Spara pengar genom att köpa vitvaror med låg elförbrukning

Kylskåpen har funnits i de moderna hemmen i Sverige sedan slutet på 40-talet och början av 50-talet. Vad de flesta inte känner till om kylskåp är att det första kylskåpet som började användas i större omfattning faktiskt utvecklades av två svenskar och den modellen blev uppköpt av Elektrolux 1920 och såldes i miljontals vilket gjorde att Elektrolux blev marknadsledande inom vitvaror under en lång tid.
Ungefär samtidigt upptäcktes att freon hade en nedkylande effekt och även om man på senare tid har upptäckt skadeverkningarna av freon så var det för tiden en fantastisk upptäckt som gjorde att kylskåpet blev något som varje person kunde ha i sitt hem .

Butik Beskrivning Rabattlänk
Whiteaway Rabattkod: WA30 – 30% i rabatt på utvalda varor. Nordens största vitvarubutik på nätet. Klicka här

Nya vitvaror har mindre elförbrukning jämfört med äldre

Det första användbara kylskåpet släpptes redan 1834 och även om det tog upp väldigt stor plats så är det fortfarande rätt fantastiskt att det första användbara kylskåpet släpptes 100 år före det blev något som fanns i varje hem .

Vad är ett kylskåp

Kylskåpet som finns idag baseras faktiskt på den design som gjordes redan 1920. Det är ett kylskåp utan rörliga delar och principen som fastställdes då används fortfarande på de kylskåp som produceras idag även om mycket självklart har förändrats sedan dess.

Kylskåpet används för att hålla varor som kräver kyla för att dessa ska hållas ätbara under en längre tid än om de förvarats i rumstemperatur. Främst är det färskvaror som vi har i våra kylskåp även om det finns en mängd andra användningsområden som många använder det för. Sådana saker kan vara att förvara mediciner eller till och med batterier för att dessa ska hålla längre.

Kylskåpet fungerar med hjälp av en kompressorvärmepump som flyttar värmen ut från skåpet vilket gör att det håller en betydligt lägre temperatur inne i kylskåpet än runtomkring.

Äldre hus kan ha en ventil som på vintern ska släppa in kall luft i kylskåpet vilket inte används längre men som i kylskåpets barndom var ett utmärkt sätt att spara energi på och i ett land som Sverige där det sällan blir många plusgrader på vintern kan det även i framtiden kanske vara ett sätt att minska energiförbrukningen i våra hem.

Framtidens kylskåp

De senaste åren har men börjat diskutera om något som heter magnetisk kylning som förhoppningsvis kommer att börja appliceras i våra kylskåp inom en snar framtid. Den här tekniken bygger på att ett magnetiskt fält i kombination med vissa material kan kyla ner vilket skulle göra kylskåpet tystare, mer energisnåla och dessutom hålla temperaturen bättre än vad våra kylskåp gör idag.

Troligtvis ligger den här tekniken några år framåt i tiden men är ändå viktigt att ha med då det kommer att bli något som finns i varje kylskåp. Det är egentligen inte heller någon ny upptäckt då man redan 1933 hade en första prototyp redo men som av någon anledning inte fått något genomslag på marknaden.

Kylskåpet är en vitvara

Kylskåpet klassificeras som en vitvara och är något som idag finns i varje hem och ibland finns det till och med fler än ett kylskåp per hem då det blivit allt vanligare med små kylskåp som finns nära balkonger eller terrasser för att minska sträckan när man behöver en påfyllning eller för att förvara det man ska grilla.

Det finns i stort sett två olika varianter av kylskåp där den första är en kombinerad kyl och frys. Användaren har då både ett kylskåp och en frys i samma ”skåp” vilket sparar plats och även energi då dessa ofta är mer energisnåla. Den andra varianten är att man har ett kylskåp utan frys utan hela skåpet används som kylskåp och man har en separat frys.

