Fondrobot och robotrådgivare

I den här guiden hjälper vi dig att jämföra fondrobotar och robotrådgivare. Dessutom får du lära dig följande:

Fondrobot och robotrådgivare
Bank
Betyg på Trustpilot
Information
Kom igång redan idag!
Lysa fondrobot
4.8/5

Sparapengar.se använder Lysa!

20% rabatt på avgiften i 3 månader

Opti fondrobot
4.5/5

Rabattkod: AKTIESKOLAN50

50% rabatt på avgiften i 3 månader

Better Wealth robotrådgivning
4.8/5
Fundler fondrobot
4.5/5
Avanza auto robotrådgivning
4/5
Nordnet robosave robotrådgivning
4/5

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar.  Läs full disclaimer här.

Vad är en fondrobot?

Genom en digital tjänst som kallas för fondrobot kan du få hjälp att automatisera sparandet. Snabbt och enkelt kan du komma igång med en portfölj som ger dig låga avgifter och anpassar sig helt efter dina sparmål.

Fondrobotens fördelar är många. Dina investeringar fördelas över flera olika fonder med en mix som matcher den risknivå du valt. Därför får du ett bra och självgående månadssparande som passar dig som vill vara passiv och sitta i baksätet när ditt sparkapital växer.

En stor del av den här guiden är hämtad från Aktieskolans jämförelse av fondrobotar och robotrådgivare.

En robot agerar inte på känslor, den säljer inte i panik, den köper inte på adrenalin – den investerar i det du behöver.

Innehållsförteckning

Fondrobotar är inställda på att maximera din avkastning förhållande till låg risknivå

Alla robotar är kalibrerade utifrån olika parametrar vilket gör att de kan värde samma fond olika högt. Sammantaget är dock att de försöker maximera din avkastning i förhållande till risknivå. De är också extremt objektiva och därmed kritiska till aktiv förvaltning och höga avgifter. 

 Det finns fondrobotar som allokerar in aktivt förvaltade fonder i sina portföljer men först efter att ha nagelfarit både prestation och innehav. Några fördelar med en fondrobot är:

  •     Ditt sparande och ditt kapital förvaltas automatiskt 
  •     Reallokering och byten av fonder sker i realtid när någon annan fond visar sig starkare, helt utan att du behöver engagera dig
  •     Låga avgifter, framför allt jämfört med klassiska rådgivna investeringsportföljer och fond-i-fonder
  •     Bra riskspridning med fokus på att diversifiera risker
  • I många fall högre avkastning än om du själv bygger din portfölj

Enkelt att få exponering mot börsen

Börsen kan svänga otroligt mycket från ena dagen till den andra och genom en investering hos en fondrobot kan du ändå känna att dina pengar är trygga. Roboten ser till att dina pengar placeras om ifall volatiliteten, dvs. risknivån på börsen och dina fonder, skulle skjuta i höjden – Något som är vanligt inför rejäla börskrascher. 

Därmed ökar sannolikheten att du får de bästa förutsättningarna och största chanserna till en fin avkastning.

 Fondroboten ser till att välja fonder med låga avgifter och försöker få en bred exponering mot exempelvis svenska men även mot globala fonder. Att investera i en bred portfölj med exponering mot många regioner, sektorer och tillgångsslag ger dig en väl diversifierad portfölj.

Använder sig av artificiell intelligens och machine learning

Fondrobotarna blir mer och mer effektiva i ljuset av samhällets tekniska utveckling. Samtidigt blir utbudet av fonder större och större. 

Netflix kan använda sig av machine learning för att rekommendera serier du gillar, innan du sett dem. En fondrobot kan i många fall lära sig vilka fonder du bör välja in i din portfölj, innan du själv vet om att det är något du behöver. 

Di Digital har bland annat rapporterat om fondroboten Lysa som använder sig av artificiell intelligens i sin portföljallokeringsprocess. Som kund väljer du en risknivå och utifrån den väljer Lysa ut den optimala fondportföljen.

