Den ultimata guiden för dig som vill

Spara i aktier

Är du ute efter att börja spara i aktier eller förbättra din aktieportfölj? Bra, då har du hittat rätt! I den här artikeln lär vi dig följande:

Spara i aktier och köpa aktier
Snabbnavigera till rätt kapitel

Den här aktieguiden har en uppskattad lästid på ungefär 15 minuter. Önskar du att hoppa till ett speciellt kapitel så kan du snabbnavigera genom att klicka på länkarna här nedanför. Nu kör vi igång så du kan komma igång och börja spara i aktier!

Bästa aktierna
Här hittar du de

Bästa aktierna

I det här kapitlet har vi listat de bästa aktierna enligt oss och efter vilka som har presterat bäst historiskt. Om du redan har en aktieportfölj så kan det här vara ett bra kapitel att börja med…

Vad är en aktie?

Vad är en fond och hur fungerar det att spara i fonder? Läs vår introduktion till fondsparande.

Så kommer du igång

Det tar bara 15 minuter att komma igång. Gör det redan idag. Let’s go!

Aktier för nybörjare

Här är de viktigaste tipsen och konkreta aktieförslag för nybörjare.

Vad bör man tänka på?

Här har vi listat de viktigaste delarna du behöver tänka på när du ska börja spara i aktier..

Fördelar och nackdelar

Har du koll på fördelarna och nackdelarna med aktier och börsen?

TOPPLISTOR

Bästa aktierna

Här nedanför får du topplistor över de bästa aktierna på marknaden som du kan bygga en stabil aktieportfölj av.

Bästa aktierna

Bästa aktierna 2020

I tabellen här nedanför visas de bästa aktierna 2020 sett till avkastning senaste 3 åren. De bolag som är inkluderade är Large cap och Mid cap. Listan är publicerad den 24 april 2020.

INTRODUKTION

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag. För att du ska ha möjlighet att köpa aktier i företaget krävs det ofta att företaget är noterat på börsen.

Företag väljer att börsnotera sina företag när de anser att de behöver nytt kapital för att finansiera sin verksamhet. Detta kan ske direkt när företaget bildas eller när de anser att de behöver få in extra kapital.

När du äger aktier i bolaget blir du automatiskt delägare och kan rösta om beslut på årsmöten. Ju fler aktier du har i bolaget, desto fler rösträtter får du vid årsmöten. 

Om du tror att ett fondsparande passar dig bättre så kan du läsa mer om fonder här.

Varför ska man spara i aktier?

Det finns flertalet anledningar till varför det är fördelaktigt att spara dina pengar i aktier istället för att lägga dem under madrassen. Historiskt sett har sparande i aktier visat sig vara den överlägset bästa sparformen sett till tillväxt. 

T.ex har Stockholmsbörsen växt med cirka 10% i snitt de senaste 100 åren, trots att börsen varit på nedgång, världskrig har härjat och IT-krascher drabbat samhället. Trots detta har pengarna växt med i snitt 10% per år. 

Vid en första anblick låter kanske inte 10% per år särskilt imponerande, men på lång sikt blir det mycket pengar på kontot. Nedan kan du se hur en relativt liten investering på 10,000kr kan växa med en tillväxt på 10%.

  • 10 000 kr på 5 år med 10 % ger ca 16 100 kr.
  • 10 000 kr på 10 år med 10 % ger ca 25 900 kr.
  • 10 000 kr på 30 år med 10 % ger ca 174 500 kr.

Det finns även extremfall där aktier stigit bra mycket mer än 10%. Om du för 15 år sedan hade  investerat 10,000kr i spelbolaget Betsson hade du idag haft cirka 900,000kr, en ökning på 9000%. 

Du kan såklart även förlora dina investerade pengar, vilket du som aktiesparare måste vara medveten om innan du väljer att investera dina pengar i aktier. 

För att du ska förlora alla dina investerade pengar så krävs det att bolaget går i konkurs. Se därför till att investera i stora och stabila bolag med bra historik.

Så tjänar du pengar på aktier

Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier. Det vanligaste sättet är genom en så kallad “kurs-vinst”, dvs att köpa en aktie för att sedan sälja den till ett högre pris. 