Både varianterna har fördelar och nackdelar men om man är en större familj så kan det vara en stor fördel att ha separat kyl och frys istället för en kombinerad då man får mycket större plats för sina varor och kan på det sättet storhandla utan att behöva tänka på platsbrist.

Att tänka på när man köper kylskåp

Att köpa ett kylskåp är inte så enkelt som man faktiskt kan tro då det finns stora skillnader mellan märken och dessutom mellan de olika modellerna från samma märke. Det viktigaste är att först kontrollera ljudnivå och energiförbrukning då dessa två faktorer är de absolut viktigaste när man köper ett kylskåp.

Ett kylskåp med en hög ljudnivå kan störa hemfriden som få andra saker kan göra då det finns kylskåp som bokstavligen låter så mycket att man inte vill vara i närheten av dem när kompressorn arbetar. Därför är det viktigt att man väljer en tyst modell som håller en jämn och tyst nivå hela tiden, detta är speciellt viktigt i mindre hem där köket är nära sovrummen då man inte vill få sin nattsömn störd av ett brummande som kan sätta igång när som helst.

Energiförbrukningen är självklart den viktigaste faktorn för många men ljudnivån är viktigare då elförbrukningen inte skiljer sig så pass mycket mellan A klasserna att det är värt att få utstå oljud vid olika tidpunkter under både dagen och natten.

Att köpa ett kylskåp i A klass är självklart och du som köpare ska aldrig köpa ett kylskåp med någon annan klass då det kommer att bli dyrare i längden oavsett hur mycket pengar du kan spara på ett sådant jämfört om du köper ett kylskåp med A klass.

Det är också viktigt att gå igenom alla faktorer innan du bestämmer dig för vilket kylskåp som ska köpas. Storleken är en viktig faktor och kan göra en större eller mindre skillnad beroende på om det ska vara ett inbyggt eller fristående kylskåp. Tänk över om det räcker med en kombinerad kyl och frys eller om det i framtiden kan komma en tillökning till familjen som gör att det kan krävas ett större kylskåp.
Den sista faktorn som kan vara bra att tänka över är om butiken erbjuder hemleverans, installation och bortforsling av ditt gamla kylskåp. Om butiken inte erbjuder detta så kan det vara bättre att besöka en annan butik än att hantera allt detta själv då det kan bli problem med garantin om kylskåpet inte blivit levererat av butiken då de kan hävda att felet uppstått under transporten.

Plastskydd under kylskåpet

Numera rekommenderas det att man under kylskåpet har ett plastskydd som man under en längre tid behövt under tex diskmaskinen. Detta beror på att ett kylskåp kan läcka och även om det sällan är några större mängder som läcker ut så kan det orsaka fuktskador i hemmet och därför är det något att tänka på. Ett kylskåp ska självklart inte läcka men det kan hända och det är bättre att vara skyddad mot sådana eventualiteter än att upptäcka efter ett par år att man fått en fuktskada nära kylskåpet.

Sammanfattning

Kylskåpets två viktigaste faktorer är ljudnivån och energiförbrukningen. Välj alltid ett kylskåp som har lägsta möjliga värde på båda dessa och använd dig av internet för att se om det finns andra köpare till det kylskåpet som du planerat att köpa för att se om dessa har upptäckt några gömda fel.

Tänk över storleken du behöver och om du ska ha ett inbyggt kylskåp var säker på att mäta ordentligt så att du köper ett skåp som vare sig är för litet eller för stort för utrymmet i fråga.

Köp hellre ett kylskåp från ett märke som du känner till och vet vilken kvalitet som detta märke erbjuder och gör inte misstaget att slänga kvitton eller andra papper och manualer som följer med då dessa i framtiden kan behövas. Planera ditt inköp och kontrollera modeller och butiker för att upptäcka saker som i framtiden kan göra det svårt vid eventuella reklamationer eller support vid mindre fel.