Den ultimata guiden för dig som vill

Spara i fonder

Vill du börja spara i fonder eller förbättra ditt fondsparande? Då har du hittat rätt. I vår fondguide får du bland annat lära dig:

Spara och investera i fonder
Snabbnavigera till rätt kapitel

Vår guide över hur du kan spara i fonder är förmodligen en av Sveriges största och mest omfattande fondguide. Det innebär en uppskattad lästid på cirka 20 minuter. Genom knapparna här nedanför så kan du navigera snabbare till önskat kapitel.

Bästa fonderna
Här hittar du de

Bästa fonderna

Här har vi listat de bästa fonderna. Vi ger dig topplistor på de fonder som har gett bäst avkastning till sina investerare och de billigaste indexfonderna.

Vad är en fond?

Vad är en fond och hur fungerar det att spara i fonder? Läs vår introduktion till fondsparande.

Hur tjänar man pengar?

Det enklaste sättet att tjäna pengar är genom att vara långsiktig i sitt sparande…

Så kommer du igång

Det tar bara 15 minuter att komma igång. Gör det redan idag. Let’s go!

Fonder för nybörjare

Här har vi skrivit om alla olika fondtyper för dig som vill lära dig mer om grunderna.

Fondtips

Vi har listat 6st konkreta fondtips för både nybörjare och mer erfarna.

Fördelar, nackdelar & risker

Se till så att du har koll på alla fördelar, nackdelar och risker med att spara på börsen.

TOPPLISTOR

Bästa fonderna

Här nedanför får du topplistor över de bästa fonderna, billigaste fonderna och andra värden som kan vara intressant för dig och dina investeringar.

Bästa fonderna

Bästa fonderna 2020

I tabellen här nedanför visas de bästa fonderna 2020 sett till avkastning senaste 12 månaderna. Listan är publicerad den 21 april 2020.

Billigaste indexfonderna

Här nedanför listas de billigaste indexfonderna i Avanza banks utbud:

 FonderTotalavgift
1Avanza Zero0,00 %
2Avanza Global0,11 %
3Avanza Europa0,17 %
4Avanza USA0,17 %
5Länsförsäkringar USA Indexnära0,20 %

INTRODUKTION

Vad är en fond?

En fond är en korg av värdepapper (oftast aktier och räntor). Det är du och de andra spararna i fonden som äger de underliggande tillgångarna. Om du sparar i t.ex. en aktiefond som innehåller 50 olika aktier, då är du indirekt ägare i de 50 olika aktierna och bolagen.

Fonder är en fantastisk produkt för dig som vill spara och investera. En fonds syfte är att många sparare gemensamt köper värdepapper. Olika fonder har olika inriktningar. 

En del investerar i svenska aktier, andra i obligationer i Japan eller i småföretag i Europa. Det finns en stor mängd fonder med olika inriktningar. 

Det gör fonder till en unik möjlighet att investera i olika marknader runt om i världen.

Det är enkelt att spara i fonder

Alla kan spara i fonder. Oftast är minsta köpbelopp så lite som ett hundra kronor. Trots att du bara investerar små belopp blir du genom fonden delägare i många olika värdepapper. 

En fond sprider riskerna genom att ha innehav i många olika företag. Du kan med små belopp spara i olika fonder och på det sättet sprida dina risker och öka dina möjligheter till en bar avkastning. Det gör fonder till en bra sparform.

Här hittar du fler spara pengar tips på andra sätt än fonder.

Vem äger och driver fonden?

En fond drivs av ett fondbolag. En eller flera förvaltare sköter fondens investeringar. Det gör att dina pengar förvaltas professionellt. Fonden regleras dels av sina egna regler men också juridiskt av lagen. För att driva fonden tar fondbolaget ut en avgift av de som sparar i fonden. Spararna kallas för fondandelsägare. 

Avgiften för fonden dras automatiskt från ditt sparande. När du ser vilken avkastning din fond gett är det alltid efter att avgiften är avdragen. En del fonder kan ta ut en extra avgift om de går extra bra.

Alla fonder har sina egna investeringsregler som måste följas

I fondens regler framgår också i vilka marknader fonden får investera. Är det en svensk fastighetsfond får de bara investera i svenska bolag som äger fastigheter. 