Varför ska man använda en fondrobot?

En fondrobot gör att din portfölj förändras till bättre förutsättningar för ditt sparande helt automatiskt och regelbundet. Den optimerar utifrån din risknivå och kan på det sättet ofta ha en fin andel högavkastande fonder som aktiefonder, även om du vill vara försiktig i ditt sparande. 

Här är fem anledningar till att använda en fondrobot:

  1.     Det är enkelt att börja investera pengar
  2.     Investeringarna anpassas efter dina förutsättningar
  3.     Du får kvalitetssäkrade fonder
  4.     Du kan månadsspara 
  5.     Du får en bra riskspridning och regelbundna omfördelningar i din portfölj

 

Automatisera ditt sparande och dina investeringar

Många som vill börja spara pengar kan känna att tröskeln är hög för att komma igång. Ska man köpa aktier eller fonder, ha hög eller låg risknivå och hur vet man att en fond har låg avgift och ger en bra avkastning 

Med ett automatiserat sparande kan du luta dig tillbaka och låta roboten sitta i förarsätet. Du behöver inte sitta i långa rådgivningsmöten med en säljare som pushar sina senaste nyheter utan får en portfölj som är billig och bra på samma gång.

Använder du dig av en fondrobot behöver du inte sköta inköp av fonderna själv utan det räcker ifall du ser över ditt sparande och väljer en sparstrategi.

Fondrobotar

Vid första anblicken kan det kännas läskigt att en robot ska välja vart dina pengar ska investeras. Men egentligen är det inte konstigare än att du låter en fondförvaltare välja ut din portfölj. 

Har du investerat i en kvantitativ fond, som exempelvis en hedgefond som Lynx, har du redan använt robotiserad handel utan att veta om det.  

En robot agerar inte på känslor, den säljer inte i panik, den köper inte på adrenalin – den investerar i det du behöver.

Bra riskspridning

När du investerar är det alltid viktigt att tänka på riskspridningen. Det klassiska uttrycket ”lägg inte alla ägg i samma korg” är att trivialisera värdet av att sprida sina risker. Genom att välja flera fonder med olika tillgångsslag kan du få en mycket högre riskjusterad avkastning än vad varje fond kan prestera var för sig. 

I den bästa av världar diversifierar du bort alla risker förutom marknadsrisken, dvs. att det uppstår en kris och en marknad dyker. Man kan givetvis aldrig bli av med alla risker men en fondrobot är bland det närmsta du kan komma som privat investerare.

Roboten anpassar din fondportfölj efter dina förutsättningar

Eftersom all investering sker efter vilka förutsättningar du har i din ekonomi blir det en bra lösning för att få ihop ett vinnande koncept. Det går att lägga upp ett månadssparande som sköter sig själv varje månad. 

Pengarna dras direkt från ditt bankkonto till den fondportfölj som din fondrobot valt ut. På så vis blir ditt månadssparande av och du behöver inte lägga ner någon större tid på det utan kan fokusera på annat.

Bästa fondroboten

Vilken är då den bästa fondroboten? Vi tycker helt klart att Lysa har den bästa fondroboten. Robotrådgivaren har dessutom mycket bra betyg (4,9 av 5 på Trustpilot) av sina tidigare kunder.

Bolaget bakom Sparapengar.se har själva investerat pengar i Lysas fondrobot.

Lysa fondrobot
4.8/5
PRESENTATION AV

Fondrobotar och robotrådgivare på den svenska marknaden

På den svenska sparmarknaden finns det många aktörer som konkurrerar om kunderna. Här har vi kort sammanfattat information om några av de största och bästa.

Svenska fondrobotar

När du använder en fondrobot ska du komma ihåg att du är människa och roboten är en dator. Det kan man vara svårt att acceptera en del val som robotarna gör. Den klassiska investeraren vill gå in ganska aggressivt i aktier för att få en så hög avkastning som möjligt.  