Det går även att tjäna pengar genom att investera i bolag som ger utdelning till sina aktieägare.

Kursvinst

Det flesta nya investerare väljer att ge sig in på börsen i hopp om att tjäna pengar genom en kursvinst. En kursvinst är mellanskillnaden som investeraren tjänar efter att ha sålt sina aktier för ett högre värde än vad de köptes för. 

Det är viktigt att vara bra påläst på bolagen du tänker investera i, där målet är att investera i bolag som du tror kommer att växa och utveckla sin verksamhet i framtiden. När bolaget växer ökar i regel även aktievärdet.

Du som investerare kan välja att äga aktierna under en längre tid innan du säljer, eller också sälja snabbt under en tillfällig kursuppgång. Det säkraste sättet att tjäna pengar långsiktigt har historiskt sett varit att investera långsiktigt.

Aktieutdelning

Om aktiebolaget har haft ett framgångsrikt år och verksamheten gått med vinst så kan de välja att ge tillbaka delar av vinsten till sina aktieägare. I svenska bolag sker utdelningen en gång per år, och storleken på utdelningen varierar från bolag till bolag. 

Ett vanligt sätt att mäta ett företags prestation är genom att jämföra vinsten med bolagets eget kapital. Bolag med en hög vinst tjänar därför på att ge bort delar av vinsten till aktieägarna, för att minska sitt eget kapital inför nästa årsredovisning, och på så sätt lättare uppfylla sina lönsamhetsmål.

Långsiktighet är det vinnande konceptet

Ett av de allra viktigaste tipsen till dig som vill börja investera i aktier är att spara långsiktigt. De flesta experter menar att en långsiktig placeringshorisont har historiskt sett varit det allra bästa alternativet på börsen och all statistik pekar mot samma slutsats. 

Warren Buffett, en av världens mest framgångsrika aktieägare, har sagt att han investerar med en 30-40 års tidshorisont. 

Det är mycket svårt att tajma börsens upp- och nedgångar, vilket gör att man som aktieägare måste ha tålamod. Historiskt sett har börsen alltid ökat i slutändan, och därför är det viktigt att inte sälja av sina aktier vid en tillfällig nedgång för att sedan stå utanför när börsen återhämtar sig.

Håll dig undan från förhoppningsbolag

Många nya investerare ger sig in på aktiemarknaden i hopp om att hitta aktieraketer som gör dem rika över en natt. Ofta slutar det med att de på ett eller annat sätt förlorar pengar, eller missar de långsiktiga uppgångarna. 

När du väljer ut dina första aktiebolag rekommenderar vi att du letar efter de bolag du tror kommer vara framgångsrika på längre sikt, istället för att investera i ett förhoppningsbolag som lika gärna kan ha gått i konkurs inom ett år. 

Du kan lära dig mer om hur du hittar bra aktier på Aktieskola.com.

SÅ KOMMER DU IGÅNG OCH KAN

Börja spara i aktier

Du har pengar som du inte vill placera utan avkastning på ett sparkonto och är nu redo att börja spara i aktier. Hur gör man? Jo, det lär vi dig i detta kapitlet…

Börja spara i aktier

Det går att tjäna mycket pengar genom aktier om man spelar sina kort rätt, men ibland kan det kännas svårt att veta hur man ska komma igång om man är nybörjare på börsen.

Nedan har vi listat användbar information för att du som nybörjare ska få en så smidig start som möjligt på ditt nya aktiesparande.

Till att börja med måste du som investerare ha ett startkapital att avvara för att kunna investera på börsen. Ditt startkapital bör bestå av sparade pengar som du inte planerar att använda inom de närmsta åren. 

Som vi nämnde tidigare är tidshorisonten viktig när du ska investera i aktier, och de flesta experter rekommenderar att du inte ska behöva ta ut pengarna inom de närmsta 5-10 åren. Därför är det viktigt att ha tålamod och planer att investera långsiktigt.

Ha en taktik och skapa regler att följa

Det går att lägga upp sitt sparande på olika sätt. Antingen kan du investera en större summa på en gång, eller så investerar du mindre summor månadsvis. 

