TOPPLISTA

20 Spartips för barnfamiljen

Här nedanför får du 20 konkreta tips på hur du kan sänka era familjens kostnader.

Spartips för en barnfamilj

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Läs full disclaimer här.

Avanza bank - logotyp
5/5

Bästa sparkontot!

En barnfamilj har en lång rad av olika typer av kostnader som förekommer med mer eller mindre jämna mellanrum.

Att det finns många kostnader är förstås inte bra för privatekonomin – men å andra sidan har man samtidigt många områden där det finns potential att kunna spara in lite.

1. Sänk elkostnaden
5/5

El kan kosta en hel del varje månad. Detta gäller speciellt om man bor i en lite större bostad så som till exempel villa eller radhus. 

Har man dessutom någon form av elburen uppvärmningsmetod så kan elräkningarna tendera att springa iväg en del – i alla fall under vinterhalvåret. Se därför till att spara in där det går. 

Använd sveriges ledande tjänst för jämförelse av elavtal; Elskling.se. Här får du ett konkret förslag på vad det kostar er om ni byter elavtal. Det kostar ingenting och tar dessutom bara ett par minuter.

Elskling-logotyp
2. Samla era privatlån
5/5

Privatlån är ofta dyra och bör om möjligt undvikas helt. För den som redan har dragit på sig privatlån så är det dock ofta en bra idé att samla sina lån och slå ihop till dem till ett och samma stort lån. 

Då erbjuds man oftast en lägre ränta som gör att man i längden kan spara mycket pengar på räntekostnader. Dessutom blir det också bara en lånebetalning att hålla koll på – vilket minskar risken att glömma bort att betala något lån och få dyra påminnelseavgifter som följd. 

Har man det kärvt ekonomiskt går det också när man slår ihop sina lån att undersöka möjligheten att sänka sin månadskostnad genom att betala av lånet på en längre tidsperiod.

Lendo-logotyp
3. Pruta på bolånet
5/5

Bolåneräntor slukar ofta rätt mycket pengar. I nulägets räntemiljö betalar de flesta svenskar cirka 15 till 20 tusen kronor i räntekostnad per år per miljon kronor de har i bolån. 

För de som bor i någon av de större svenska städerna så kan det röra sig om bolån på ganska många miljoner. Det gör att även en mindre sänkning av bolåneräntan kan spara mycket pengar. 

Se därför till att göra ett bra jobb med att pruta på bolånet. Var heller inte rädd för att byta bank ifall din nuvarande långivare inte kan matcha de ränte erbjudanden du får från konkurrenterna.

Compricer är Sveriges ledande tjänst för dig som vill pruta på bolånet automatiskt online. Det tar bara några minuter, är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting genom att jämföra.

Compricer-logotyp
4. Hitta bästa hemförsäkringen
5/5

Jämför flera olika försäkringsbolag för att hitta den hemförsäkring som håller lägst pris. Se dock till att allt försäkringsskydd du behöver ingår. 

För även om ett lågt pris är viktigt så är det inte värt att snåla in så pass mycket att man står utan ett fullgott försäkringsskydd om olyckan skulle råka vara framme.

5. Jämför mobilabonnemang och få familjerabatt
4.5/5

Telefonabonnemang är ganska dyra. Särskilt när man ska skaffa abonnemang till en stor familj. Ta därför för vana att med jämna mellanrum gå igenom abonnemangen och jämföra vilka priser ni kan få hos konkurrerande telefonoperatörer. 

Undersök också möjligheten att spara pengar genom att teckna familjeabonnemang eller liknande för att få rabatt. Här kan du jämföra mobilabonnemang.

6. Använd en streamingtjänst i taget
4.5/5

Nuförtiden finns en rad olika streamingtjänster att välja mellan. Även om 100-200 kronor i månaden för en streamingtjänst kanske inte låter så mycket så blir det fort mycket pengar ifall man betalar för flera olika streamingtjänster. 

Testa därför att bara använda en streamingtjänst åt gången. Använd Netflix några månader och se det ni tycker är bra där, för att sedan avsluta medlemskapet och gå över till HBO och titta på det ni tycker är bra där och så vidare. På så sätt behöver man inte betala för mer än en streamingtjänst åt gången.

7. Se över familjens försäkringskostnader
4.5/5

Försäkringar kan ofta kosta ganska mycket pengar för en barnfamilj. Allt ifrån hemförsäkringar och barnförsäkringar till försäkringen för bilen och sommarstugan gör att det i slutändan kan röra sig om flera tusen kronor varje månad. 

