För den som inte har planer på att investera och tjäna stora pengar på att guldpriset går upp eller ned så finns det fortfarande möjligheten att sälja sitt guld för att tillfälligt rädda sin ekonomi under en period där man upplever att man inte har så många andra utvägar. Den som har förlorat sitt arbete eller blivit sjuk har en möjligt att med hjälp av det guld man har liggandes hemma att faktiskt kunna lösa tillfälliga problem utan att låna pengar av någon.

Guldpriset är en sådan sak som gör att man utan några större problem under en lågkonjunktur kan få ut det mesta av det guld man har liggandes då det är vid sådana tillfällen som marknaden ser till att guldpriset ökar något markant i jämförelse med högkonjunktur. När det däremot är högkonjunktur brukar guldpriset gå ned en aning åtminstone så då kan det vara läge att vänta med att sälja sitt guld om det inte är en nödsituation. Har man investerat i guld kan det däremot vara läge att sälja och få in den vinsten man gjort på guldet man köpt.

Bolag Beskrivning Länk
Liberty silver Liberty Silvers verksamhet med ädelmetallhandel etablerades under 2008. Klicka här
Guldcentralen Erbjuder gjutna och präglade tackor från UBS, Heimerle+Meule och Boliden och guldmynt. Klicka här
Tavex Tavex är en del av Tavexgruppen som grundades 1991. Klicka här
Har du koll på guldpriset

För den som aldrig haft någon större kontakt med guld och priset på detta och tror att det är ungefär samma sak som det man betalar i en affär för ett smycke är det en stor skillnad. Ringen man köpt för ett par tusenlappar kan enbart vara värd ett par hundratals kronor om man enbart tittar till själva guldvärdet. Därför kan det ibland vara bra att försöka sälja sina smycken just som smycken till någon som skulle vara intresserat av själva smycket och då inte enbart guldet i det. Då har man en möjlighet att kunna få ut ett litet större belopp för smycket än om man säljer det enbart som guld till en person som köper in detta.

Värdera guld

Funderar man på att sälja det guld man har liggandes hemma kan det ibland vara svårt att veta hur man ska värdera guld eller hur man faktiskt värderar guld överlag. Känner man inte till så mycket om guld kan det enkelt bli komplicerat då det finns flera olika typer av renhetsgrader på guld och de under 18 karat kan ibland vara svåra att få någon att köpa.

De vanligaste två renhetsgraderna är 18 och 24 karat och desto högre renhetsgrad desto högre är guldpriset man kan få för sina smycken.
Vanligtvis när man köper smycken eller guld finns det en stämpel på eller i som visar vilken renhetshalt guldet har och med hjälp av dessa får man även en klar bild av vilket pris man kan förvänta sig att få från en som köper upp guld.

Har man däremot köpt guldet eller smycket i utlandet så är det inte säkert att det finns en stämpel som guldaffären kommer att acceptera och då krävs en analys av smycket eller guldet för att de ska vara säkra på att vilken renhetshalt som det faktiskt har. Då kan det ta några dagar innan man får in pengarna på sitt konto och man kan då inte förvänta sig att man lämnar guldaffären med pengarna i handen.

Smycken eller guld som är köpta i Sverige däremot är det ytterst sällan som det krävs någon analys av då det finns en stämpel som verifierar vilken renhetshalt som guldet innehåller och det gör även att man enkelt och utan några större problem faktiskt kan få pengarna i handen samma dag och det behöver inte heller ta speciellt lång tid innan man vet precis hur mycket man kommer att få för sitt smycke eller sitt guld.

Något man däremot kan tänka på är att precis som med allting annat så är det inte samma pris hos alla affärer. Vilket gör att man faktiskt bör överväga om man inte ska kontrollera med flera olika guldaffärer för att få reda på vad guldpriset är och hur mycket som varje affär är villig att ge då det som sagt kan skilja sig rätt markant mellan olika butiker.