Innan du börjar investera dina pengar kan det vara bra att lära dig olika sätt att värdera aktier, så att du kan bilda dig en egen uppfattning om vilka aktier som kan vara värda att investera i. Du bör även kolla upp vilka avgifter som tillkommer och vilket sorts investeringskonto du ska använda dig av.

Om du väljer att använda dig utav ett investeringssparkonto betalar du en årlig schablonskatt, oavsett om du säljer dina aktier med vinst eller förlust. Schablonskatten beräknas utifrån statslåneräntan, kapitalunderlaget, plus insättningar som du har gjort under året. 

Om du däremot väljer att investera dina pengar via en aktiedepå så måste du betala 30% i skatt på alla aktier som du säljer med vinst.

Avgifterna skiljer sig åt beroende på hur ofta du investerar nya pengar, och vilken nätmäklare du väljer att använda dig utav.

Steg 1: Välj en nätmäklare

Det finns en rad antal nätmäklare att välja från när man vill börja sitt aktiesparande. Valet av aktiemäklare kommer att påverka hur stort utbud av aktier du får tillgång till, hur smidigt det är att handla och hur snabbt du får hjälp om du skulle stöta på problem. 

Om du använder dig utav en av Sveriges storbanker är sannolikheten stor att de erbjuder aktiehandel på nätet. Dessa banker är dock sällan det bästa alternativet, då de oftare är dyrare att använda än renodlade nätmäklare. 

Därför rekommenderar vi att ni vänder er direkt till en nätmäklare i första hand. Här är våra favoriter på marknaden. Vi som äger Sparapengar.se använder alla tre nätmäklarna här nedanför och kan också rekommendera alla tre.

Bank
Vårt betyg
Information
Kom igång redan idag!
Avanza bank - logotyp
5/5

Bästa nätmäklaren!

Nordnet logo
4.5/5
Lysa logotyp
4.5/5

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Läs full disclaimer här.

Det finns flertalet nätmäklare att välja mellan och det är viktigt att välja det alternativet som passar med dina behov. Om du är nybörjare och till en början handlar med små medel rekommenderar vi en nätmäklare med ett så lågt courtage som möjligt. 

Courtage är den fasta avgift du betalar när du köper aktieposter. Vissa nätmäklare tar ut courtaget baserat på aktie-transaktionens totala värde, medans andra tar ut en fast avgift oavsett transaktionsvärdet. 

Generellt sett är en renodlad nätmäklare alltid det bästa alternativet om du är en småsparare. Vi anser att Avanza och Nordnet är två av de bästa alternativen för nybörjare, då de är prisvärda och smidiga att använda.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

När du valt vilken nätmäklare som passar dina behov bäst är det dags att öppna ett sparkonto hos dina nya nätmäklare. Vi rekommenderar att öppnar ett investeringssparkonto (ISK), då det är det klart smidigaste och mest prisvärda alternativet. 

Investeringssparkontot introducerades i Sverige 2011, i syfte att göra det enklare för just småsparare att spara i fonder, aktier, räntepapper, obligationer och andra värdepapper. Den största fördelen med ett ISK är att du, till skillnad från om du använder dig utav en aktiedepå, slipper redogöra för dina aktievinster när det är dags att deklarera. 

Istället för att du måste deklarera dras istället en låg schablonskatt på ditt innehav. Du tjänar i princip alltid på att beskattas med en schablonskatt, då det är betydligt mindre än de 30% du behöver skatta på dina aktievinster om du använt dig av aktiedepå.

Steg 3: Köp aktier i bolag vars tjänster och produkter du själv gillar och tror på

När du öppnat ditt investeringssparkonto är det äntligen dags att välja vilka aktier du ska investera dina pengar i. Som nybörjare kan det vara svårt att plocka rätt bland djungeln av bolag som finns att välja bland. 

Vi rekommenderar därför att du som nybörjare väljer att börja försiktigt genom att köpa aktier i bolag du gillar, inom branscher som intresserar dig och du har koll på. Många av dina favoritföretag är faktiskt aktiebolag som du har möjlighet att investera i, t.ex Apple, Disney eller Netflix. 

Det är inte bara roligare att investera i bolag du gillar, det är i regel en relativt stabil investering. Jättar som Netflix, H&M och Apple är så pass stora och framgångsrika företag att du kan vara säker på att dina pengar inte kommer att försvinna. 