Jämför därför försäkringspriserna med jämna mellanrum och kolla upp om något konkurrerande försäkringsbolag kan erbjuda bättre priser. 

Kolla även upp så att ni inte har mer försäkringsskydd än vad som egentligen behövs.

8. Jämför och välj det bästa kreditkortet för familjen
4.5/5

Kolla upp vilka förmåner de olika kreditkortsföretagen erbjuder. Många kort ger olika typer av förmåner så det kan löna sig att se till att ha kreditkort som ger förmåner som familjen har nytta av.

Kortio-logotyp
9. Minska matsvinnet med Matsmart.se
4/5

Hos Matsmart.se kan man handla mat som leverantörerna av någon anledning behöver bli av med. Kanske har de producerat för mycket av någon vara. 

Eller så har bäst-före datumet närma sig. Dessa produkter köper då Matsmart.se upp till ett lågt pris och säljer sedan vidare det billigt till oss konsumenter. 

Genom att handla på Matsmart.se kan man alltså spara pengar samtidigt som man också bidrar till ett minskat matsvinn.

Matsmart-logotyp
10. Bli medlem och ta emot förmåner från er matvarubutik
3.5/5

Flera av de större matbutikerna har medlemsprogram. Som medlem kan man få olika typer av förmåner så som bonusar, rabatter och extrapriser.

BONUSTIPS

Börja spara på med avkastning idag:
Spar- & investeringstjänster
Vårt betyg
Information
Kom igång redan idag!
Avanza bank - logotyp
5/5
Nordnet logo
4.5/5
Lendify sparkonto
4.5/5
Lysa logotyp
4.5/5
11. Välj den bästa barnförsäkringen
3.5/5

När det kommer till att välja barnförsäkring – jämför försäkringar från fler olika bolag här. Kolla upp vilka priser de har och exakt vad för försäkringsskydd som ingår. Då har man en bättre grund för att kunna välja ut den barnförsäkring som passar allra bäst och ger mest värde för pengarna.

12. Överväg paketerbjudanden från olika leverantörer
3/5

Kolla alltid upp om det finns möjlighet att spara pengar genom att dra nytta av paketerbjudanden för hela familjen. Ofta går det till exempel att teckna familjeabonnemang för mobiltelefonin. Detta kan som regel bli billigare än att teckna flera helt separata abonnemang.

13. Säg upp hemtelefonen
3/5

Nu för tiden då de allra flesta använder sina mobiltelefoner så går det lätt att klara sig utan hemtelefonin. Överväg därför att säga upp abonnemanget till hemtelefonen ifall ni inte redan gjort det.

14. Låna saker och verktyg från vänner istället för att köpa
3/5

Det går att spara väldigt mycket pengar genom att byta mentalitet från att köpa till att låna. Många saker behöver man ju bara några enstaka gånger – och det är då bättre att låna eller hyra istället för att köpa.

15. Skippa nästa handling och töm frysen
3/5

Gå med jämn mellanrum igenom det som finns i frysen och kylen och töm dem istället för att handla nytt. Då blir det också mer utrymme kvar för att bunkra upp av sådant som butikerna har extrapris på framöver.

Avanza bank - logotyp
16. Se över familjens pensionssparande och sänk avgifterna
3/5

När det kommer till sparande så bör man se till att hålla avgifterna på ett minimum. Avgifter gröper ur ens avkastning. På lång tid får höga avgifter på grund av ränta på ränta effekten en stor påverkan på hur mycket ens kapital växt.

17. Utbilda familjen till att släcka och stänga av apparater när de inte används
3/5

Att släcka ljuset och stänga av apparater är mycket av en vanesak. Se därför till att utbilda familjen och göra dem medveten om vikten att vara sparsam med energin och att stänga av sådant som inte används.

18. Installera solceller för hemmet
3/5

I takt med att solceller blivit mer och mer effektiva så har också de ekonomiska fördelen med solceller ökat. Idag kan man få en ganska bra avkastning på att investera i solceller till sitt hus. Överväg därför att lägga pengar på just solceller – och jämför gärna den potentiella avkastningen från solcellerna med vad ni räknar med att era övriga investeringar kommer att avkasta.

19. Låt syskonen ärva och låna kläder av varandra
3/5

Kläder är en väldigt stor kostnad. Särskilt gäller detta för just barnfamiljer där barnen hela tiden växer och är beroende av större och större storlekar. Försök därmed om möjligt se till att de yngre syskonen får ärva kläder från de äldre. På så sätt kan man spara ganska mycket pengar på klädköpen.

