Vad kostar det att låna mycket pengar

Oavsett om du någon gång funderat på att ta ett större lån för att köpa hur eller genomföra en totalrenovering vill du veta hur mycket det kostar. I dagsläget kan hus i attraktiva lägen kosta en hel del. 

Dessutom kostar det flera hundra tusen kronor att enbart renovera ett badrum. Skulle du vilja göra en totalrenovering av hela huset kan du räkna med betydligt mer pengar.

Privat eller företagslån

Innan du ska välja hur mycket du vill låna är det viktigt att välja privatlån eller företagslån. Om du som privatperson vill ta ett lån kommer långivaren kontrollera och analysera din privatekonomiska situation. 

Det finns flera fördelar med att ta ett företagslån bland annat om driver aktiebolag är du inte personligt ansvarig för skulden. När du vill ta företagslån kommer långivaren förutom återbetalningsförmåga även granska företagets affärsplan och befintliga verksamhet.

Dessutom ska du ha välskötta finanser, en bra omsättning och historik så som bokslut, resultaträkning och helst inga betalningsanmärkningar.

Kostnaden för företagslån

Först och främst ska du göra en budget och bestämma hur mycket pengar du vill låna. Om du väljer ett företagslån är ett första steg att avgöra hur mycket du faktiskt behöver. Grundläggande för lånevillkoren är planen för hur lång tid du vill ha på dig för återbetalning av lånet. 

Oavsett hur mycket du vill låna kommer kostnaden för lånet vara ränta och amortering. Det här betalar du vanligtvis tillbaka månadsvis eller enligt överenskommelse med långivare. 

Kostnaden för privatlån

Trots att företagslån är lukrativt på många sätt saknar många möjligheten att ta ett företagslån. Därmed blir privatlån det enda möjliga. Om du ska ta ett privatlån och redan har lån är det viktigt att samla alla lån hos en långivare. Oavsett hur många lån är fördelen med endast en långivare att du kostnadsfritt får hjälp att kontakta banker och kreditinstitut. 

Syftet är att sänka kostnaden genom att få bästa möjliga ränta. Dessutom är det en fördel eftersom du får flera låneerbjudanden men enbart en kreditupplysning. Du ska undvika att få flera kreditupplysningar eftersom det sänker din kreditvärdighet.  

Så mycket kostar ett större lån

Frågan du kanske ställer dig är vad kostar det att låna 500000? Genom länken kan du läsa mer specifikt hur det fungerar på Likvidum.se.

De flesta större banker har möjlighet att bevilja lån upp till en halv miljon kronor. Oavsett vilken bank du väljer kan du enkelt gå in på hemsidan där du kan räkna på lånet. Dessutom kan du välja hur många hundratusen du vill låna och hur lång tidsperiod avbetalningen avser. 

Om du exempelvis lånar en halv miljon med en avbetalningsplan på 15 år kommer månadskostnaden vara drygt 4 000 kronor. Det här varierar givetvis beroende på vilken bank du väljer. Samtliga banker och kreditinstitut har sina lånevillkor. Därför är det oerhört viktigt att jämföra långivare innan du tar ett beslut. Trots att en kreditupplysning krävs för att bedöma hur mycket du får låna kan banker idag ge dig en ungefärlig uppskattning utan kreditupplysning.

Om du har knapert med pengar och inte vill låna kan du alltid spara pengar för att få ett överskott. Det finns olika strategier för att snabbt kunna spara pengar vilket du kan lära dig mer om via sparapengar.se.

Topplista sparkonton:
5/5
4.5/5
4.5/5