En fondrobot däremot är en professionell investerare ut i fingerspetsarna. Den kommer ihåg kriser och risker som vi människor ofta glömmer bort. Roboten kommer med största sannolikhet rekommendera dig ett sparande med en blandning av aktiefonder och räntefonder.

Kom ihåg!

Fondroboten strävar efter att få en så hög riskjusterad avkastning som möjligt. (för varje krona du kan förlora ska du kunna vinna minst 1 kr och 1 öre för att det ska vara en positiv riskjusterad avkastning. Att riska 1 kr och kunna vinna 2 är mycket bättre än att riska 1 kr och kunna vinna 0.50 kr)

Luta dig tillbaka och låt proffset sköta jobbet.

Lysa fondrobot

Kort presentation om Lysa

Lysa är marknadsledande idag på sparmarknaden för robotfonder i Sverige. De erbjuder ett brett utbud av fonder att placera ditt sparande i.

De startade 2016 och växer för varje månad men det viktigaste att nämna är att de har en låg avgift. Avgiften för att använda sig av Lysa ligger på 0,24 procent och avgiften blir lägre om du kommer upp i stora summor i din portfölj hos Lysa.

Fördelar

Du kan välja mellan att göra investeringar av ett större belopp eller också flera gånger varje månad helt automatiskt. Lysa ger dig ett genomtänkt och ett väldigt stabilt sparande som växer i lagom takt.

Nackdelar

Vi har svårt att hitta nackdelar hos Lysas fondrobot.

Better Wealth robotrådgivning

Kort presentation om BetterWealth

Robotfonden BetterWealth är väldigt likt de andra robotfonderna som finns på sparmarknaden idag. Placeringarna sker i flera av de billiga fonderna som finns och ger en bra riskspridning och den omplacerar din portfölj helt automatiskt. 

Fördelar

Känslan är att BetterWealth har en mer sofistikerad robot som kan erbjuda en bättre riskjusterad avkastning jämfört med konkurrenterna. Därav är avgiften lite högre. De har fått högt betyg av sina kunder.

Numera är BetterWealth marknadens billigaste robotrådgivare med en startavgift på 0,09% som lägst för förvaltningen.

Nackdelar

Inga konkreta nackdelar.

Opti fondrobot

Kort presentation om Opti

Opti har blivit otroligt populär den senaste tiden. Något som gör att Opti sticker ut lite i mängden är att de erbjuder investeringar i råvaror och inte bara i fonder och aktier. Avgiften för Optis tjänster ligger på 0,50 procent och är också en av de dyraste på sparmarknaden i Sverige.

Fördelar

En snabbt växande populär fondrobot som erbjuder flera olika alternativ till investeringar. Att investera i råvaror är ett klassiskt inflationsskydd, inflation innebär prisökning på varor och tjänster. Om priserna går upp på varor går inflationen upp men också priset på råvaror. Ergo, råvaror är inflation, i stora drag.

Nackdelar

0,50 procent i årlig avgift är även det dyrt. Att lägga in råvaruinvesteringar kräver ett ordentligt grundarbete för de som utvecklar roboten och dess investeringsunivers. När det är klart är tjänsten skalbar och bör därmed kunna pressas prismässigt.

Avanza auto robotrådgivning

Kort presentation om Avanza auto

Avanza Auto ligger på gränsen mellan vanliga fonder och en fondrobot. Fonderna är uppdelade i sex olika specialfonder och de har en ökad risknivå där Avanza Auto 6 har den högsta risken men kan också ha den högsta avkastningen. 

Så fort du valt den risknivå du vill ha sköter fondroboten fonderna precis på samma sätt som andra fondrobotar gör. Avgiften ligger på 0,35 procent och är därför har Avanza auto ett konkurrenskraftigt pris.

Fördelar

En bra nivå på avgift samt flertalet valbara risknivåer för att passa just dina önskemål.

Nackdelar

Inte en riktig fondrobot utan någon lågprisvariant av fond-i-fond.