De väletablerade företagen återhämtar sig i princip alltid, trots lågkonjunkturen och andra händelser som påverkar börsen negativt.

Steg 4: Bygg en stabil, väldiversifierad och långsiktig portfölj

En viktig grundregel att ha i bakhuvudet när du sätter ihop din aktieportfölj är att tänka långsiktigt och bygga en stabil och diversifierad portfölj.

Diversifiering innebär att din aktieportfölj innehåller bolag från olika branscher och därför är exponerade mot olika branscher och regioner. Med ett diversifierat innehav sprider du ut risken på olika branscher, vilket resulterar i att du inte behöver oroa dig för att en specifik bransch ska tappa i värde.

Ett bra riktmärke är att inneha en balanserad portfölj som innehåller 10-15 aktier från en rad olika branscher för att sprida din risk så mycket du bara kan.

SÅHÄR HITTAR DU

Aktier för nybörjare

Men hur vet jag vilka aktier jag ska köpa? Att hitta aktier för nybörjare är relativt enkelt. I det här kapitlet så lär vi dig just detta…

Aktier för nybörjare

Vad är en bra aktie för nybörjare?

När det kommer till att hitta dina 10-15 bolag att sätta i din diversifierad portfölj kan det ibland vara svårt att veta vart du ska börja. Därför kan det vara en god idé att starta med ett investmentbolag, då de är mycket användbara när det kommer till att sprida riskerna.

Investmentbolag är företag med ägarandelar i flera andra bolag. Genom att köpa aktier i ett investmentbolag sprider du alltså automatiskt din risk, då investmentbolaget gör jobbet åt dig. 

Historiskt sett har investmentbolagen på Stockholmsbörsen levererat en betydligt högre avkastning än vanliga indexfonder, samtidigt som de har en mycket bra riskspridning.

Investor är en mycket populär nybörjaraktie

Sverige största investmentbolag är Investor, ett företag som ägs av en av Sveriges mäktigaste familjer inom finansvärlden, familjen Wallenberg. Företaget grundades för mer än hundra år sedan, och deras aktieportfölj innehåller bland annat svenska storföretag som ABB, AstraZeneca och SAAB.

Ett annat välkänt investmentbolag är Kinnevik, som ägs av familjen Stenbeck. Kinnevik aktieportfölj har fokus på ny teknik och e-handel, där bland annat svenska kända företag som Mathem.se, Zalando och Tele2 återfinns.

Välj bolag och aktier som har en bra historik av stabila vinster

En annan bra tumregel att förhålla sig till är att leta efter bolag och aktier som historiskt sett gått med vinst. Det finns en rad anledningar till varför bolag med historik av vinster är att föredra. 

För det första är såklart lönsamma företag en relativt stabil investering. Risken för kraftiga nedgångar är avsevärt mycket mindre om företaget gått med vinst de senaste 10 åren. Som ny på börsen är stabila aktier en viktig grundsten i din aktieportfölj, och därför bör du välja aktier som redan visat prov på lönsamhet. 

Lönsamma bolag öppnar även upp för chansen att tjäna pengar i form av aktieutdelningar. En förutsättning för att ett företag ska ge utdelning till sina aktieägare är att de går med vinst i slutet av året. 

Bolag som har en bra historik av vinster har högre sannolikhet att ge utdelning, och många utdelningsbolag höjer även utdelnings-summan kontinuerligt.

Investmentbolag

Som vi nämnde tidigare är ett investmentbolag ett företag vars affärsidé är att investera i andra aktiebolag. Ett investmentbolags kärnverksamhet är alltså att köpa och sälja aktier i  andra bolag. 

Ett investmentbolag har många likheter med fonder, men har samtidigt en del fördelar gentemot fondsparande. Dels är det mycket billigare att äga ett investmentbolag kontra fonder. När du sparar i fonder tvingas du betala en förvaltningsavgift som baseras på det investerade beloppet i fonden. 

I ett investmentbolag är förvaltningsavgiften bra mycket mindre, t.ex ligger Investors förvaltningsavgift på blyga 0.10%.

