Spendera inte pengar på onödiga försäkringar

Att vara försäkrad är smart, men det är ingen mening med att vara överförsäkrad. En del betalar onödiga pengar för försäkringar som egentligen inte behövs, för grundläggande försäkringar kan inkludera mer skydd än vad man tror. 

Här ska vi gå igenom vilka försäkringar som är obligatoriska, vilka som rekommenderas och vilka försäkringar som man ofta kan vara utan.

Försäkringar du måste ha enligt lagen

Trafikförsäkring när du äger ett motorfordon är den enda försäkringen som är obligatorisk enligt lag. Trafikförsäkringen gäller för både förare och passagerare. Den täcker skador som kan orsakas på cyklister, fotgängare, andra bilar och egendom. 

För bilen går det att välja mellan en hel- eller halvförsäkring. Helförsäkringen täcker även skador som kan uppstå på ditt eget fordon genom olyckor eller skadegörelse.

Försäkringar som rekommenderas

  • Hemförsäkring rekommenderas åt alla, oavsett om man äger eller hyr sitt boende. Hemförsäkringen är en paketförsäkring med skydd för dina saker, ansvarsskydd om du blir krävd på skadestånd, överfallsskydd, reseförsäkring och ett rättsskydd som kan ge ersättning om du måste anlita en advokat. En del hemförsäkringar har fler skydd än det, medan andra är mer grundläggande. Ett exempel på det är hos försäkringsbolaget Gjensidige där du kan välja mellan tre olika nivåer av hemförsäkring, vilket innebär att du inte behöver betala för skydd som du inte behöver.
  • Bostadsförsäkring rekommenderas åt personer som äger sin bostad, för hemförsäkringen täcker bara möbler och saker som skadas. Bostadsförsäkringar täcker även skador på väggar, tak, golv och fasad.
  • Barnförsäkring är ett måste om du är förälder. Kommunen försäkrar barn under skoltid och på förskola, men utanför skoltid gäller det att ha en försäkring som täcker sjukdomar, olyckor och sjukersättning som samhället står för.
  • Andra försäkringar som rör dina fritidsintressen eller livsstil kan vara bra att ha, som till exempel båtförsäkring eller husdjursförsäkring.

Försäkringar du kan vara utan

  • Tilläggsförsäkringar som kan köpas för elektronik eller andra varor är ofta onödiga. De brukar säljas in av butikskedjor som säljer varorna eftersom de är lönsamma för butiken. Men många saker har redan skydd genom garantier, konsumentköplagen och hemförsäkringen. Ursprungliga fel kan reklameras i upp till tre år efter köpet och de första sex månaderna måste butiken bevisa att felet inte var där vid köpet. Hemförsäkring med oturstillägg skyddar dessutom mot stöld och skador på dina ägodelar. En enskild produktförsäkring ger bara ett skydd för den produkt som den tillhör.
  • Reseförsäkringar kan vara nödvändiga om du ska åka på längre resor än en månad eller om du ska göra riskfyllda aktiviteter på din resa. Hemförsäkringen har dock en grundläggande reseförsäkring som brukar räcka för de flesta resorna. Betalar du dessutom resan med kontokort brukar det ingå ett avbeställningsskydd och andra former av reseskydd.
Topplista sparkonton:
5/5
4.5/5
4.5/5