eller betalningsskydd vid sjukdom. Det är skydd som kostar extra, men det kan vara en bra försäkring att ha.

Välj en bra långivare med bra historik och omdömen

Det finns många aktörer som erbjuder privatlån. En del är etablerade företag du kanske till och med känner igen namnet på. Andra är helt nystartade. 

Ett viktigt kriterium när du väljer vem du vill låna av är att det är en aktör som har fått bra omdömen av andra låntagare. En bra kundservice och bra bemötande mot dig som kund är viktigt.

FAQ - Vanliga frågor och svar om privatlån

Här nedanför hittar du de vanligaste frågorna och svaren när det kommer till att ansöka om ett privatlån online. Det är bra att ha koll på dessa frågorna när du ska jämföra privatlån.

Jämför privatlån online

Hur mycket får jag låna?

Varje långivare avgör hur stort privatlån de vill erbjuda till dig. De baserar det på hur din ekonomiska situation ser ut och din förmåga att betala tillbaka lånet. 

Med ett privatlån brukar du kunna låna pengar för ca 5000 kr och upp till ca 600.000 kr.

Hur ansöker jag om ett privatlån?

Du ansöker om ett privatlån direkt av den banken som du vill låna av. Det bästa är att jämföra olika banker först och ansöka hos den som ger de bästa villkoren för dig. Du kan jämföra bankernas villkor genom vår jämförelsetjänst.

Vad kan jag låna pengar till?

Du avgör själv vad du vill använda pengarna du lånat till. Tänk på att om du använder pengarna till något kortsiktigt roligt skall de ändå betalas tillbaka under en viss tid efteråt. Det bästa är att ta ett privatlån för att använda det till något långsiktigt och genomtänkt.

Hur hög ränta är det på ett lån?

Varje bank erbjuder olika räntor till olika kunder. Det är därför viktigt att jämföra de olika bankernas erbjudande. Vilken ränta du får är en mycket viktig faktor när du väljer vem du skall låna hos, men det finns även andra faktorer som är viktiga. Gör en helhetsbedömning av alla banker och väg deras olika erbjudande mot varandra.

Hur snabbt kan jag få lånet utbetalt?

Efter att din låneansökan är godkänd betalar de allra flesta banker ut ditt lån snabbt. Oftast har du pengarna på kontot inom en vecka. 

Alla banker har egna rutiner som gör att hanteringen tar olika lång tid. Hos en del kan du signera ditt lån med mobilt bankID, hos andra krävs en påskrift på papper.

Vad påverkar hur hög mitt privatlåns ränta blir?

Varje bank väljer själv vilken ränta de vill erbjuda dig. Det som påverkar mest vilken ränta du erbjuds är hur banken bedömer din ekonomi och möjlighet att betala tillbaka lånet och räntan.

Vilka mer kostnader kan tillkomma?

Se upp med extra avgifter som vissa banker tar ut. Det är viktigt att ta reda på vilka avgifter som kan tillkomma innan du tar ett lån. 

Exempel på avgifter kan vara uppläggningskostnader, fakturaavgift, påminnelseavgift eller något annat.

Är det tryggt att ta ett privatlån?

Det är tryggt att ta ett privatlån så länge du själv vet att du kan betala tillbaks det. Det är viktigt att du funderat igenom vad som händer om du blir sjuk eller arbetslös efter du tagit ditt lån. 

Många långivare erbjuder olika skydd om du blir sjuk eller arbetslös. Det kan vara en extra trygghet för dig men det kostar extra. 

Det är också viktigt att du känner att du har utrymme i din budget för räntor och amortering under tiden du har lånet.

Vad är en kreditupplysning?

För att banken som du vill låna hos skall veta hur din ekonomi och betalningshistorik ser ut tar de en kreditupplysning. Det finns olika företag som erbjuder det, en av de mest kända är UC. 

De flesta kreditupplysningsföretag skickar en kopia till dig på den kreditupplysning som banken fått om dig.

Kan jag ta ett privatlån utan UC?

Det går att ta lån utan att banken tar en upplysning hos UC. De flesta banker som erbjuder det sättet tar helt enkelt en upplysning om låntagaren hos något annan kreditupplysningsföretag.

Kan lånet slutbetalas och betalas tillbaka när som helst?