InvestmentbolagAntalägare
Investor B116 824
Kinnevik B62 356
Latour B54 777
Industrivärden C42 215
Lundbergföretagen B23 265
Svolder B22 595
Bure Equity20 722
Ratos B18 425
Creades A8 530
Öresund8 468
Vostok New Ventures6 098
Traction B2 602
Eastnine2 584
NAXS1 713
Havsfrun Investment B1 692

Antalet ägare är uppdaterat 2020-04-24

Bra riskspridning och diversifiering

En annan fördel med investmentbolagen är den så kallade substansrabatten. Kort sagt innebär substansrabatt att du kan köpa aktier i ett investmentbolag till ett lägre pris än om du skulle köpa varje enskilt bolag på börsen. Man kan alltså ofta köpa investmentbolagens aktier för mindre än vad de faktiskt är värda.

För dig som är nybörjare på börsen är den automatiska risk spridningen en av de viktigaste fördelarna med investmentbolagen. Trots att du bara äger aktier i ett investmentbolag sprider du ut risken över flertalet bolag och branscher, vilket som sagt är en av de viktigaste grundstenarna i din välbalanserade aktieportfölj.

Utdelningsaktier

Utdelningsaktier är, precis som namnet antyder, aktiebolag som har en hög utdelningshistorik eller en hög direktavkastning. Utdelningsaktier är populärt bland småsparare eftersom det ger en stadig intäkt utan att man behöver sälja sina aktier. 

Det mest enkla sättet att värdera en utdelningsaktie är genom att ta reda på direktavkastningen. Direktavkastningen är ett mått på hur stor utdelningen är i förhållande till aktiekursen, där en högre direktavkastning anses vara positivt.

Utdelningsaktier är i regel stabila och bra bolag, då enbart vinstgivande bolag kan dela ut pengar till sina aktieägare. Detta gör att de har en begränsad fallhöjd även när börsen är inne i en lågkonjunktur. Utdelningsaktier klarar sig oftast bättre i orostider eftersom de har extra pengar att sätta in i verksamheten om det skulle behövas.

Slutligen ger utdelningarna även ett ständigt kassaflöde som gör att du kan investera mer pengar i nya aktier, eller också göra något roligt för pengarna.

UtdelningsaktierDirektavkastning
Millicom Int. Cellular9,19%
SEB8,76%
Electra gruppen8,49%
Bilia8,44%
Intrum8,09%
Nordea7,10%
eWork7,04%
Sagax7,04%
Handelsbanken6,56%
Telia Company5,29%

Observera att direktavkastningen justeras upp och ner varje dag och stämmer förmodligen inte med tabellen ovanför.

Fastighetsaktier

Kort sagt är en fastighetsaktie en investering i ett bolag som äger och förvaltar fastigheter. Fastighetsaktier anses vara en förhållandevis stabil investering, då bolagen får in pengar regelbundet i form av fastighetshyror. Detta gör att fastighetsaktier ofta står starka även i lågkonjunktur.

Fastighetsbolag har presterat bättre än övriga börsen under en längre tid och det finns flera anledningar till detta.  En av de stora fördelarna med att investera i fastighetsbolag är de relativt regelbundna och förutsägbara intäkterna som fastighetsbolag får i form av hyror. Många hyresavtal skrivs på minst ett år, vilket gör att bolagen får in pengar varje månad oavsett vad som händer på marknaden.

I och med att fastighetsaktierna har gått  starkt en längre tid, kan en stor del av tillväxtpotentialen vara begränsad. Ränteläget har även varit ovanligt gynnsamt under lång tid, och om Riksbanken skulle höja räntan finns risken att vinden kan vända för fastighetsbolagen. 

Med det sagt rekommenderar vi trots allt att du plockar med minst ett par fastighetsaktier i din aktieportfölj.

FastighetsaktierAntal ägare hos Avanza
Castellum49 890
Fast. Balder B15 763
Klövern B13 728
Hufvudstaden A11 912
Wallenstam B8 208
Diös Fastigheter7 970
Kungsleden6 282
Sagax B4 347
Atrium Ljungberg B3 954
Platzer Fastigheter Holding B3 315

Antalet ägare är uppdaterat 2020-04-24

Håll dig undan förhoppningsbolag

En av de allra vanligaste misstagen som begås av nybörjare på börsen är att investera i förhoppningsbolag. Många entusiastiska småsparare försöker att hitta kommande aktieraketer som de tror att alla andra missat, men oftast slutar det med att de istället förlorar sina pengar. 