Fundler fondrobot

Kort presentation om Fundler

Avgiften hos Fundler ligger på 0,49 procent och det är därför också en av de dyraste fondrobotarna som finns på den svenska marknaden. Men däremot har de ett otroligt brett och bra utbud av fonder att investera i, hela 36 000 olika. 

Något som de är väldigt stolta över är att de hade den högsta avkastningen åt sina kunder under 2019. Minsta startbelopp du kan investera hos Fundler ligger på 500 kronor.

Fördelar

Brett och bra utbud av fonder.

Nackdelar

En av de dyraste fondrobotarna ifall man jämför avgiften för tjänsten. En utmaning med fondrobotar (som är samma när man utvärderar hedgefonder) är att deras ”secret sauce” ligger i hur de utvärderar och jämfört fonder.

Eftersom de inte berättar exakt hur de arbetar kan man inte säga exakt vilken som är bra eller dålig. Vi kan mäta avgifter, fondutbud och kundupplevelse men sen är det avkastningen som slutligen blir facit.

Nordnet robosave robotrådgivning

Kort presentation om Nordnet Robosave

Även fondroboten hos Nordnet ser någorlunda lika ut de andra på marknaden. Det första du gör är att svarar på frågor hur din ekonomi ser ut och efter det analyseras svaren av Robosave. 

I nästa steg får du ett förslag på en investering som passar dig och dina kriterier. Investeringen sker i ETFer, börshandlande fonder, som bara har ett courtage för köpet och därmed inga årliga avgifter. Avgiften Nordnet tar för Robosave ligger på 0,50 procent per år.

Fördelar

Individuella portföljer och investeringsförslag skapas efter hur din ekonomi ser ut.

Nackdelar

Givet att man enbart investerar i ETFer som inte har någon årlig avgift är 0,50 ganska hög avgift. Nordnet tar hela den kakan själv.

Utländska fondrobotar

Här nedanför har vi listat flera av de populäraste fondrobotarna på den utländska marknaden:

  • Betterment
    Det största fristående robotrådgivarna i USA och de förvaltar över hela 100 miljoner kronor. Svenska investmentbolaget Kinnevik äger 16 procent i aktier i Betterment. 
  • FXTM
    Programvaran FXTM är ForexTimes säkra satsning för valutahandel. De erbjuder ett stort utbud av investeringsmöjligheter för olika valutor.
  • Moneyfarm
    Moneyfarm är en digital förmögenhetsförvaltare som erbjuder rådgivning och flera olika möjligheter till investeringar. 
  • Scalable
    Scalable Capital är en av Europas största och är kända för att arbeta hårt med att dagligen kontrollera riskerna för att undvika att investerare förlorar sina pengar.
  • IronFX
    En ledande investeringsplattform på nätet där du kan investera ibland annat valutor och fonder. De har satsat stort på Bitcoins.
  • Charles SCHWAB
    De är en nätmäklare som erbjuder aktier till bra priser och helt utan avgifter för inköp av amerikanska aktier, optioner och EFTér.
  • Munnypot
    Munnypot är en prisbelönt och helt automatiserad online plattform för rådgivning inom investeringsmöjligheter. Kunderna väljer själva vilken risk deras fonder ska ha innan en investering är möjlig.
  • MarketRiders
    De arbetar hårt med att maximera investeringsavkastningar genom smarta investeringsstrategier och låga avgifter.
  • Growney
    De erbjuder investeringar utan krav på minsta insatta belopp, de har även mycket låga avgifter och är en av de bästa robotrådgivare för tyska investerare.
  • Nutmeg
    En brittiskt digital förmögenhetsförvaltare som erbjuder investeringar till större summor.
  • Vanguard
    En av de mest använda rådgivare och de haft flest inköpta fonderna med en fantastisk avkastning om man ser tillbaka i tiden.
  • Ginmon
    En förmögenhetsförvaltning som kombinerar både levande kapital och robotrådgivning ibland annat fonder och aktier. 
  • Hedgeable
    De första som erbjuder investering i riskkapitalfonder och har relativt låga avgifter.
  • Whitebox
    De skapar en personlig investeringsprofil tillsammans med dig och ger dig en individuell investeringsstrategi. Övervakning av portföljen sker dygnet runt.
  • Easyfolio
    Investerare använder sig av Easyfolios plattform för att få fram en individuell anpassad investeringsportfölj och den är baserad på börhandlade fonder som är kostnadseffektiva.

