KAPITEL 1

20 Spartips för semestern och resan

Här nedanför får du 20 konkreta tips på hur du kan sänka dina kostnader inför och under semestern och resan.

Spara pengar på resan

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Läs full disclaimer här.

1. Boka resan med ett kreditkort anpassat för resor

Det finns många fördelar med att använda sig av ett resekreditkort när du reser. Många kreditkort som är anpassat för resor är kopplade till bonusprogram som ger dig bonuspoäng för varje krona som du spenderar. 

Du kan även få rabatter kopplat till ditt kreditkort, då många kreditkort har samarbeten med resebolag, hotellkedjor och bensinbolag. Ofta ingår även reseförsäkring.

2. Boka dina resor långt i förväg

Om du har möjligheten att planera din resa långt fram i tiden rekommenderar vi att boka dina resor så tidigt du bara kan. Det går så klart att hitta sista minuten-klipp, men statistiken visar att de billigaste flygbiljetterna och hotellnätterna bokas i regel minst ett par månader framåt i tiden.

3. Semestra nära hemmet

Ofta underskattar vi den svenska sommaren och dess sommarpärlor. Genom att åka till ett närliggande resmål kan du spara mycket pengar på transportkostnader, och du slipper även slösa värdefulla semestertimmar på stressiga flygplatser.

4. Ha valutakurser i åtanke när ni väljer resmål

Valutakursen och den svenska kronans styrka kan påverka hur mycket pengar du tvingas spendera på din resa. Genom att välja resmål där den svenska kronan står sig stark kan du få mer nöje för pengarna, och på så sätt få din reskassa att hålla längre.

5. Utnyttja gratis nöjen

Ta vara på dina nya resmål genom att använda de gratisnöjen staden har att erbjuda. Det är helt gratis att uppleva den vackra naturen, titta på stadens sevärdheter och gå på museum. Många storstäder har även gratis konserter under sommarmånaderna så var noga med att kolla upp alla gratis-alternativ när ni planerar er resa.

6. Välj ett kreditkort utan växlingsavgift

En del kreditkort tar ut en extra avgift för valutapåslag när det används utomlands. Undvik dessa och använd dig av kreditkort som inte tar ut någon extra avgift. 

Avgiften är vanligtvis inte särskilt stor, men om du sparar  in på mindre utgifter under en längre tid får du tillslut ihop en större summa.

7. Se över dina försäkringskostnader

Se till att ha koll på exakt hur mycket du betalar för att försäkra dig när du reser. Ofta går det att spara mycket pengar på att tacka nej till extra försäkringskostnader som t.ex. Avbeställningsskydd om du av någon anledningen inte kan åka på din resa. 

I många fall täcker din vanliga hemförsäkring, så var noga med att kolla upp vad som ingår så att du slipper betala onödiga försäkringskostnader.

8. Låna inte föra att resa, men jämför lån om du ändå ska låna pengar

Vi rekommenderar att du bara väljer att resa när du har sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att betala för den. 

Att ta lån för en resa är en direkt dålig investering, men om du trots det känner att du måste vila upp dig på en semesterort rekommenderar vi att du ser över ditt lån. 

Det finns många jämförelsetjänster på nätet och du kan spara mycket pengar genom att ta ett banklån med lägst ränta och bäst villkor.

9. Åk på en sista minuten resa

Det går att hitta kraftigt rabatterade flygbiljetter om du har möjlighet att åka på en sista minuten-resa. Denna reseform passar bäst för dig som är flexibel när det kommer till hotell och resmål, då det kan vara svårt att hitta dealer med specifika önskemål.

10. Undvik turistfällorna

Ett av de mest grundläggande tipsen är att undvika alla turistfällor. I de turisttäta områdena är ofta både maten och alla aktiviteter mycket dyrare än vad som är rimligt. 

Försök istället hitta de ställen lokalborna går till, där är maten tills bättre prissatt, men ofta är även kvalitén bättre. De lokala pärlorna är oftast mer autentiska, och du slipper myllret av irriterande turister.

NU ÄR DET DAGS ATT TA NÄSTA STEG:

Börja spara på ett riktigt sparkonto idag:
Spar- & investeringstjänster
Vårt betyg
Information
Kom igång redan idag!
Avanza bank - logotyp
5/5
Nordnet logo
4.5/5
Lendify sparkonto
4.5/5
Lysa logotyp
4.5/5
11. Flyg med lågprisbolagen

Att flyga med ett lågprisbolag är inte alls så farligt som många får det att låta. Vid kortare resor inom Europa är det oftast inte så stor skillnad i kvalité när det kommer till själva flygresan. 