Olika fonder kan definiera en bransch eller marknad på olika sätt. Läs på noga vad fonden investerar i innan du börjar spara i den. Det kan också vara bra att se vilka som är deras största innehav just nu. Det ger en bra bild av fonden. 

Allt detta redovisas hos den bank eller nätmäklare där du köper fonden. Det går även att hitta på fondbolagens egen hemsida.

Hur handlar man fonder?

Det vanligaste är att spara i fonder via någon av de stora nätmäklarna Avanza eller Nordnet. Fonder fungerar inte som aktier. Från att du lagt en köporder tar det oftast 2-3 dagar förrän affären är genomförd. Eftersom fonder är en produkt för långsiktigt sparande spelar det ingen stor roll.  

Det finns även en del specialfonder. Det kan vara exempelvis hedgefonder. De har oftast krav på att du investerar större belopp när du sparar hos dem. En del av dem går bara att köpa och sälja vid enstaka tillfällen exempelvis en gång per månad.

Varför bör man spara i fonder?

Sparar du i fonder kan du med små medel investera i aktier, obligationer eller andra tillgångsslag. Du får genom fonder tillgång till många marknader över hela världen. 

Många av dem är svåra att investera i på egen hand. Oftast är minsta köpbelopp mycket litet. Det gör fonder till en fantastisk produkt som de allra flesta kan vara med att spara i. 

Genom att bara spara i en fond kan du få en bra riskspridning på dina pengar. Den riskspridningen hade krävts större belopp för att nå om du skulle köpt aktier direkt för pengarna. 

Du kan också investera i många olika marknader. Allt från aktier i svenska storbolag, USAs hetaste techbolag, bolag i tillväxtmarknader och mycket annat.

Låt en professionell förvaltare investera dina pengar

Investerar du i fonder får du en professionell förvaltning av dina pengar till en relativt liten avgift. En bra fondförvaltare är avgörande för att fonden skall prestera bra. Lyssna och läs gärna intervjuer och presentationer av olika fondförvaltare. 

Stämmer den bilden de ger av investeringar med vad du vill spara i? Rätt förvaltare är absolut värd den avgift du betalar för att spara i fonden. 

Att spara i fonder är ett bra första steg till att lära sig mer om sparande och investeringar. Även för de som kan lite mer om aktier och finans är fonder ett bra sätt att spara. 

Att investera direkt i aktier kräver mer engagemang av dig. Då skall du själv analysera vilka aktier du vill investera i, vilket kan ta mycket tid. Då är fonder ett bra alternativ.

LÅT DINA PENGAR VÄXA MEDANS DU SOVER

Hur tjänar man pengar på fonder?

Fonder är ett av de enklaste sätten att investera och få exponering mot börsen. Här nedanför förklarar vi hur du tjänar pengar på fonder.

Hur tjänar man pengar på fonder

Du tjänar pengar på fonder på samma sätt som andra finansiella instrument. För den summa pengar du investerar i fonden får du ett antal andelar i fonden. Förhoppningsvis stiger priset på de fondandelar du köpt så att du en dag kan sälja dem till ett högre pris. 

Priset på en fond brukar också kallas kurs. Fondens aktuella kurs fastställs i regel dagligen. Fondkurserna rör sig upp och ned, de följer i stort de marknader de investerar i. Går börsen ned går även aktiefonder ned. 

Kursen på fonderna stiger allt eftersom fonderna ökar i värde. De ökar i värde eftersom de tillgångar de investerat ökar i värde. Går tillgångarna ned i värde går också fondens kurs ned.

Vilken typ av fond passar dig?

En del fonder som aktiefonder passar bäst för långsiktigt sparande. Det finns andra typer av fonder som passar bättre för mer kortsiktigt sparande. Det är till exempel räntefonder som investerar i obligationer från länder eller företag med hög kreditvärdighet. 

En fond lämnar inte utdelning som vissa aktier gör. Istället återinvesterar de utdelningen de får från de bolag de äger. Nackdelen med det är att du inte får det kassaflöde en aktieutdelning ger. De återinvesterar utdelningarna gör att fondens värde ökar, vilket är bra för dig som fondandelsägare.

Var långsiktig när du sparar pengar på börsen

Aktier har historiskt visat sig vara ett av de bästa sättet att få avkastning på sitt kapital. Att investera i aktier kräver tålamod. Du blir delägare i företag som förhoppningsvis går med vinst och växer över tid. 