Faktum är att det mesta är redan inprisat i de flesta aktier, vilket innebär att det oftast finns en anledning till varför ett förhoppningsbolag går att köpa superbilligt. Bolag som är i uppstartsfasen brukar gå att handla billigt, men i många fall beror det på att de ännu inte går med vinst. 

Många förhoppningsbolag har inte ens något försäljning, istället bygger värderingen på framtida förhoppningar. 

Vårt tips till er är att hålla er borta från förhoppningsbolag, och istället bli rika genom en långsiktig och stabil strategi.

Summering av aktier för nybörjare
6 TIPS FÖR ALLA NYBÖRJARE

Aktietips - vad bör man tänka på?

De flesta nybörjarna på börsen söker efter aktietips. Håll dig undan forum av olika slag och följ istället dessa sex tips för att lyckas med dina aktier:

Aktietips

Här är 6 mycket bra aktietips:

  1. Sätt upp ett mål för ditt sparande
  2. Sprid dina risker
  3. Investera regelbundet
  4. Låna inte pengar för att investera
  5. Analysera och välj aktier själv
  6. Sätt upp tydliga investeringsregler
1. Sätt upp ett mål för ditt sparande

Genom att sätta upp mål för ditt sparande är det lättare att hålla dig själv ansvarig för att lägga undan pengar varje månad. 

Målsparande gör att det blir roligare att spara pengar, och det gör det också lättare att tänka mer långsiktigt.

2. Sprid dina risker

Det är viktigt att vara medveten om delar av din investering kan försvinna när du aktiesparar. Dock minskar du den risken avsevärt genom att sprida dina innehav över många olika branscher och regioner. 

Genom att investera i bolag som är exponerade mot olika branscher blir du mindre sårbar mot branschspecifika nedvärderingar.

3. Investera regelbundet

Att försöka sig på att alltid köpa på botten och sälja på toppen är en lockande, men en i princip omöjlig uppgift. Därför är det bättre att sätta in ett fast belopp regelbundet, t.ex 10% av lönen i slutet av varje månad. Detta gör att du ibland köper till högre kurser och ibland lägre, vilket kommer göra dig till en vinnare i det långa loppet.

4. Låna inte pengar för att investera

Aktiesparande är alltid förknippat med en viss ekonomisk risk. Därför ska du aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. 

Du ska heller inte behöva använda pengarna inom de närmsta åren. Investera därför aldrig med lånade pengar, då du riskerar att förlora all du har, och dessutom ha ett lån att betala tillbaka.

5. Analysera och välj aktier själv

Som oerfaren investerare kan det vara lätt att lyssna på andras rekommendationer, oavsett om de är experter eller vanliga lycksökare. 

De flesta menar säkert väl, men faktum är att de förmodligen inte vet mycket mer än vad du själv skulle kunna ta reda på via internet. En del personer ger även rekommendationer för egen vinning, t.ex kan de själva vara tungt engagerade i aktien och vill att den ska öka i värde. 

Därför är det bäst att göra din egen analys och skapa din aktieportfölj utifrån din egna, opartiska analys.

6. Sätt upp tydliga investeringsregler

Disciplin är en oerhört viktig egenskap när du investerar på börsen. Genom att sätta upp tydliga investeringsregler kan du hindra dig själv från att göra onödiga misstag och undvika ogenomtänkta beslut. 

Om du t.ex har som regel att inte röra dina pengar på 5 år kan du förhindra ett ogenomtänkt sälj vid en tillfällig nedgång.

SLUTLIGEN...

Fördelar och nackdelar med aktier

I det här sista kapitlet så listar vi fördelar och nackdelar med att äga aktier jämfört med andra tillgångsslag.

Fördelar och nackdelar med aktier

Vanliga frågor om aktier

Svaret är att det beror på vilken typ av sparare du är, och vad du vill få ut av ditt sparande. Du måste själv bedöma vad som är bäst för just dig. 

Generellt sett är chansen till större avkastning högre i aktier, men samtidigt är riskerna större och mer kunskap krävs för att bli framgångsrik.