Bor man på en mindre ort med en eller maximalt två olika affärer som köper in guld kan det även vara bra att titta på de alternativ som finns och som erbjuder så kallade guldbrev. Då får man ett kuvert som man skickar tillbaka med smyckena eller guldet i och får därefter ut pengarna till sitt konto efter att en analys har gjorts. Vill man inte acceptera det pris som erbjuds, skickas istället smyckena eller guldet tillbaka och man slipper oroa sig över att man inte har någon kontroll över vad det är som händer med det man skickat in. Inte heller behöver man oroa sig över att det kommer att försvinna på posten då varje kuvert har en försäkring och man fyller i vilket värde guldet har på ett ungefär och skulle då kuvertet försvinna får man de pengar som man har försäkrat innehållet för.

Genom att göra på det här sättet undviker man att det blir problem under resans gång och man kan alltid vara relativt säker på att det inte kommer bli några problem för en själv. Det kan även vara en bra idé även om man inte bor på en mindre ort utan en större då det i många fall kan vara som så att de som erbjuder guldbrev har guldpriser som skiljer sig rätt mycket mot andra som köper in guld i det område man bor i. Något som också kan göra att man faktiskt får så mycket som möjligt för det guld man vill sälja.

Då mycket beror på renhetshalt bör man titta efter vilken karat som ens guldsmycken innehåller innan man skickar iväg eller lämnar in dessa för en värdering. Man kan då även se till att läsa på om vart någonstans de erbjuder det högsta guldpriset för just den karat man har och på det sättet undvika att göra misstaget att sälja sitt guld till ett alldeles för lågt pris.

Vilket man annars enkelt kan göra då det inte är så enkelt att känna till vart någonstans man får det bästa guldpriset någonstans och många väljer därför att enbart gå till en affär och sälja allt guld man har på det stället. Då kan man nästan garanterat känna att man förlorat på den affären då det kanske finns andra affärer som köper in 18 karat eller 24 karat för ett mycket högre pris. Ibland kan det därför vara bra att dela upp sina smycken i vilken karat de har och hitta de butiker som köper in den karaten för högst pris. I längden kommer man på det sättet att spara väldigt mycket pengar om man säljer guld vid flera tillfällen då det ibland kan krävas av ens ekonomi att man säljer mer än vad man egentligen hade velat men då behovet av pengar är större än för de guldsmycken man har.

Många tror att guldpriset stannar konstant när man säljer sitt guld till olika guldaffärer men det är vanligare att priset uppdateras varje dag eller åtminstone varje vecka för att de inte ska betala mer än vad guldet egentligen är värt för dem då de troligtvis kommer att använda guldet till att göra nya smycken eller att sälja de smycken som de köpt in direkt till nya kunder. Man kan därför se det som en affär som ibland säljer nya och ibland gamla smycken till nya kunder eller som använder det guldet för att göra nya smycken till en lägre kostnad än om de köpt in guldet direkt från en leverantör.

Sälja guld

Sälja guldet till en pantbank

När man kommit framtill vilken karathalt ens guld innehåller och delat upp sitt guld i dessa kategorier och även lyckats hitta den butiken som köper in guld till högsta möjliga pris är det dags att sälja sitt guld. Något man bör komma ihåg är att man alltid måste ha med sig en id-handling om man vill sälja guldet då det är något som butiken kommer att kräva att få se innan de kommer att köpa guldet.

Som man säkert förstår är det för att skydda butiken om det skulle framkomma att det egentligen inte var ditt guld utan någon annans och då även för att hjälpa polisen att hitta den som sålt guldet. Man kan inte heller vara säker på att man får pengarna i handen samma dag utan det kan vara som så att butikerna vill att pengarna sätts in på ett bankkonto och då framförallt för att ytterligare säkerställa vem det är som faktiskt äger guldet man säljer.