Företagen blir mer värda och kan också dela ut pengar till sina aktieägare. Det är därför viktigt att börja investera redan idag. Att investera i aktier genom aktiefonder är ett utmärkt sätt att del av aktiemarknadens utveckling. 

Återinvesterar du avkastning och vinster får du något som kallas ränta-på-ränta effekt. Det hjälper dina sparpengar att växa snabbare. 

Det är svårt att tajma marknaden så att du alltid köper billigt. Börsen rör sig över tid, både upp och ned. Genom att spara regelbundet kommer du över tid att ha ett bra inköpspris på dina aktier eller fonder.

Sätt upp en plan - och följ den!

Det är viktigt att du har en plan med regler för dina investeringar. Det är annars lätt att göra ogenomtänkta affärer när börsen rör sig mycket. Genom att vara långsiktigt och följa sin plan blir det lättare att hantera stora rörelser. 

I din plan bör du också ha ett mål för ditt sparande. Det är annars svårt att vara motiverad att fortsätta spara.

BÖRJA IDAG!

Så kommer du igång och kan börja spara i fonder

Här nedanför får du en steg för steg genomgång på hur du kommer igång och kan börja spara i fonder redan idag. Visste du att det inte tar mer än 15 minuter att sätta upp en stabil fondportfölj?

Let’s go!

Börja spara i fonder

Det bästa tillfället att börja spara var när du fick din första lön. Det näst bästa tillfället är idag. Att komma igång och spara så snart du har möjlighet är viktigt. 

Dels är du då redan idag med och investerar i företag som kommer att växa, tjäna mer pengar och blir mer värdefulla allt eftersom tiden går. 

Företag ger också redan nu avkastning i form av aktieutdelning som om den återinvesteras gör att ditt kapital växer ännu mer. Effekten kallas för ränta-på-räntaeffekten och hjälper ditt kapital att växa snabbare.

Även fonder får del av ränta-på-ränta effekten. Investerar du i fonder får de aktieutdelningar eller räntor från sina innehav som de köper ännu fler aktier eller obligationer för. Det upprepas löpande och gör att fonden kan öka ytterligare i värde.

Det är enkelt att komma igång!

Det är enkelt att spara i fonder. Sparar du inte redan i fonder är det dags att börja nu. Det är en utmärkt sparform eftersom det inte kräver mycket kapital att komma igång med. Du kan börja med små summor, det viktigaste är att du kommer igång omgående. 

Förutom att komma igång med att spara är det viktigt att du fortsätter med det regelbundet. Ett bra sätt att verkligen få sitt sparande att bli av är att automatiskt föra över pengar till sitt sparande direkt lönen kommer. Då märker du inte av de pengarna på samma sätt. 

Vänta inte till slutet av månaden för att spara det som blivit över av lönen, då har du förmodligen slösat de pengarna på något annat. Genom att automatiskt spara i fonder räcker det att du då och då ser över ditt sparande och att det följer din plan. Din tid kan du använda till att göra andra saker!

Steg 1 - Välj en nätmäklare

Du investerar i fonder via en bank eller nätmäklare. Bäst utbud och service har de största nätmäklarna Avanza och Nordnet. Var inte orolig för det otroligt stora utbud av fonder som finns. De har verktyg som hjälper dig att välja de fonder som passar just dig efter dina önskemål. 

Ett alternativ är att välja indexfonder med låg avgift. De fonderna är inte aktivt förvaltade utan följer automatiskt ett visst index. En svensk indexfond kan till exempel följa OMXS30 som är ett index över de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. 

Efterhand du lär dig mer om sparande och investeringar vill du kanske växla över till andra fonder. Det är naturligt. Du skall också löpande följa upp ditt sparande så du känner dig nöjd med de fonder du har och som du sparar i.

Extratips: Investera genom en fondrobot

Ett modernt och relativt nytt sätt att investera via en fondrobot. En helt automatiserad tjänst väljer ut de fonder som är bäst för dig. När du börjar att spara via en fondrobot får du svara på frågor om hur du vill investera. 

Det kan handla om vilka mål du har, hur din ekonomi ser ut och vilken risk du är villig att ta. Fondroboten anpassar sedan ditt sparande så att det alltid är optimerat enligt dina preferenser. 