FAQ - Vanliga frågor om fondrobotar

Vi vill gärna berätta för dig hur du ska gå tillväga för att välja den rätta fondroboten för ditt sparande. Det är inget aktivt val vi kan göra åt dig, vi kan presentera robotarna och deras erbjudande.

I nästa steg måste du själv välja vilken typ av investering du vill göra. Vi kommer därför svara på de vanligaste frågorna som kan uppstå.

Bästa fondroboten

Hur kommer jag igång?

Det är enkelt att starta en investering via en fondrobot. Det enda du behöver göra är att fylla i personuppgifter och eventuellt svara på några frågor angående din ekonomi och sedan signera allt med hjälp av din Bank-ID. Frågorna är ganska standardiserade hos alla fondrobotar och de analyseras för att du ska få den bästa starten på din investering. 

För att få kartlägga dina ekonomiska förutsättningar besvarar du frågorna efter hur din situation ser ut. Frågorna kan vara hur stor lön du har samt vilket kapital du vill investera med. 

Sedan är det viktigt att berätta vilket typ av sparmål du har med din investering och under hur lång tid du tänkt ha investeringen igång. Tiden beräknas alltså på ett ungefär när du skulle vilja få tillgång till pengarna och den eventuella avkastningen.

Förslaget på den investering som passar bäst efter hur du svarat på frågorna presenteras med en kombination av både aktiefonder och andra tillgångar med mindre risknivå. Du bestämmer själv hur mycket du vill och kan spara, när pengarna ska föras över från ditt bankkonto och när allt är inställt och klart kommer ditt sparande att sköta sig själv.

Vilken robot ska jag välja?

Eftersom det finns så otroligt många fondrobotar att välja mellan kan valet vara väldigt svårt. Jag har valt Lysa då jag anser att den fondroboten är den absolut bästa på dagens svenska sparmarknad. 

Lysas fondrobotar har många bra funktioner och genom att hålla låga avgifter till sina kunder blir valet genast mycket enklare. Det kan dock skilja sig mycket från person till person vad man värdesätter när det gäller sparande. 

Gör gärna din jämförelse av alla fondrobotar som finns innan du bestämmer dig helt. Vad vi tycker passar kanske inte alls är rätt för dig och dina förutsättningar samt sparmål.

Vi tycker dock att avgifterna är en viktig faktor av flera anledningar. Dels kan vi inte utvärdera robotarnas utvärderingsprocess – Hur de väljer fonder är deras yrkeshemlighet. 

Ytterligare en faktor är att en robot har en stor uppstartskostnad för att utvecklas men extremt låga driftkostnader. När en robotrådgivare fått in kapital som täcker deras fasta kostnader och deras investering för utveckling är varenda öre i intäkt en vinst. Av den anledningen borde en automatiserad rådgivare ha en låg avgift.

Vilka avgifter behöver jag tänka på?

Att få hjälp med en fondrobot att sköta sparandet tillkommer två olika huvudsakliga kostnader. Sedan kan det tillkomma en tredje ifall man handlar med annan valuta än svenska kronan.

  • Förvaltningsavgift
    Det är kostnaden för att kunna ta del av själva tjänsten. I Sverige ligger kostnaden för en fondrobot mellan 0,24 till 0,50 procent. Allt sker per automatik och det är ingen fysisk person som exempelvis kräver lön, bonusar eller semester och semesterersättning. 
  • Förvaltningskostnad
    Underliggande kostnader som fondbolaget tar ut för alla de fonder de förvaltar åt dig. Kostnaden kan variera beroende på vad för fondrobot du väljer.  
  • Växlingsavgift
    Om fonderna köpa i en annan valuta kan en eventuell växlingsavgift tillkomma, kostnaden är oftast inte så märkbart stor.