Men det kan också vara en anledning till att butiken inte ska ha så mycket pengar i kassan och genom att betala ut pengarna till ett bankkonto istället för att ge pengarna direkt i handen undviker butiken att ha alldeles för mycket pengar om ett rån skulle ske. Framförallt gäller detta om man säljer större volymer och där det är ett par tusentals kronor som butiken ska betala för ditt guld. Då är det bättre att man kommit förbered och känner till ens eget bankkontonummer så att pengarna kan föras över så fort som möjligt. Känner man att man kanske inte vill sälja sitt guld så finns det även pantbanker som kan vara ett alternativ även om man troligtvis får mer pengar för sitt guld om man säljer det direkt men om man vet att man kommer att kunna lösa ut pengarna innan lånet förfallit kan man då låna mot sina guldsmycken på ett sätt som man annars inte kunnat.

Man får som sagt inte heller glömma bort att noggrant jämföra mellan de olika butiker och tjänster på nätet som finns för att så enkelt som möjligt kunna sälja sitt guld till det bästa guldpriset möjligt. För man vill inte lämna butiken och upptäcka att man kunnat sälja sitt guld till ett mycket högre pris än det man nyss fått för det guld man lämnat in. Så se därför alltid till att dubbelkolla att guldpriset du får är det högsta möjliga som finns. Har man däremot väldigt bråttom och behöver sälja guld så fort som möjligt är det inte alltid möjligt att göra en sådan kontroll men då får man även vara beredd på att det kommer att finnas en stor risk att man kunnat få mer pengar någon annanstans än där man sålde sitt guld.

Det kan även ibland vara bra att titta närmare på mindre guldaffärer än kedjor då det är möjligt att de mindre affärerna ibland har mer generösa guldpriser och det är något man inte får missa. Om man inte hittar någon information om guldpriset på guldaffärens hemsida kan man alltid ringa och fråga för att vara säker. Ser det heller inte ut som sidan uppdaterats speciellt ofta är det också ett tillfälle att ringa butiken för att säkerställa att inget förändras då guldpriset går upp och ned hela tiden och det finns inget satt värde på ett gram guld som kan gälla under en längre tid om butiken ifråga inte har ett väldigt långt pris från första början.

Köpa guld

Köpa guld på nätet

Att köpa guld kan vara en bra investering oavsett om man köper det i fysisk form eller på världsmarknaden på samma sätt som man köper aktier eller fonder. Helst bör man köpa in guld under en högkonjunktur då det vanligtvis är då som guldpriset är så lågt som möjligt även om det finns undantag då det är lägre under en lågkonjunktur.

Vanligtvis är det dock som så att man under en lågkonjunktur väljer att sälja sina andra värdepapper och investeringar och istället väljer då många att investera sina pengar i guld vilket leder till en ökad efterfrågan som driver upp guldpriset. Så genom att köpa guld under en högkonjunktur och sälja det under en lågkonjunktur brukar man vanligtvis få en relativt hög vinst på sin investering som motsvarar i många fall att köpa andra typer av värdepapper eller liknande investeringar.

På samma sätt så driver marknaden upp guldpriset då det är en lågkonjunktur då de flesta ser vanliga valutor som osäkra medans nästan alla har ett stort förtroende för guld på ett sätt som gör att det helt enkelt är en bra investering att göra.

När man köper guld är det dock viktigt att man hela tiden tittar på marknadspriset för att se till att man hela tiden helst betalar lite mindre än det. Då man absolut inte vill betala mer än marknadspriset är det också något som gör att ens investering kan ge en ännu högre avkastning än om man inte tittat efter noggrant vilka priser det är som faktiskt gäller.

Det är alltid viktigt när man ska köpa guld att man även känner till vilka stämplar som olika renhetshalter har och hur man kan se skillnad på rent guld och något annat material som har ett guldliknande utseende. Framförallt om man köper in guldet från privatpersoner och inte direkt från en butik är det otroligt viktigt att man har koll på vad man måste titta efter, inte för att personerna försöker sälja något som inte är guld utan för att inte alla känner till om smycket är av guld eller inte. Det kan vara ett arvegods eller något som de själva felaktigt köpt som guld trots att det inte är det eller så har de inte koll på de olika renhetsgraderna.