Det finns flera olika fondrobotar att välja mellan. Marknadsledande och störst i Sverige är Lysa.  Vi som driver Sparapengar.se använder själva Lysa för vårt fondsparande.

Steg 2 - Välj den kontotyp som passar dig bäst

När du blir kund hos en nätmäklare skall du välja i vilken kontoform du vill spara. Det finns tre kontoformer att välja mellan. Väljer du Aktie och Fondkonto måste du själv deklarera varje enskild affär. All vinst beskattas också med full kapitalskatt.

Det absolut vanligaste kontot är Investeringssparkonto (ISK) (Länk till Avanza.se). Det är ett smidigt konto med klara regler. ISK fungerar i stort sett lika hos vilken bank du än väljer. Det är också ett skattemässigt förmånligt konto att spara i. Att spara i ISK har blivit näst intill folkligt. 

En kapitalförsäkrings utformning kan skilja ordentligt mellan olika aktörer. Vissa banker tar också betalt för en KF. En KF kan vara bra i vissa situationer. Välj då att öppna ett KF i en av nätmäklarna. Deras KF är bäst och billigast för vanliga sparare och har stora likheter med ett ISK.

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto är det vanligaste kontot att använda för att spara i aktier och fonder. Det är schablonbeskattat vilket betyder att du inte behöver deklarera enskilda affärer. 

Istället betalar du en skatt baserat på det genomsnittliga värdet ditt ISK haft under året. Skatten är färdigtryckt på din deklaration. 

Nackdelen är att du inte får göra några förlustavdrag. Även de år då börsen går ned och värdet på din ISK sjunker är du tvungen att betala skatt. Men ISK ses som en mycket förmånlig sparform och är skattemässigt gynnsam.

Kapitalförsäkring (KF)

Kapitalförsäkring är som det låter egentligen en försäkringslösning. Den är till synes ganska likt en ISK men med viktiga skillnader. Skatten för KF räknas ut på liknande sätt som ISK men dras direkt från din KF, oftast uppdelat på 4 gånger per år. 

KF lämpar sig bäst för utländska aktier som ger aktieutdelning. Du skall inte betala skatt för den utdelningen men den dras ändå automatiskt av olika länders skattemyndigheter. Eftersom KF är en försäkringslösning och försäkringsbolaget formellt står som ägare för aktierna kommer de att begära tillbaka skatten åt dig.

Kapitalförsäkring är också bra om du sparar åt en speciell person till exempel barnbarn. Du kan då ange förmånstagare i din försäkring.

OLIKA TYPER AV FONDER

Fonder för nybörjare

Är du helt ny på börsen och söker efter fonder för nybörjare? Då passar nästa avsnitt mycket bra för dig. Här ger vi dig konkreta exempel på fonder.

Fonder för nybörjare

Olika typer av fonder

Fonder är en utmärkt sparform för dig som skall börja spara. Det är ett bra sätt att få professionell förvaltning av dina pengar. Genom fonder får du vara med och ta del av den avkastning de marknader du investerar i ger. 

När du sparar i fonder kan du lära dig mer om aktier, ekonomi och sparande. Så småningom kanske du kompletterar ditt fondsparande med att investera direkt i aktier. Eller så fortsätter du i fonder och lär dig hitta fler intressanta fonder att spara i.

Indexfonder

Index är ett mått på hur hela eller delar av börsen går. I Sverige är det mest kända indexet OMXS30. Det speglar de 30 mest omsatta företagen på Stockholmsbörsen. 

Avanza Zero är ett exempel på en indexfond som följer just det indexet. Indexfonder skall alltid ha en låg avgift, Avanza Zero är till och med gratis.

Aktiefonder

Aktiefonder investerar i aktier på olika marknader. De delas upp i underkategorier som exempelvis småbolagsfonder. De kan också investera i aktier på specifika marknader som Japan eller USA.

Räntefonder

Räntefonder lånar i princip ut pengar till företag och länder. Det gör de genom att investera i obligationer, statsskuldväxlar eller andra former av räntebärande papper. Det finns korta och långa räntefonder. 

Korta räntefonder anses mer säkra och investerar i räntebärande papper med kort löptid från länder och företag med hög kreditvärdighet. Långa räntefonder investerar oftast i obligationer som ges ut av företag.