 

Totalt ligger kostnaden för att ha en fondrobot någonstans mellan 0,25 till 1 procent av det sparade kapitalet.

Om fonden investerar i indexfonder som Vanguard eller ETFer tillkommer inga förvaltningskostnader för de underliggande tillgångarna.

En fondrobot är ett dyrare alternativ än indexfonder men samtidigt får du en helt annan funktionalitet. En indexfond är en passiv investering som är fixerad mot ett aktieindex.

En fondrobot är en automatisk allokeringstjänst som använder AI och machine learning för att optimera din portfölj – i realtid.

Hur anpassar sig fondrobotarna efter min förutsättningar?

Genom de svar du lämnar på frågorna du får när du startar upp ett nytt konto via en fondrobot kommer du få fram ett investeringsförslag som är anpassat just för dig och dina förutsättningar. De svaren är grunden till den investeringsstrategi som du får fram som förslag efter du besvarat alla frågor.

Vilka nackdelar finns det?

När du investerar i ett finansiellt instrument finns det alltid risker att ta hänsyn till. Du har ingen garanti att du kommer få någon avkastning som är positiv på dina investeringar utan i värsta fall tappar investeringarna till och med värdet så du får ut mindre för pengarna ifall du säljer dem än vad du köpte dem för. 

Kikar du tillbaka i tiden kan du se att tillgångspriset alltid har återhämtat sig och under en lång tidsperiod med investeringar bör risken för att få förluster också därför vara minimal.

Det finns alltid en högre risk för aktiefonder och aktier mot exempelvis räntefonder som har en mycket lägre risk. Men lägre risk innebär också chans till lägre avkastning så därför bör du fundera vilken typ av risk du vill ta i ditt sparande.

Om du själv gillar att välja fonder och följa marknaden är det bättre att öppna ett ISK hos exempelvis Avanza eller Nordnet och investera själv.

Vilka risker innebär det när man investerar på börsen?

Riskerna finns alltid med i beräkningar när man investerar på börsen, det finns inget val av aktier eller fonder som gör att du är garanterad en vinst. 

Vid en investering är det olika risknivåer man kan ta och desto högre risk du tar desto högre avkastning kan du ha chans på att få, med betoning på chans.

Är det någon skillnad på fondrobot, robotrådgivare och investeringsrobot?

Nej det finns ingen skillnad på att göra sin investering via en fondrobot, robotrådgivare eller investeringsrobot. Det är olika namn för samma tjänst.

Fördelen med en investering med hjälp av en fondrobot är att du får en snabb och bra hjälp att förbättra ditt sparande.  

Oavsett vilket alternativ du väljer får du en bra och stabil automatiserad tjänst där ditt sparande sker utan att du behöver lägga ner tid på det. Passar perfekt för dig som inte har varken tiden eller intresset för fonder eller aktier och hur det fungerar.

Varför är avgifterna viktiga att ha koll på?

Den viktigaste avgiften du måste hålla koll på tycker vi är den avgift som tillkommer för att använda tjänsten. Den kan äta upp mycket av den avkastning du får på ditt investerade kapital.

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,35%0,40-0,50%
Fundler0,49%ca 0,79%
BetterWealth0,09-0,65%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%0,90-0,98%
Genomsnittlig fondca 1,40%

Källa: Fondrobotar.se

Fördelar med att investera genom en fondrobot

Du får hjälp med allt och sparandet sker per automatik lika så riskspridningen. Portföljen med ditt investerade kapital ses över dygnet runt och placeras om då och då för att du ska få den bästa avkastningen.