De flesta aktörer ger dig möjligheten att betala tillbaka ditt privatlån i förtid. Läs på villkoren för att amortera lånet i förtid hos den bank du tänker låna i.

Kan jag få ett privatlån utan fast inkomst?

Det är långivaren som bedömer om de erbjuder dig ett lån eller inte. Det som avgör om du får ett lån eller inte är om banken bedömer att du kan betala tillbaka det eller ej. 

De flesta långivare har som grundkrav att låntagaren har en fast inkomst. Det finns också aktörer som inte har de kraven. 

Förmodligen kommer de erbjuda lån med högre ränta om de anser att det finns risk med din förmåga att amortera lånet.

Låna pengar snabbt och enkelt online med ett privatlån

Det går lätt och snabbt att ansöka om ett privatlån. Det är viktigt att du funderat igenom själv att du verkligen vill och behöver ta det lånet. 

När du bestämt dig för att ta ett privatlån, ta dig tid att jämföra olika aktörer noga. Det kan skilja mycket mellan olika aktörers erbjudande.

Snabblån och SMSlån ger dig direkt utbetalning

Snabblån eller SMSlån går ännu snabbare att få än ett privatlån. Kanske har du pengarna inom några minuter. Det kan låta som bra erbjudande om du snabbt bara behöver låna lite pengar. Men klarar du inte betala tillbaks det så växer skulden snabbt genom höga räntor och avgifter.

Snabblån innebär dock hög risk och hög ränta

Även om ett snabblån verkar enkelt och billigt kan det snart leda till problem. Kostnader i form av olika avgifter kan tillkomma. 

Klarar du inte att betala tillbaka i tid blir det ett lån med hög ränta. Snabblån är en typ av lån som du skall försöka undvika.

Så betalar du tillbaka ditt privatlån

Om du inte har en budget när du tar ett privatlån är det hög tid att göra en. Vilken inkomst har du? VIlka utgifter har du? 

Nu måste du lägga till amortering och räntebetalning av ditt privatlån bland utgifterna i budgeten. Går budgeten inte ihop måste du antingen öka dina inkomster eller minska på andra utgifter. 

Helst skall du också ha möjlighet att spara lite varje månad. Det kan vara lite, men det är viktigt att bygga upp en buffert.  Det är också viktigt med mer långsiktigt sparande för att skapa en större ekonomisk trygghet.

Återbetalning via rak amortering

När du betalar tillbaka på ditt lån gör du det i två delar. Amortering är avbetalning på skulden. Till det betalar du ränta på den skuld du har. 

Har du rak amortering amorterar du lika mycket varje månad under lånets löptid. Eftersom skulden minskar allt eftersom minskar också den ränta du betalar varje månad.

Återbetalning via annuitet

Det är vanligt att privatlån är så kallade annuitetslån. Det innebär att amortering och den samlade räntan för hela lånet räknas samman. 

Den summan delas sedan upp på de antal månader du skall betala tillbaka lånet. Du kommer därför att betala tillbaka samma summa varje månad.

Vad händer om man inte betalar tillbaka privatlånet i tid?

Det är viktigt att göra allt du kan för att betala tillbaka lånet. Det kan handla om att jobba extra eller att dra ned på andra utgifter. Om du inser att du inte klarar att amortera lånet som tänkt är det viktigt att direkt kontakta långivaren. Kanske går det att dela upp amorteringen på en längre tid så att din månadskostnad blir lägre. 

Kan du ändå inte betala tillbaka lånet kommer du först att få en eller flera påminnelse av långivaren. Därefter kommer det gå vidare till ett inkassobolag som kommer försöka driva in skulden. 

Är skulden fortsatt inte betald kommer den till slut komma till Kronofogden. De kan besluta om att mäta ut din lön eller egendom för att betala av skulden. Varje steg är också förenat med extra avgifter för dig. Det är först när Kronofogden fastställt skulden genom ett utslag som du får en betalningsanmärkning.

Vad vill du låna pengar till?

Olika typer av privatlån

Privatlån är ett samlingsnamn på mindre lån utan säkerhet som oftast går till någon form av konsumtion. 

Olika långivare har olika beteckningar och villkor på de lån de erbjuder. I regel tar långivaren en kreditupplysning av den som vill låna från UC. 

Men det finns även långivare som lånar ut pengar utan UC. Då är lånen i regel till högre ränta och sämre villkor för låntagaren.