Man ska därför alltid utgå ifrån att man själv måste bli lite av en expert för att kunna köpa in guld och faktiskt tjäna pengar på det i slutändan men det betyder inte att man behöver ett laboratorium för att veta om guld är guld eller inte. Känner man att man inte har någon större koll på vad som gäller för de olika renhetshalterna så kommer man troligtvis också att köpa ett smycke eller guldföremål som har en annan renhetshalt än vad man tror och då har man betalat för mycket för det.

Man ska då istället alltid välja ett köpa sitt guld från en trovärdig butik som man vet har ett bra rykte och som enbart säljer guld i de två viktiga renheterna, nämligen 18 karat och 24 karat. Allt under 18 karat kan vara svårt att sälja senare och därför ska man inte heller köpa detta.

Köpa guld är heller inget man kommer att tjäna stora pengar på om man inte ser det som en långsiktig investering och då framförallt om man köper fysiskt guld. Väljer man istället att köpa guld på världsmarknaden på samma sätt som man köper aktier finns det en möjlighet att man på det sättet kan tjäna mer pengar än om man köpt fysiskt guld men då krävs det också att man använder sig av en tjänst som är trovärdig på samma sätt som det gäller när man köper aktier eller fonder.

Man bör också känna till att det inte är något som är helt problemfritt då det kan vara frestande att ha allt guld man äger liggandes hemma men som med alla investeringar så är det inte någon bra idé då det finns en stor risk att det blir stulet eller skadat. Vill man inte förvara det guld man köpt på en bank eller liknande krävs det att man har ett ordentligt kassaskåp för att framförallt skydda guldet vid en eventuell brand eller vid ett eventuellt inbrott. Risken finns alltid och framförallt om många känner till att man har en mindre guldreserv hemma då det ryktet alltid når någon som kan vara intresserad av sådant. Köper man fysiskt guld bör man även se till att värdera det man köper från privatpersoner för att vara säker på att man faktiskt vet vad man sysslar med. Att då och då gå till en guldbutik för att se vad de hade varit villiga att betala för smycket eller det guld man precis köpt ger en referensram på om man gör bra eller dåliga affärer. Ibland kan det dock vara som så att man kan köpa ett smycke för ett lite högre pris än vad andra gett för att på det sättet få en extra reserv eller få en möjlighet att kunna sälja smycket som just ett smycke och inte baserat på dess vikt i guld.

När det gäller ädla stenar bör man känna till att ytterst få guldbutiker betalar för dessa utan vanligtvis får man väldigt lite för de stenar som kan tänkas sitta på smycket. Därför kan man alltid fråga först i en butik man känner till hur det fungerar och om de betalar något för stenarna eller enbart för guldet. Då kan det vara smart när man senare ska sälja guldet att man tar bort de stenar som finns för att spara eller sälja till någon som kan vara intresserad av att köpa sådant.

Det kan även vara bra att komma ihåg när man köper in smycken från privatpersoner att man inte kommer att kunna sälja ett smycke som just ett smycke hur enkelt som helst då det inte alltid finns en stor andrahandsmarknad för sådant om det inte är ett äldre smycke som ibland kan vara intressant för en del att köpa in just på grund av smyckets ålder.

Sälja guld – fördelar och nackdelar

Att sälja guld kan vara ett enkelt sätt att få in mer pengar till ens egna ekonomi och framförallt om det varit problem som att man blivit uppsagt eller att man blivit sjukskriven. Guld är en vara man alltid enkelt och snabbt kan sälja av och man kan om man följer ett par steg få ut så mycket som möjligt.

Om man inte måste sälja kan det ibland vara bättre att vänta med det annars ringer man runt och kontrollerar guldpriset i alla närliggande affärer och med de tjänster som finns på nätet.