Fonder är i regel en säkrare investering som inte kräver särskilt mycket kunskap från dig som investerar. Samtidigt har du mindre chans att påverka ditt fondinnehav, och värdeutvecklingen är oftast långsammare.

Om du är kund hos en av de svenska storbankerna så kan du oftast handla aktier online via din bank. Nuförtiden finns det även renodlade nätmäklare där avgifterna är låga och utbudet stort. Vi rekommenderar Avanza och Nordnet, då de har låga courage och är användarvänliga.

Handelsavgiften, kallad courage, är olika beroende på vilken mäklare du använder dig utav, vilken marknad du handlar på och hur många aktier du köper. Du måste betala courtage både när du köper och säljer aktier, men summan är oftast inte speciellt hög.

Courtage är den transaktionsavgift du måste betala när du köper och säljer aktier. Courtaget skiljer sig beroende på hur många aktier du handlar, vilken mäklare du använder dig utav och vilken marknad du handlar på.

Om bolaget gått med vinst kan de välja att dela ut delar av vinsten till sina aktieägare, en så kallad utdelning. Generellt sett brukar 30-50% av vinsten delas ut till aktieägarna vid en utdelning, och resten av pengarna behålls av företaget för att utveckla framtida verksamhet. Historiskt sett har direktavkastningen legat på 3-4% av investerat kapital.

En fundamental analys (FA) är en analysmetod där du använder bolagets redovisade siffror för att bedöma hur mycket bolaget är värt. Exempelvis är det viktigt att kolla på bolagets omsättning, kassaflöde, tillgångar och skulder. 

Med hjälp av en fundamental analys kan sedan ta ett bättre beslut om huruvida du borde köpa eller sälja aktien, baserat på bolagets fundamenta.

En teknisk analys (TA) är en analysmetod som används för att bedöma aktiekursen baserat på historisk data och sannolikhetslära. 

Grundprincipen vid en teknisk analys är att marknaden följer vissa trender och mönster, och baserat på tidigare kurssvängningar kan man förutspå åt vilket håll kursen kommer att utvecklas. 

Vid en teknisk analys tar du ingen hänsyn till bolagets fundamenta, utan tittar enbart på kurs-trender.

Fördelar

Fördelarna är många när det kommer till aktier, både för investerare och för aktiebolagen själva. Genom att spara i aktier kan dina sparade pengar växa utan att du behöver lyfta ett finger. 

Om du investerar dina pengar rätt kan du till slut leva på utdelningar från dina aktieinnehav, vilket ger dig mer frihet att göra saker du tycker om, istället för att jobba.

Det är också roligt och spännande att investera i aktier. Det är ett bra sätt att göra något produktivt med dina pengar, istället för att konsumera dem på kortsiktig lycka. 

Även företagen tjänar på aktier, då det är ett enkelt sätt för bolagen att få in pengar till sin verksamhet.

Nackdelar och risker med börsen

Nackdelen med aktiesparande är att det är förenat med en del risker. Om du investerar fel kan du i värsta fall förlora allt du investerat, vilket gör det extra viktigt att aldrig investera mer pengar än vad du har råd att förlora.

Genom att diversifiera din aktieportfölj kan du minimera risken att förlora hela ditt innehav. Att sprida din risk skyddar dig mot den så kallade bolagsrisken, men marknadsrisken är i princip omöjlig att skydda sig från fullt ut.

Marknadsrisk

Marknadsrisken är den allmänna risken som gäller hela aktiemarknaden, oavsett bransch. De faktorer som påverkar marknadsrisken har en inverkar på i princip alla aktier på en börs, t.ex räntenivå, inflation och lågkonjunkturer.

Bolagsrisk

Bolagsrisken är risker förknippade med ett enskilt bolag i din aktieportfölj. Bolagsrisken är enklare att skydda sig emot, och du kan skydda dig mot enskild bolagsrisk genom att äga 10-15 aktier i olika branscher och regioner. En välbalanserad och diversifierad portfölj kan mer eller mindre eliminera bolagsrisken.

Anton Gustafsson-Consilium Online-Västkustinvesteraren

Anton Gustafsson

SKRIBENT & GRUNDARE AV SPARAPENGAR.SE

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.