Samla lån och privatlån

Vad är ett privatlån utan UC?

När du tar ett lån utan UC innebär det att långivaren inte tar en kreditupplysning via UC. UC är det mest kända bolaget som erbjuder kreditupplysningar. 

Långivaren måste på något sätt bedöma låntagarens kreditvärdighet. Oftast sker det genom att upplysning via något annat kreditupplysningsbolag.

Hur mycket kan man låna utan UC?

Hur stort privatlån som är möjligt att få är individuellt. Låntagaren bedöms efter sin kreditvärdighet. Det sker även om du söker ett lån med kontroll via UC. Kan du erbjuda någon form av säkerhet för ditt lån ökar möjligheterna till större lån eller bättre villkor.

Vad är ett samlingslån?

Har du flera privatlån och kanske kreditkortsskulder kan det vara lämpligt att samla dem i ett lån. Det kan vara bra av flera orsaker. En del lån betalar du kanske onödigt hög ränta på. 

Genom att jämföra olika långivares erbjudande och samla dina lån i ett lån kan du få ned räntan. Flera lån kan innebära att du betalar avgift för samma sak till flera långivare. Det kan exempelvis vara aviavgift. 

Genom att samla dina lån slipper du betala många avgifter. Det kan också vara lättare att hålla koll på sina skulder genom att bara ha ett lån istället för många olika.

Hur mycket kan man låna i ett samlingslån?

När du vill samla dina lån till ett stort lån gör långivaren en kreditprövning på dig och din ekonomi. Om det är möjligt att samla dina lån till ett stort lån och vilka villkor du erbjuds beror på din kreditvärdighet. 

Olika långivare gör olika bedömningar. Jämför deras villkor noga innan du bestämmer dig. Du kan läsa mer om samlingslån här.

Vad är ett billån?

Ett billån är oftast ett vanligt privatlån som marknadsförs att det är för bilköp. Det finns dock vissa långivare som erbjuder renodlade billån med bilen du köper som säkerhet för lånet.

Hur mycket kan man låna i ett billån?

De billån som är utformade som ett vanligt privatlån görs en bedömning av din betalningsförmåga. Långivaren bedömer genom en kreditupplysning din ekonomi och betalningsförmåga. 

Det avgör hur stort lån du kan ta. Men du skall självklart inte låna mer än du behöver även om du får låna mer. Tar du ett lån med bilen som säkerhet påverkar det villkoren i lånet.

Vad är ett P2P lån?

Under senare år har det blivit populärt med en form av lån som kallas P2P lån. P2P lån är privatpersoner som lånar ut till andra privatpersoner

De lånar inte ut direkt utan går via en plattform på internet som sköter administrationen. Fördelen för dig som vill låna är att du får ytterligare aktörer att jämföra med. Du vill hitta det lånet med bästa villkor för dig.

Hur mycket kan man låna med ett P2P lån?

P2P plattformar som sköter det administrativa kring lånen kommer att göra en kreditundersökning av dig när du ansöker om lån. Det avgör hur mycket du kan låna. P2P lån brukar vara i samma storlek som vanliga privatlån.

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är ett lån till företag. Företag lånar pengar av olika anledningar. 

Ibland behöver man ansöka om ett lån för att man är inne i en svacka likviditetsmässigt, men det kan också användas för att fortsätta växa genom nya investeringar i verksamheten.

Vad är ett båtlån?

Många aktörer marknadsför ett vanligt privatlån som ett båtlån. Lånet är utan säkerhet och fungerar precis som ett vanligt privatlån. 

En del aktörer har speciella båtlån. Då lämnar du ofta båten som säkerhet för lånet. En del långivare kräver att du köper båten av en auktoriserad båthandlare för att de skall ta båten som säkerhet. Denna typ av lån lämnas i regel när du köper lite dyrare båt.

Hur mycket kan man låna med ett båtlån?

Långivaren som du ansöker om båtlån hos gör en koll av din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Tar du ett lån med båten som säkerhet påverkar det också vilka villkor du får på lånet. Sköter du båten väl äger du en bra tillgång när ditt lån är amorterat.

Kan man låna till kontantinsats?

Skall du köpa en bostad går det numera bara att låna 85% av bostadens värde genom bolån. Resten måste du finansiera på annat sätt. Ett alternativ är att ta ett privatlån till kontantinsatsen. 