  1. Automatisera ditt sparande
  2. Få en bra riskspridning
  3. Minimera risken av att dina känslor spelar in i transaktionsbeslut
  4. Få en bra riskjusterad avkastning
1. Automatisera ditt sparande

Fondroboten hjälper dig att automatisera ditt sparande under en längre period.  Ett månadssparande kan enkelt läggas upp där du väljer vilket datum samt belopp som ska dras från ditt bankkonto till fondkontot. Det är också du själv som väljer vilken typ av risk du vill ha på ditt investerade kapital.

2. Få en bra riskspridning

Eftersom fondrobotarna investerar dina pengar i flera olika fonder blir det också en mycket bra riskspridning. Helt automatiskt sker en övervakning av valda fonder under hela dygnet för att minska risken att du förlorar din investering.

3. Minimera risken av att dina känslor spelar in i transaktionsbeslut

Eftersom du själv avgör hur mycket du vill och kan investera kan du också känna dig trygg i att du alltid har ett sparande som rullar på oavsett vilket belopp du kan lägga undan. På så vis har du alltid en buffert att luta tillbaka på ifall något oförutsett skulle hända.

Ifall du själv ska skapa ett sparande på ett bankkonto finns det stora risker att du börjar plocka pengar från kontot för att göra diverse inköp som du kanske sedan ångrar. Det är ingen rolig känsla att vara utan en trygghet när det gäller ekonomin. En fondrobot hjälper dig att känna dig trygg i din ekonomi helt automatiskt.

Fondrobotar har inga känslor och reagerar då inte heller impulsivt efter nedgångar eller uppgångar av värdet i en fond eller aktie.

4. Få en bra riskjusterad avkastning

En investering kan jämföras med ett maratonlopp som du springer hela livet. Det bör balanseras rätt hela tiden för att få ut det bästa slutresultatet. 

De aktier eller fonder du väljer att ha i din portfölj bör ses över hela tiden för att få den bästa avkastningen på längre sikt.

Nackdelar med att investera genom en robotrådgivare

Nackdelarna att investera med hjälp av en robotrådgivare är att det finns en del risker. Det finns alltid en risk att du förlorar hela eller delar av det kapital du har investerat med. Men använder du en fondrobot kan du dock minimera den risken eftersom omplaceringen sker automatiskt.

Begränsad anpassning

För att din investering ska bli så bra som möjligt är det viktigt att den också anpassas efter dina förutsättningar och förväntningar. Investeringen anpassas på en individnivå och pengarna placerar i ETFer samt fonder efter de förslag du får upp och genomförs efter ditt godkännande.

Kan de rekommendera sparande med för låg risk?

Det är inte alltid som den portfölj du tror att du borde ha kommer vara samma som en fondrobot anser att du ska ha. Om roboten rekommenderar en portfölj med låg risk beror det på att det passar dina preferenser.  

Vill du investera med högre risk kan du antingen välja att inte gå på robotens rekommendation och välja en högre risknivå. Alternativ två är att du svarar på frågorna på nytt och omvärderar din syn på risk.

Risker på börsen

Höga risker innebär också att du kan förlora allt snabbt likaväl som en låg risk kan i sin tur kan generera minimala vinster till ditt kapital. 

Sitter du själv och gör aktiva val av aktier eller fonder på börsen kan du ha otroliga risker att förlora allt men självklart beror det också till stor del av vilken risknivå du handlar med. 

En fondrobot minskar riskerna på börsen åt dig helt automatiskt då den sköter allt och ger dig de bästa förutsättningarna som är möjligt i den risknivå du valt.

SPARAPENGAR.SE

Vem har skapat artikeln?

Den här artikeln och sparguiden är framtagen av Anton Gustafsson och David Vesterlund. Båda två älskar privatekonomi och investeringar och har mycket kunskaper och erfarenhet att dela med sig av.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Medskribent & ägare av Sparapengar.se

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. 

På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.

David Svensson Vesterlund

David Vesterlund

Skribent & content creator

David började arbeta med finansiell rådgivning till företag och privatpersoner redan 2006. 

Han brinner för privatekonomi och har även publicerat redaktionella annonser om nyemissioner och börsnoteringar i Svenska Dagbladet.