20. Res under andra tider än skolloven då det är som dyrast
3/5

På grund av populariteten att resa när barnen är lediga så är det förstås också dyrast att resa just då. Försök därför att undersöka om det skulle vara möjligt att istället resa under andra tidsperioder än loven. Då är priserna lite lägre och det är enklare att hitta resor till fyndpris.

FÅ PENGARNA ATT VÄXA AV SIG SJÄLV

Få avkastning på familjens sparpengar

Så, vad ska du nu göra för familjens nysparade pengar? Har ni inget behöv av dem idag så rekommenderar vi att titta på möjligheter att investera pengarna.

Spara pengar med avkastning barnfamilj

Väljer man att lägga undan och spara pengar så är det viktigt att se till att få avkastning på kapitalet. Avkastning gör att ens kapital över tid kan växa exponentiellt. 

Över långa tidsperioder går det därför att spara ihop stora summor pengar även om man inte har någon märkvärt hög lön. 

Det gäller bara att ta för vana att lägga undan lite pengar från lönen som kommer in varje månad. Och att se till att dessa pengar investeras i något som över tid ger bra avkastning.

Få avkastning på dina nysparade pengar:

  1. Spara i aktier och fonder
  2. Spara i P2P-lån
1. Spara i aktier och fonder

Ett av de populäraste sätten att spara på lång sikt är att investera i aktier och fonder. Aktier motsvarar ägarandelar i företag. Som aktieägare får man då avkastning genom att man får ta del av företagets vinster och finansiella utveckling. 

Fonder å andra sidan är en typ av sammansatt portfölj av olika värdepapper. Det finns olika typer av fonder – en av de mest populära varianterna är vanliga aktiefonder. Fonden består då av en blandning av aktier från olika företag. 

Aktiefonder kan vara att rekommendera för de som inte är så insatt i aktiemarknaden och inte själv vill välja ut vilka bolag man ska köpa aktier i. Köper man istället en aktiefond så har fonden en utsedd fondförvaltare som tar beslut över vilka olika aktier som fonden ska bestå av. 

Vill man investera i aktier eller fonder så rekommenderar vi att man skaffar ett konto hos någon av de ledande nätmäklarna Avanza eller Nordnet. 

Fondrobotar

För den som är intresserad av att få sitt sparande helt automatiserat så finns även en del så kallade fondrobotar – som tar hand om allt från att dra pengarna från ditt konto till att investera dem i lämpliga fonder. Lysa är den ledande fondroboten på den svenska sparmarknaden, och också den fondrobot som vi rekommenderar.

2. Låna ut pengar till andra genom P2P-lån

Ett annat sätt att spara är att låna ut pengar genom så kallade P2P-lån. Det betyder att man lånar ut pengar till andra personer i utbyte mot en i regel ganska hög ränta. 

Räntan är hög i och med att P2P-aktörerna kapar banken som mellanhand och istället förmedlar lånen direkt mellan privatpersoner. 

Lendify är den plattform för P2P-lån som vi tycker är bäst att investera via.

Varför ska man använda våra spartips för barnfamiljen?

Det är alltid positivt att spara mer pengar. Oavsett om man har det väldigt kärvt eller om hushållsekonomin är stark så är det bra att hitta sätt att få pengarna att räcka längre. 

De tips vi tagit upp är sådana som man kan spara mycket pengar på utan att det påverkar levnadsstandarden negativt i någon märkbar utsträckning. 

Genom att använda våra spartips kan man alltså få mer pengar än vanligt över att lägga på sparande eller nöjen.

Konsumera sparpengarna på något som skapar minnen för hela familjen

Lägg gärna pengarna ni lyckas spara in på resor, utflykter och liknande aktiviteter. Det vill säga sådant som skapar bestående minnen för familjen. Detta är ofta väl spenderade pengar. 

Till skillnad från många materialistiska prylar som inte bidrar till att skapa fina minnen och som dessutom tenderar att gå sönder med tiden.

Skapa en extra inkomst istället för att spara

Det är inte alltid att den bästa lösningen är att just spara pengar. Ibland vill man kunna ha en viss livsstil eller t.ex. en hög kvalité på boende och mat. 

Då kan det vara bättre att skapa en extra inkomst i hushållet genom att jobba extra. För att hitta en enkel tjänst och tjäna extra pengar så kan du besöka en jobbportal som Jobb.nu.

SPARAPENGAR.SE

Vem har skapat artikeln?

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Skribent & ägare av Sparapengar.se

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. 

På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.

Spara pengar - logotyp

Vi sänker dina kostnader

Spara pengar har hjälpt Svenskar att spara pengar genom att sänka kostnader sedan 1999.

Sparapengar.se ägs och förvaltas av Consilium Online AB.