Den ultimata guiden för

Kreditkort

I den här guiden hjälper vi dig att jämföra och hitta det bästa kreditkortet för dina behov. Du får även lära dig följande:

Kreditkort
Bank
Omdömen
Fördelar och nackdelar
Information
Kom igång redan idag!
Maginalen bank gold kreditkort
Försäkring
4.5/5
Resor:
4.2/5
Shopping:
4.8/5
Remember kreditkort
Försäkring
3/5
Resor:
3.5/5
Shopping:
4.8/5
Bank norwegian kreditkort
Försäkring
3/5
Resor:
4.5/5
Shopping:
4.5/5
Marginalen traveller kreditkort
Försäkring
4/5
Resor:
5/5
Shopping:
4/5
Coop kreditkort
Försäkring
4/5
Resor:
3.5/5
Shopping:
4/5
OKQ8 bensinkort
Försäkring
3.5/5
Resor:
3.5/5
Shopping:
4/5

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar.  Läs full disclaimer här.

Är du intresserad av att ansöka om ett kreditkort? Vi sammanställt de bästa kreditkorten med en tydlig översikt där du kan se fördelar och nackdelar med varje betalkort. 

Du får på ett överskådligt sätt enkelheten att kunna jämföra vilket kort som är bäst för försäkringar, resor och shopping.

Här nedanför får du samtidigt lära dig mer om kreditkort.

Innehållsförteckning

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort som används för att betala varor och tjänster med. Det man handlar på kreditkortet får man betala i efterskott – vanligtvis via en faktura som kommer i slutet av varje månad. 

Detta skiljer sig alltså från de vanliga betalkorten som är kopplade till ditt lönekonto – där pengar dras på en gång som du genomför ett köp. De flesta kreditkorten erbjuder bonusar och rabatter för att hjälpa dig som kund till att spara pengar.

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort funkar så att du kan köpa saker nu och betala senare. I normala fall skickar kreditkortsföretaget ut en räkning i slutet av månaden som täcker den senaste månadens inköp som gjorts med kortet. Betalar man den fakturan så tillkommer i vanliga fall inga avgifter. 

Kreditkortsföretagen erbjuder dock att skjuta upp betalningen, eller att betala av skulden man har på kreditkortet i mindre belopp över tid. Detta är dock inte gratis. Betalar man inte av hela kreditkortsskulden när räkningen kommer i slutet av månaden så börjar en räntekostnad att ticka. 

Denna ränta kan i många fall också vara ganska hög. Det är alltså att rekommendera att försöka undvika att ha en alltför stor skuld till sitt kreditkortsföretag.

Varför bör man använda ett kreditkort?

Många föredrar att handla med kreditkort. Kreditkortsräkningarna ger en smidig översikt över de inköp man gjort under månaden och gör att man får en bättre koll på vad pengarna går åt till. 

Om man har svårt att hålla nere sin konsumtion så är dock kreditkort inte alltid bra – man kan ju nämligen inte se på sitt konto att pengarna försvinner på samma sätt som om man hade handlat med kontanter eller ett vanligt betalkort. 

Det gör att det kan vara lättare att spendera lite för mycket om man har ett kreditkort. Detta problem kan dock enkelt lösas genom att sätta en kreditgräns på kortet som motsvarar det konsumtionsutrymme man har i sin egen ekonomi.

Numera är kortbetalning en självklarhet i Sverige. Enligt Riksbankens undersökning 2018 så hade ca 90% av alla deltagare genomfört en transaktion med hjälp av ett kort de senaste 30 dagarna.

Många fördelar

En annan viktig fördel med kreditkort som är värd att ha i åtanke är att det är lättare att få tillbaka pengar om man mot förmodan skulle vara missnöjd med någon vara eller tjänst som man köpt. 

Om man har blivit utsatt för att till exempel ha mottagit en felaktig vara så kan man be kreditkortsföretaget om hjälp att betala tillbaka ens pengar. Detta är ofta mycket smidigare än att själv försöka kräva tillbaka pengarna av företaget man handlat av. 

Det faktum att kreditkorten ger möjlighet att betala av sina inköp över tid är också en fördel för den som ibland har stora utgifter. Man kanske till exempel ska byta ut mycket möbler i hemmet. 

Då kan det vara smidigt att kunna betala det med kreditkortet och sedan delbetala inköpen de kommande månaderna. Att göra så är ofta mycket enklare än att behöva gå till en bank och ansöka om ett privatlån.