Det är viktigt att göra en noggrann budget inför bostadsköpet. Kommer du klara att amortera och betala räntor på både bostadslånet och privatlånet? Att köpa en bostad medför många kostnader. 

Den kan behöva renoveras eller byggas till. Det kostar också mycket att köpa möbler och husgeråd. Tänk på att det också behöver finansieras.

Här kan du läsa mer och jämföra bolån.

Hur mycket kan man låna till kontantinsatsen?

Långivaren kommer att göra en kreditprövning på dig som låntagare och en bedömning av vad du klarar av att låna. M

en det är också viktigt att du gör en egen bedömning av vad du har råd med. Du måste också klara av de kostnader en bostad medför. Renovering, köp av möbler och husgeråd. 

Det är också viktigt att du framöver har en buffert för oförutsedda utgifter som kan komma med att äga en egen bostad.

Fördelar och nackdelar med att låna till kontantinsatsen

Att köpa en bostad är kanske den största affären du gör i ditt liv. Om du tar både bolån och privatlån för kontantinsatsen kanske du inte klarar av att ta fler lån. 

Har du då inga besparingar kommer du få svårt att klara oförutsedda utgifter. Det är viktigt att du gör en bra budget och analyserar din egen ekonomi före du köper bostad.

Samla dina privatlån och få bättre villkor

Ett bra sätt att rensa upp och förbättra sin ekonomi är att samla olika smålån för att få bättre villkor. Dels kan du kanske få ned räntorna du betalar. 

Framförallt gäller det om du har onödiga kreditkortsskulder. Men du slipper också att få samma typ av avgifter för samma sak från olika långivare.

Här kan du jämföra och hitta ett det bästa kreditkortet för just dig och din situation.

Sänk din ränta genom att samla lånen

Kreditkortsskulder, smålån eller äldre lån tickar med högränta. Har du möjlighet att få ett privatlån till bättre ränta kan du spara räntekostnader. Det kan vara bra att använda det du sparat på att få ned räntan till att amortera ytterligare på ditt privatlån.

Privatlån med betalningsanmärkning

Många långivare har som krav att låntagaren inte har någon betalningsanmärkning för att ge ett lån. Det finns aktörer som ger lån trots låntagaren har betalningsanmärkning. 

Nackdelen är att det förmodligen är lån till högre ränta. Det är viktigt att tänka på att lån bara löser situationen för stunden. Det är viktigt att titta över sin ekonomi. Går det att öka inkomsterna eller minska utgifterna?

Vilka krav finns det?

Har du en betalningsanmärkning finns det ändå en möjlighet att få lån hos vissa långivare. 

De kommer då att göra en egen bedömning av din ekonomi och möjlighet att betala tillbaka skulden. Har du möjlighet att lämna någon form av säkerhet underlättar det för att få ett lån.

Vad är UC?

UC är ett företag som gör bedömningar om människor och företags ekonomi och kreditvärdighet. Genom att beställa en rapport på en person ser långivaren vilken ekonomi du har och eventuella betalningsanmärkningar. Det finns flera företag som ägnar sig åt kreditupplysningar, men UC är mest känt.

Risker med att låna pengar genom privatlån

Det är viktigt att ha kontroll på sin ekonomi före du tar ett privatlån. Gör en ordentlig budget med olika scenarier. 

Vad händer om du blir sjuk eller arbetslös? Att låna kan vara bra för vissa viktiga saker. Men försök se över din ekonomi så du vänder lånebehovet till att kunna spara och bygga upp en egen buffert för framtiden istället. 

Genom att låna försämrar du ditt ekonomiska utrymme. Lånet skall amorteras och räntor betalas. Har du använt lånet klokt är det värt det. Det kan vara bra att försöka vända ditt behov av att låna till att istället spara ihop till olika saker du behöver. Det ökar din trygghet och frihet.

Generella krav för att få låna pengar

De flesta långivare har några grundkrav för att du skall få låna pengar. Du måste vara över 18 år. Du skall ha fast jobb eller annan fast inkomst. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar.

Anton Gustafsson-Consilium Online-Västkustinvesteraren

Anton Gustafsson

SKRIBENT & GRUNDARE AV SPARAPENGAR.SE

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.