Branschfonder

En branschfond investerar i en speciell bransch som till exempel fastigheter eller läkemedel. En del branschfonder investerar bara i aktier i en viss bransch från ett visst land. Andra branschfonder investerar globalt i just den branschen.

Blandfonder

Blandfonder investerar i både aktier och obligationer. Genom öka eller minska andelen aktier och obligationer kan en blandfond utnyttja börsens svängningar. Blandfonder är bra om du vill ha möjlighet att vara med på aktiernas avkastning. men inte fullt ut på de kraftiga svängningarna börsen kan ha.

Globalfonder

Globalfonder investerar i aktier från hela världen. Den största marknaden globalfonder investerar i brukar vara USA. Med globalfonder får du bra exponering mot världens största marknader och bolag genom att äga enbart en fond.

VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ?

Fondtips

I detta kapitlet får du 6 konkreta tips på vad du bör tänka på när du ska spara i fonder. Följ dessa regler så kommer du som långsiktig sparare lyckas mycket bra på börsen över tid!

  1. Sätt upp ett mål för ditt sparande
    Det är bra att ha ett mål för sitt sparande. Du skall investera på olika sätt för olika mål. Pengar du skall ha långt fram i tiden mår bra i aktiefonder, på kortare sikt skall du spara med mindre risk. 
  2. Sprid dina risker
    Det finns fonder som investerar på en rad olika marknader. Utnyttja det för att sprida dina risker. Krydda gärna ditt sparande med någon fond med en spännande nisch.
  3. Investera regelbundet
    Det är svårt att veta när det är dyrt eller billigt att investera. Genom att investera regelbundet kommer du ibland att köpa dyrt och ibland billigt. På sikt kommer du få bra snittpris på dina investeringar.
  4. Låna inte pengar för att investera
    Att investera i aktier, obligationer och andra finansiella produkter är förenad med risk. Låna aldrig pengar för att investera. Det är inte roligt att stå kvar med ett lån och ha en tillgång som fallit mycket i värde. 
  5. Analysera och välj fonder själv
    En intressant del av att investera är att lära sig analysera olika marknader själv. Följ med rapportering i media och försök lära dig mer. Det blir mycket roligare att investera när du själv kan och förstår mer. 
  6. Sätt upp tydliga investeringsregler
    Det är viktigt att ha tydliga regler för dina investeringar. I vilka marknader vill du investera? Vad är din plan med din investering? Vad skall du göra om din investering går upp eller ned mycket i värde?

Vanliga frågor om fonder

Här är tre av de vanligaste frågorna folk ställer när det kommer till fonder och fondsparande.

Är aktier eller fonder bäst?

Det är högst individuellt om det är bäst att investera i aktier eller fonder. Aktier kräver i regel lite mer kunskap. Det kräver också mer kapital för att sprida dina risker. Fonder är bra för alla, men mycket bra start om du är nybörjare på att spara och investera.

Vart köper man fonder?

Fonder köps bäst hos de etablerade nätmäklarna Avanza eller Nordnet. De erbjuder båda ett brett sortiment av fonder. De har också bra verktyg för att du skall kunna filtrera ut fonder som passar just dig. 

Ett alternativ är att investera via en fondrobot, till exempel Lysa. Då väljer en robot de fonder som är bäst för just dig.

Vad kostar det att investera i fonder?

Det kostar inget att köpa eller sälja fonder. Alla fondbolag tar ut en viss avgift av fondspararna. Den dras automatiskt från ditt sparande. Tänk på avkastningen som redovisas för din fond alltid är efter att avgiften är avdragen.

HÅLL KOLL PÅ ALLA...

Fördelar och nackdelar med fonder

Som med alla tillgångsslag och investeringar så finns det fördelar, nackdelar och risker att ta hänsyn till. Här nedanför lär du dig mer om det.

Fördelar

Det finns många fördelar med fonder. Det finns fonder som investerar i alla möjliga tänkbara marknader. Det kan vara aktier i Japan, obligationer i tillväxtmarknader eller fastigheter i Sverige. 

Det går att investera små belopp i de allra flesta fonderna. Därför är det lätt att sprida sina risker på ett bra sätt. Det kan också vara kul att investera lite i en nischad och spännande fond.