Jämför kreditkort i med vår jämförelsetjänst

När man har bestämt sig för att skaffa ett kreditkort så är det viktigt att man ser till att få ett bra kreditkort som dessutom passar en själv och ens ekonomiska situation. 

Det är därför att rekommendera att jämföra olika typer av kreditkort från flera olika kreditkortsleverantörer. 

Detta kan enkelt göras med hjälp av vår egna jämförelsetjänst längst upp på denna sida.

Vad ska man tänka på när man jämför kreditkort?

Det finns flera olika faktorer och saker som man bör ha i åtanke när man jämför och väljer vilket kreditkort man ska skaffa. 

För den som är ny på detta och kanske till och med ska skaffa sitt allra första kreditkort så kan det vara svårt att veta exakt vad man ska tänka på. 

Vi har därför nedan sammanställt några korta och effektiva tips på vad som är bra att reflektera över när man väljer kreditkort:

  1. Välj ett kreditkort med förmåner som passar dig bäst
  2. Välj ett kort med låg årsavgift och låg ränta
  3. Jämför förmåner och rabatter
  4. Jämför avgiftsfri kredittid

Du kan läsa mer om vad du behöver tänka på när du ska jämföra kreditkort på Kreditkort.nu.

1. Välj ett kreditkort med förmåner som passar dig

En av de stora fördelarna med kreditkort är att de ofta har olika typer av diverse förmåner kopplade till dem. Det kan till exempel röra sig om rabatter och extraerbjudanden. Bonus eller cashback i förhållande till hur mycket man handlar med kortet förekommer också. 

Många kreditkort ger också förmåner i form av till exempel gratis försäkringar och liknande. Se därför till att välja kreditkort som har typer av förmåner som just du kommer att kunna ha nytta av.

En del kreditkortsutgivare har även sparkonto med ränta i sitt produktutbud.

2. Välj ett kort med låg årsavgift och låg ränta

Många kreditkort är gratis eller har en väldigt låg årsavgift. Se därför till att välja ett kort som har så låg avgift som möjligt. Även räntesatsen på de olika kreditkorten varierar ganska mycket. 

Planerar du att utnyttja möjligheten att skjuta upp betalningen av dina inköp så bör du därför se till att den ränta du får betala är så låg det bara går.

3. Jämför förmåner och rabatter

Förmånerna och eventuella rabatter som är kopplade till kreditkorten kan variera ganska mycket beroende på vilken kreditkortsleverantör det är och vilken specifik kreditkortstyp man väljer. 

Se därför till att kolla in och jämföra vilka förmåner man får från olika kort. Kanske finns det något kort som erbjuder rabatter eller förmåner som skulle vara extra bra för just dig.

4. Jämför avgiftsfri kredittid

Hur lång tid man har på sig att betala kreditkortsskulden innan ränta börjar ticka på beloppet kan variera något mellan de olika kreditkorten. 

Kolla därför upp vilka villkor som gäller för de kort som du är intresserad av. Välj gärna ett kort som har så lång avgiftsfri kredittid som möjligt. 

Att få betala sina köp i efterhand utan att betala extra är ju trots allt som att få låna pengar gratis, och bör därmed betraktas som en av de många fördelarna med kreditkorten jämfört med att låna pengar online varje gång du behöver extra tillskott.

TOPPLISTA

Bästa kreditkortet

Det finns många olika kreditkort att välja på. Det kan därför vara svårt att hitta det som är allra bäst. 

Vilket kreditkort som är bäst för en själv beror också på ens egna ekonomiska situation samt på vad man brukar lägga pengar. 

Vi tycker dock att Marginalen gold är det kreditkort som är bäst om man ser till helheten.

Bästa kreditkortet
Maginalen bank gold kreditkort

Bästa allroundkortet

Marginalen Gold kreditkort

Det finns flera anledningar till att vi gillar Marginalen gold kreditkort. Först och främst har de en lång räntefri kredit tid – upp till 50 dagar. Årsavgiften om 195 kronor är också den relativt låg. 

Vidare så har Marginalen gold kreditkort flera förmåner. Bland annat så ingår flera olika typer av försäkringar. Reseförsäkringar, självriskeliminering för hyrbil, ersättning för förlust av nycklar och så vidare. 