Du kan spara en stor del av din resebudget genom att flyga med lågprisbolag som Norwegian och RyanAir.

12. Flyg med endast handbagage

Många lågprisbolag tjänar sina pengar på tilläggskostnader som t.ex. Höga avgifter för extra bagage. Genom att packa smart kan du klara av att resa med enbart handbagage och på så sätt slippa tilläggsavgiften. 

Utöver ditt handbagage tillåter de flesta bolag också  att du tar med en ryggsäck eller handväska så var noga med att kolla upp vilka regler som gäller.

13. Undvik flygmaten

Genom att packa med egen mat slipper du att betala för den dyra- och förhållandevis smaklösa, flygmaten. Detta är ett enkelt sätt att spara några extra kronor som du istället kan spendera på en bra resturang när du är framme vid ditt resmål.

14. Låna saker till semestern istället för att köpa nytt

När man köper saker som enbart används till semestern slutar det oftast med att de bara ligger och tar plats. Därför är det bättre att låna semester-prylar och på så sätt spara pengar. 

T.ex. är det bättre att låna resväskor av en vän istället för att köpa dyra väskor som du bara använder ett par gånger om året.

15. Jämför växlingskurser

Om du planerar att ta med dig kontanter från en annan valuta kan du spara pengar genom  att planera vart du ska växla dina pengar. 

Du får ofta betala en högre avgift om du använder dig av växlingskontoret på flygplatsen, så se därför till att ha växlat dina pengar några dagar innan hos ditt lokala bankkontor.

16. Använd jämförelsetjänster för att hitta prisvärda boenden

Internet har gett oss möjligheten att jämföra i princip allt och detta gäller även prisvärda hotell. 

Genom att använda dig av jämförelsetjänster kan du vara säker på att du betalar så lite som möjligt för ditt boende, och på så kan du spara pengarna till roliga aktiviteter under din resa.

17. Använd jämförelsetjänster för att hitta billiga och bra flyg

Det ovanstående tipset gäller även för flygresor. Flygresan är oftast en av de dyraste utgifterna under din resa, vilket gör det extra viktigt att hitta ett så prisvärt flyg som möjligt. 

Jämför dina flygalternativ genom jämförelsetjänster som t.ex. Expedia och Flygresor.se.

18. Välj flyg som avgår dåliga tider på dygnet

Försök vara så flexibel som möjligt när det kommer till din tid för avgång. Flygen som avgår på de mer obekväma tiderna på dygnet är oftast billigare än genomsnittet, vilket gör att du kan spara pengar genom att bita i det sura äpplet och resa när ingen annan vill.

19. Bo hos vänner och bekanta

Hotellnätterna är oftast den klart största utgiften när du budgeterar för din semesterresa. Om du har vänner eller bekanta i staden du ska resa till kan det därför vara en bra idé att bo hos dem om det finns möjlighet. 

Dels sparar du mycket pengar på att bo hos en vän, men du får även en gratis tour-guide som kan ge dig det bästa restaurangtipsen.

20. Hyr ut din bostad medans ni är bortresta

Att hyra ut din bostad när du inte använder den kan vara ett bra sätt att få en passiv inkomst medans du är bortrest. 

För att slippa oroa dig över din bostad medans du är borta kan du anlita en mellanhand som t.ex. Samtrygg, som tar hand om allt det praktiska med uthyrningen.

KAPITEL 2

Varför ska man spara pengar inför och under resan?

Här nedanför har vi sammanfattat varför du bör spara inför och under resan.

Spartips för semestern och resan

Om du lever på en tight budget kan det vara svårt att ha råd med att resa någonstans. Vi alla behöver dock en paus från vardagen ibland, och genom att använda våra spartips kan drömmen om en resa vara närmare än du tror.

Ha råd att resa fler gånger istället

Genom att även spara när du är på resande fot ökar chansen att du kan ha råd att åka på resor oftare, och du behöver inte spara i flera år för att ha råd med att åka utomlands. 

Din privatekonomi i övrigt kan även påverkas positivt, då du inser hur mycket du tjänar på att dra in på till synes små kostnader. 

När du använder dig av våra spartips får du en bra grund när det kommer till vardags-sparande, och det kommer du att tjäna på även när du kommer hem från resan och börjar längta till ditt nästa resmål.

Möjlighet till högre levandsstandard i övrigt

När du aktivt sparar in på de små utgifterna har du även möjlighet till en högre levnadsstandard. När du sparar i vardagen kan du istället köpa saker du verkligen vill ha, och unna dig de lite dyrare inköpen när du bestämmer dig för att spendera dina sparade pengar. 