Genom att bara investera i en fond får du en mycket bra riskspridning. Det beror på att en fond i sig investerar i många olika bolag. Genom att investera i flera olika fonder som investerar på olika marknader får de en mycket bra riskspridning.

Professionell förvaltning av dina pengar

Genom att investera i fonder får du professionell förvaltning av dina pengar. Många förvaltare är engagerade och brinner för aktier och investeringar. 

Läs och lyssna gärna på intervjuer med olika fondförvaltare. Det är intressant och spännande att lyssna till hur de tänker. Följ gärna de olika fondbolagens rapportering om hur deras fonder utvecklas. 

Där skriver de om marknader de investerar på. Det är nyttig och intressant läsning.

Nackdelar och risker

Historiskt har börsen varit ett av de bästa sätten att investera sina pengar för att få dem att växa. Inget talar emot att det inte kommer vara så även i framtiden. Eftersom börsen har möjlighet att ge bra avkastning är den också förknippad med risk. 

Genom att lära dig hantera risk kan du minimera den risk du tar. Då kan du ändå vara med på de möjligheterna aktiemarknaderna erbjuder. Ett sätt att hantera sin risk är att veta vad du investerar i. Läs på och bilda dig en egen uppfattning om det du planerar att investera i. 

Sprid dina inköp över tid. Det är svårt att veta om och när aktiemarknaden är billig eller dyr. Genom att investera regelbundet kommer du att få ett bra genomsnittspris på dina investeringar. Det gäller också när du sparar i fonder. Över tid kommer det att ge dig en bra utveckling av ditt sparande. Sprid också ut dina investeringar på olika branscher och olika marknader.

Marknadsrisk

Det finns mycket som påverkar börsen och de olika finansmarknadernas utveckling. Det är räntor, arbetslöshet, konjunktur, politisk oro och mycket mer. Världen är tight sammankopplad idag så det som händer i ett land påverkar resten av världen. 

För att hantera marknadsrisk är det viktigt att du har olika sparanden. Du måste ha en buffert för oväntade tråkiga utgifter. Det sparande skall du ha i ett tryggt bankkonto med statlig insättningsgaranti. Pengar du behöver inom de närmaste åren kan du sprida ut på investeringar med lite högre risk. Hur du placerar dem beror på hur intresserad du är av att följa dina investeringar och vilka mål du har med det sparandet. 

Sparande som är på lång sikt mår bäst att investeras där de kan växa mest. Aktiemarknaden är ett av de bästa sätten att investera dina pengar för att få bra avkastning. Sparar du på lång sikt i aktier kommer du vara med på både stora upp och nedgångar. Spara regelbundet och i fonder som investerar i olika branscher och marknader. Det kommer göra att ditt sparande på lång sikt utvecklas bra. 

Sparar du till något speciellt kan det vara bara att sälja av regelbundet i god tid före du behöver pengarna. Du vill inte att det är en börskrasch just när du tänkt att ha pengarna. Men på samma sätt som du inte vet om du köper dyrt eller billigt när du sparar vet du inte heller om du säljer vid rätt tidpunkt. Gör en plan för ditt sparande och följ den noga.

Bolagsrisk

Det finns alltid en risk att ett företag inte går bra. Det kan komma ny teknik eller nya konkurrenter som gör att deras affärer går sämre. Det kan gå fort från att vara ett framgångsrikt företag till att vara i kris. Investerar du bara i ett företag finns det risk att det är just det som går dåligt och du förlorar pengar. 

Genom att sprida ut dina investeringar på flera olika företag i olika branscher och marknader minskar du den risk du tar. Något bolag kommer gå sämre än du tänkt dig. Samtidigt kommer något gå bättre och de allra flesta som du tänkt dig. För att få bra riskspridning genom att köpa aktier direkt krävs ett visst kapital. Men det är möjligt att nå inom kort tid om du investerar regelbundet. 

Genom att spara i fonder får du direkt en stor riskspridning. En fond investerar i många olika bolag. Även med en liten investering i en fond får du vara med på deras riskspridning. Investerar du i flera olika fonder med olika inriktning får du en ännu bättre riskspridning.

Anton Gustafsson-Consilium Online-Västkustinvesteraren

Anton Gustafsson

SKRIBENT & GRUNDARE AV SPARAPENGAR.SE

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.