Vidare så ger också Marginalen gold kreditkort tillgång till deras ‘Handla smart’ som gör att man kan handla och få återbäring hos ett stort antal anslutna nätbutiker.

Bank norwegian kreditkort

Bästa resekortet

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian kreditkort är väldigt bra för den som gillar att resa mycket. Kortet saknar helt årsavgift och är alltså helt gratis att skaffa. Kortet har upp till 45 dagar räntefri kredit och ingen uttagsavgift. 

Man kan alltså gratis ta ut pengar i hela världen med detta kort. Vidare så tjänar man så kallade ‘Cashpoints’ på alla inköp man gör med kortet. 

0,5 procent av alla köp får man tillbaka i form av dessa Cashpoints som kan användas till inköp av flygresor hos Norwegian. Detta är ett mycket bra sätt att spara pengar när man ska ut och flyga.

Remember kreditkort

Bästa kortet för shopping

Re:member flex kreditkort

Re:member flex är ett kreditkort som helt saknar årsavgift. Dessutom så får man räntefri kredit i upp till 8 veckor och kan välja en kreditgräns på upp till 100 tusen kronor. 

Den kanske största fördelen med detta kort är dock att du får tillgång till Re:member reward som är ett förmånsprogram som ger upp till 25 procent rabatt på ett stort antal webbutiker. 

Detta kort passar alltså perfekt för dig som gillar att shoppa på nätet.

Coop kreditkort

Bästa kreditkortet för mat

Coop kreditkort och ICA banken kreditkort

Den som lägger mycket pengar på mat bör överväga att skaffa Coops kreditkort. Betalar man med detta får man extra mycket poäng. 

Man får dessutom poäng på allt man handlar även utanför Coop. Även ICA Bankens kreditkort har ett liknande upplägg där man har möjlighet att få dubbel bonus på det man handlar i ICAs butiker när man betalar med kreditkortet.

OKQ8 bensinkort

Bästa kreditkortet för drivmedel

OKQ8 kreditkort

OKQ8 Visa Kreditkort ger både rabatt på drivmedel samt återbäring på övriga köp som görs hos OKQ8. Detta kort är alltså perfekt för den som använder bilen mycket och därmed har ett stort behov av drivmedel.

FAQ - Vanliga frågor om kreditkort

Det finns många saker man bör ha koll på när det kommer till kreditkort. I alla fall när man är på väg att skaffa ett. 

Det är dock inte alltid så lätt att själv ha koll på allt. Vi har därför sammanställt några vanliga frågor och svar om kreditkort nedan.

 Förhoppningsvis kan det hjälpa dig att få koll på åtminstone det allra mesta.

Jämför kreditkort online

Ett kreditkort är en form av betalkort som innebär att man handlar först och får betala i efterhand. Det vill säga man handlar på ‘kredit’. 

Dessa kort ger alltså möjlighet att skjuta upp betalningen på de inköp man gör, vilket i vissa situationer kan vara väldigt smidigt.

Kreditkort är i grund och botten ett betalsätt som innebär att låna pengar för att sedan betala skulden. Vanligtvis är det gratis att handla med kreditkort så länge man betalar skulden till fullo när fakturan kommer. 

Väljer man att skjuta upp betalningen av hela eller en del av summan så utgår vanligen ränta på skulden. Räntan, tillsammans med årsavgiften och eventuella andra avgifter som tillkommer är hur kreditkortsföretagen tjänar sina pengar.

Det finns många olika kreditkort som alla har olika fördelar och förmåner kopplade till dem. Vilket kreditkort som är bäst är alltså en väldigt svår fråga. Till stor del så beror detta på vad man själv har för konsumtionsmönster. 

Om man till exempel reser mycket så kan ett kreditkort med gratis reseförsäkring och rabatt på flygresor vara det allra bästa alternativet. För den som istället inte reser mycket alls kommer det vara ett helt annat kreditkort som är det bästa. 

Det gäller alltså att utgå från sig själv och välja vilket kreditkort man ska skaffa utifrån det.

Ett kreditkort kan vara bra att ha av många anledningar. Främst så är det bra att ha en enkel tillgång till kapital om man behöver göra något inköp som inte ryms i vardagsekonomin just för tillfället. Kanske har frysen eller tvättmaskinen gått sönder. 

Det kan då vara bra att kunna köpa en ny utan att behöva vänta på att nästa lön ska komma in på kontot. Det är dock viktigt att se till att man inte utnyttjar möjligheten till kredit allt för mycket, eller till onödiga saker. 