Välj den tjänst eller butik som ger dig mest pengar för ditt guld och läs alltid det finstilta om du skickar iväg guldet någonstans och var säker på att försändelsen är försäkrad

Få pengarna i hand eller in på ditt konto

Svårare än så är det egentligen inte att sälja guld och det tar inte heller speciellt lång tid att göra det. Det man alltid behöver när man säljer guld är en id-handling som är giltig då butiken eller tjänsten måste vara säkra på att du verkligen är den du utger dig för att vara om det skulle vara några problem som visar att du inte ägde guldet.

Man kan även tänka på som vi redan nämnt i stegen ovanför om man verkligen måste sälja sitt guld nu och det ska framförallt bero på hur guldpriset på världsmarknaden har rört sig. Har guldpriset nyligen gått ner väldigt mycket är det inte läge att sälja utan att köpa guld då det vanligtvis går upp igen och man då kan tjäna lite pengar på det. Man bör även komma ihåg att om man inte behöver pengarna akut kan det vara bra att ha en liten buffert hemma som man inte kan röra hur enkelt som helst. Har man då guldsmycken som bara ligger och skräpar har man alltid en sådan buffert som man kan omvandla till pengar om det skulle behövas. Men det finns då ingen risk att man tar lite pengar då och då för att köpa något man egentligen inte behöver som kan hända med en buffert om man har det i pengar och lättillgängligt.

Man bör även tänka på om det kanske går att sälja smyckena som smycken och inte bara efter deras guldpris då det väldigt ofta finns ädla stenar och liknande på smyckena som man ytterst sällan får något extra för och det leder till att man också förlorar pengar på att sälja det som guld istället för som smycke.

Köpa guld – fördelar och nackdelar

Att köpa guld kan vara en rolig och trevlig idé som nog många har tänkt på men som ytterst få faktiskt gör då det inte är helt billigt att köpa guld. Det finns inte heller jättemånga affärer som säljer rent guld utöver som smycken något som också gör att man får betala en stor del av pengarna på grund av arbetet som är nedlagt på att göra smycket.

Det är inte riktigt det man vill behöva betala för då det faktiskt kan leda till att man inte kan tjäna så mycket på att köpa guld även om guldpriset skulle stiga markant. Därför ska man alltid försöka att köpa guld för det marknadspris som finns från en butik som säljer detta eller så kan man köpa in guldsmycken från privatpersoner på samma sätt en vanlig guldbutik gör.

Då kan man även tjäna rätt stora pengar på det om man dessutom säljer smyckena vidare just som smycken då man kan få rätt bra betalt mot om man enbart sålt det som guld. Principen bakom att sälja guld appliceras även när man ska köpa guld då det vanligtvis är som så att man köper guld för att sedan sälja om man inte har det som hobby.

Att investera i Guld kan bli en lyckad investering

När man köper in guld från privatpersoner finns fördelen att man kan tjäna mycket på det men samtidigt finns risken att man köper något som inte är det man trodde att det faktiskt var. När man köper in guld är det inte alltid enkelt att känna till vilka stämplar som visar vilken renhetshalt som guldet har och om man vill köpa in guld som affärsidé kan det vara bra att se till att man verkligen vet vad det är man sysslar med. Guldpriset är ytterligare en sådan sak som kan vara bra att känna till då det går upp och ned och ibland kan det vara som så att guldpriset fallit och man då köper något för ett värde som inte längre gäller.

Därför är det otroligt viktigt att innan man börjar köpa guld så bör man känna till allt om hur man värderar guld och framförallt om hur man ser att guld verkligen är guld då det finns gott om guldliknande material som kan lura den oerfarne att tro att personen faktiskt köper rent guld men istället för en legering som inte kostar speciellt mycket att tillverka och är omöjlig att sälja vidare.

Har man däremot goda kunskaper om de olika stämplar som används och även hur man enkelt ser att guld verkligen är guld har man en ypperlig möjlighet att faktiskt kunna tjäna stora pengar på detta men man måste då tänka väldigt långsiktigt då det inte är något som man kommer att kunna göra på ett par dagar. Det är med andra ord inga snabba pengar som finns i att köpa och sälja guld.