Istället för att leva på gränsen av din kapacitet är det bättre att spara smart och på så sätt höja din levnadsstandard. Om man sparar smart kan man lägga pengarna på det man verkligen värdesätter – utan att bli överöst av skuldkänslor.

KAPITAL 3

Tips på vad du kan göra med de sparade pengarna

Så, vad ska du nu göra för dina nysparade pengar? När du har sparat pengar inför och under resan så bör du göra något vettigt för det. Här får du tips på hur du ska förvalta pengarna.

När du har fått koll på ditt sparande kan du börja spendera de pengar som blir över på saker du tycker är roligt. 

Själva sparandet kan faktiskt vara en rolig hobby om du är insatt, och det finns flera roliga sparalternativ som kan växa till en riktigt spännande vardagsaktivitet. 

Nedan följer ett par tips på vad du kan göra med dina sparade pengar och få dem att växa utan att du behöver lyfta ett finger.

1. Spara i ett sparkonto med sparränta

Att lägga din pengar i ett sparkonto är det minst riskfyllda sparalternativet. Avkastningen från ett sparkonto är via räntan som du får för att låna ut dina pengar till banken. Räntan varierar beroende på vilken typ av sparkonto du väljer. 

För att vara helt säker på att du inte ska förlora dina pengar kan du välja ett sparkonto med insättningsgaranti. Detta innebär att du är garanterad att då dina pengar tillbaka även om banken skulle gå i konkurs. Nackdelen med att använda sig av ett konto med insättningsgaranti är att räntan i regel är lägre. 

Ett sparkonto är ett bra alternativ för dig som vill spara med låg risk och som inte förväntar dig någon hög avkastning. Här kan du jämföra sparkonton med högsta sparräntan.

2. Spara i aktier

Kort sagt är en aktie en ägarandel i ett företag. När företaget växer och är vinstgivande ökar i regel bolagets aktievärde.

Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier. Det vanligaste sättet är genom en så kallad “kurs-vinst”, dvs att köpa en aktie för att sedan sälja den till ett högre pris. Det går även att tjäna pengar genom att investera i bolag som ger utdelning till sina aktieägare.

Aktiesparande är den mest riskfyllda sparformen, då du potentiellt kan förlora hela din investering. Fördelen med att spara i aktier är att den förväntade avkastningen är mycket högre än någon annan sparform.

3. Spara i fonder

En fond består av ett flera olika värdepapper, t.ex. aktier och räntor. När du investerar i en fond så köper du små andelar av många olika värdepapper, vilket gör att du sprider din risk mer än om du  bara skulle investera i en enskild aktie.

Olika typer av fonder är mer eller mindre riskfyllda, beroende på vad fondportföljen består av. En fondportfölj bestående av enbart aktier är mer riskfylld än en fond med räntepapper, men den förväntade avkastningen är också högre. 

Fondsparande är ett bra alternativ för dig som vill se dina pengar växa mer än i ett vanligt sparkonto, men samtidigt inte vill ta risken som kommer med aktiesparande. Det kräver heller inte lika mycket kunskap, så fondsparande passar dig som inte har tid eller intresse att engagera dig i ditt sparande.

Vill du inte lägga någon tid alls så är en fondrobot det bästa alternativet för dig.

4. Spara i P2P-lån

Du kan också investera i ett så kallat peer-to-peer(P2P)-lån . Ett P2P-lån är ett lån mellan två privatpersoner utan någon bank involverad. 

Genom att låna ut dina pengar till andra privatpersoner kan du få en stabil avkastning på mellan 2.5-8%, med utbetalningar varje månad. Ett P2P-lån är en relativt säker investering av dina pengar och du får en naturlig riskspridning mot din aktie- och fondportfölj. 

Vi rekommenderar att ni använder er av P2P-företaget Lendify, som är den största marknadsplatsen i Sverige för P2P-lån.

Spara pengar med våra spartips

Vi behöver alla en paus från vardagen ibland, men för vissa kan en resa känns långt borta. När alla räkningar är betalda finns det ibland inte mycket kvar på kontot i slutet av månaden. 

Resor behöver inte nödvändigtvis vara särskilt dyra, och det finns flertalet sätt att spara pengar även under resan, utan att det ska behöva påverka upplevelsen negativt.

SPARAPENGAR.SE

Vem har skapat artikeln?

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Skribent & ägare av Sparapengar.se

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. 

På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.

Spara pengar - logotyp

Vi sänker dina kostnader

Spara pengar har hjälpt Svenskar att spara pengar genom att sänka kostnader sedan 1999.

Sparapengar.se ägs och förvaltas av Consilium Online AB.