Räntan på kreditkort brukar vara ganska hög. Så om skulden växer sig stor finns det en risk att alltför mycket pengar börjar gå åt till att betala räntekostnader. Försök därför att hålla skulden till ett minimum och betala av den så snart det finns utrymme i din ekonomi.

Detta kan variera en hel del mellan de olika kreditkortsföretagen. Generellt är det dock en smidig och ganska snabb process att skaffa ett kreditkort. Det tar därför i regel inte så lång tid att få sitt kreditkort. När man väl fått det så är det bara att börja handla.

Kreditkort fungerar i butikerna på exakt samma sätt som vilket annat betalkort som helst. Man har sin PIN-kod och kan enkelt genomföra både små och stora inköp. Vissa kreditkort stöder även så kallad kontaktlös betalning. 

Det innebär att man kan betala enbart genom att blippa kortet mot betalterminalen. På så sätt slipper man använda PIN-koden, och köpet blir därmed väldigt snabbt och smidigt. 

Kreditkort kan också användas för att genomföra köp på internet. Då behöver som regel bara ange kortnumret samt den tresiffriga säkerhetskoden på baksidan av kortet. Kreditkort är därför också ett av de smidigaste sätten för att betala online.

Det går bra att betala fakturor med kreditkort ifall man känner för att göra det. Vissa kreditkortsleverantörer tillhandahåller en tjänst för fakturabetalning med kreditkortet. 

Annars går det att använda tredjepartstjänster så som till exempel Betalo för att kunna betala fakturor med kreditkort. Fördelarna med att göra detta blir dels att man får längre tid på sig att betala fakturan (i och med ett kreditkortsräkningen kommer en månad i efterskott) plus att man kan få ta del av eventuell cashback eller bonus som är knuten till inköp som görs med kortet.

Hur man får bonuspoäng och för exakt vad man får bonuspoäng varierar mellan olika kreditkort och kreditkortsleverantörer. Se därför till att noggrant kolla igenom villkoren ifall just bonusen är något som lockar med ett specifikt kreditkort.

Ansök om ett kreditkort online för företag

Ja. Många aktörer erbjuder möjlighet att ansöka om kreditkort online. Detta gäller i många fall också för företag. Det är alltså i regel väldigt smidigt att ansöka om ett kreditkort.

Vad ska man tänka på när man ansöker om ett företagskort?

Ungefär samma saker gäller för företag som för privatpersoner när det kommer till att skaffa kreditkort. Man bör jämföra kort från flera olika kreditkortsföretag så att man hittar det kort som har de bästa villkoren baserat på vad man själv (eller ens företag) värdesätter när det kommer till kreditkort.

Olika typer av kreditkort

Det finns olika typer av kreditkort som är olika bra beroende på hur ens konsumtion ser ut och beroende på vad för förmåner man värdesätter hos ett kreditkort. Vi går nedan kort igenom några vanliga typer av kreditkort och för vem de kan vara ett bra val.

Resekort

Det finns ett stort antal kreditkort som kan klassas som ‘resekort’ och som har flera fördelar för den som gillar att resa mycket. Det kan till exempel röra sig om olika typer av inkluderade reseförsäkringar, gratis kontantuttag och inga valutaväxlingsavgifter och så vidare.

Shoppingar och bonusar

Vissa kreditkort ger olika typer av rabatter och bonusar vid inköp. Dessa kort ger ibland en fast bonus i form av en procentsats på summan man handlar för. Det förekommer också att bonus bara fås för köp i vissa utvalda butiker som kreditkortsföretaget har samarbete med.

Matkort och dagligvaruhandeln

Flera av de större matvarukedjorna såsom till exempel Coop och Ica har idag egna kreditkort som de kan erbjuda till sina kunder. Det kan då ge extra bonus när man handlar med just butikens egna kreditkort. Dessa kort kan därför vara särskilt bra för den stora familjen som lägger mycket pengar på mat varje månad.

Bensinkort och drivmedelskort

Precis som när det kommer till mat så är det också många drivmedelskedjor som valt att erbjuda egna kreditkort. Dessa kort ger då som regel rabatter eller bonus vid köp på kedjans egna butiker och stationer.

Företagskort

Företagskort är i grund och botten vanliga kreditkort som har företag som ägare. Dessa typer av kort är smidiga då företaget kan få en faktura för de inköp som görs till verksamheten istället för att ägarna eller de anställda ska betala betala själva och sen skicka in utläggskvitton för att få tillbaka pengarna.

Premiumkort

De flesta kreditkortsleverantörer erbjuder någon form av premiumkort. Detta är i normala fall mycket dyrare än de vanliga ‘normala’ korten. Ofta så har dock premiumkorten bättre förmåner knutna till dem. Ibland kan det också finnas en viss prestige som lockar med att skaffa ett kreditkort av premiummodell.

Betala med kreditkort

Fördelar med ett kreditkort

Det finns som tidigare nämnt en rad olika fördelar med att ha ett kreditkort.

Fördelar med kreditkort:

  1. Rabatter
  2. Bonusar
  3. Samla allt på en faktura
  4. Oförutsedda utgifter
  5. Försäkringar
1. Rabatter

Kreditkort ger ofta olika typer av rabatter. Genom att utnyttja dessa kan man ibland spara in lite pengar på en del av de inköp man gör.

2. Bonusar

Kreditkort som erbjuder bonus eller cashback är extra värdefullt för den som handlar mycket. Även om bonusen i sig är ganska liten så kan det över lång tid bli en ganska märkbar summa i bonus.

3. Samla allt på en faktura

Det faktum att man får alla sina inköp smidigt samlade på en och samma faktura är ytterligare en stor fördel med att ha ett kreditkort. Det gör att det också blir lättare att gå igenom de inköp man gjort under månaden för att se vart alla pengar tagit vägen.

4. Oförutsedda utgifter

Just möjligheten att utnyttja den kredit som är knuten till kreditkortet gör att ekonomiska smällar blir lättare att hantera. Krediten är som en typ av väldigt lättillgängligt låneutrymme i ens ekonomi. 

Kreditkortet möjliggör nämligen att genomföra lite större inköp utan att behöva dra in banken för att ta ett privatlån. Köpet kan man sedan välja att betala av under en längre tid framöver.

5. Försäkringar

Flera av kreditkorten erbjuder bra försökringar när du beställer eller handlar med kortet. T.ex. så kan ett bra resekort erbjuda bra reseförsäkringar.

Nackdelar

Trots att kreditkort i många fall är väldigt fördelaktigt så finns det också nackdelar med att ha ett kreditkort.

Du skapar en skuld

Det första som är viktigt att komma ihåg när det kommer till kreditkort är att allt man handlar med kortet ska betalas förr eller senare. Betalar man inte direkt när fakturan kommer så börjar det tillkomma ränta på kreditkortsskulden. 

Den enkla tillgången till pengar som kreditkortet ger gör också att det blir lättare att man lockas till att konsumera allt för mycket. Det finns alltså en risk att man börja skapa en skuld som med tiden kanske växer sig stor. 

Med tanke på de relativt höga räntesatserna på kreditkorten så kan då räntekostnaden börja bli ganska märkbar varje månad.

Avgifter

Avgifter är förutom ränta en annan kostnad som kan tillkomma när man har ett kreditkort. Det är väldigt vanligt att kreditkort har en viss årsavgift. Denna kan ligga på några hundratals kronor. Vidare kan det även tillkomma till exempel fakturaavgifter, avgifter för kontantuttag och liknande.

Risker

Risken med kreditkort är främst att man tappar kontrollen över sin privatekonomi. När man inte kan se hur pengar minskar i börsen eller på kontot så känner man inte lika stort behov av att minska på sin konsumtion. 

Det blir alltså betydligt lättare att spendera för mycket pengar om man har ett kreditkort. Denna risk kan man dock hantera genom att sätta en kreditgräns på kortet som passar den inkomst och de övriga ekonomiska förutsättningar som man har för tillfället.

Spara pengar genom att hitta det bästa kreditkortet för just dig

Mycket pengar går att spara genom att välja det bästa kreditkortet just för dig. Jämför gärna olika typer av kort och fundera över vilka förmåner och villkor som skulle vara fördelaktiga för dig och din ekonomi.

Källhänvisningar:

SPARAPENGAR.SE

Vem har skapat artikeln?

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Skribent & ägare av Sparapengar.se

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. 

På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.

Spara pengar - logotyp

Vi sänker dina kostnader

Spara pengar har hjälpt Svenskar att spara pengar genom att sänka kostnader sedan 1999.

Sparapengar.se ägs och förvaltas av Consilium Online AB.