Spara pengar genom att jämföra
Hantverkare
I denna artikeln berättar vi varför du bör jämföra och ta in offert från flera hantverkare och vad du behöver tänka på.

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Läs full disclaimer här.

Bästa sparkontot!
- Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad
- +1 miljon kunder i Sverige
- Sparkonto, aktier & fonder
När det är dags för renovering kan det vara aktuellt att anlita hantverkare. Även om det kan komma att bli en kostsam historia, finns det faktiskt sätt att spara pengar.
Stora delar av renoveringen är möjlig att fixa utan hantverkare – men tänk på att vissa arbeten får du, enligt lag, inte göra själv. I de fallen är det nödvändigt att anlita en hantverkare.
Elinstallatör är ett exempel på ett reglerat yrke som kräver att hantverkaren har auktorisation.
Ungefär såhär mycket kostar en hantverkare i timmen
Priset för vad olika hantverkare kostar i timmen kan variera kraftigt. Generellt kan man säga att timpriserna ligger på mellan 300 och 600 kronor i timman, exklusive moms och ROT-avdrag.
Målare och snickare är oftast lite billigare att anlita än exempelvis VVS-installatörer och takläggare. Tänk på att ROT-avdrag bara kan göras om hantverkaren har F-skattsedel. Mer exakt information om vad som gäller för ROT-avdrag finns Skatteverkets hemsida.
Ta in offerter och jämför priser
En stor möjlighet att spara pengar på din renovering finns om du ser till att jämföra offerter med varandra. Det kan skilja sig en hel del i priser mellan hantverkare, och på många timmars arbete kan det i slutändan handla om tusenlappar att spara. På hantverkare.se kan du via en enkel förfrågan få offerter från alla anslutna företag som jobbar i ditt närområde. Ett enkelt och snabbt sätt att jämföra priser.
Se till att det finns ett avtal som reglerar kostnader
För att undvika eventuella tvister och missförstånd är det viktigt att du och din hantverkare pratar om vad som ingår, och vad som inte ingår, i tjänsten. Att skriva ett avtal är tveklöst bästa försäkringen. Ju större jobb, desto viktigare att det finns ett skriftligt avtal. Skulle något gå snett, kan du som konsument vända dig till Allmänna reklamationsnämnden för support.
Som extra säkerhet kan du även se till att skriva in vitesklausuler i avtalet, vilket innebär att du får ett skadestånd för varje påbörjad extravecka som arbetet tar. Glöm inte heller att kolla med hantverkaren om du kan tillgodoräkna dig dennes rabatter, exempelvis genom att få materialet till hantverkarens inköpspris.
Det finns flera mallar på internet att ladda ner och skriva ut, bland annat på Konsumentverkets hemsida.
Tydlighet
Försök redan från början att så detaljerat du kan, beskriva vad du vill ha gjort och hur du vill att det ska se ut. Bifoga bilder, ritningar eller annat som kan vara till nytta för att arbetet ska bli rätt från början. Specificera material och mått i största möjliga mån.
Genom tydlighet minimerar du risken att det inte blir som du tänkt dig, ju mer information du kan ge desto närmre målbilder kommer man.
Referenser på hantverkaren
Underskatta inte att undersöka om din tänkta hantverkare är skuldfri och utan betalningsanmärkningar, den informationen finnas att hitta i Kronofogdens offentliga register. Risken är annars att hantverkaren visar sig ha flera skulder och kan gå i konkurs innan arbetet är klart, eller innan reklamationstiden löpt ut, vilket kan medföra en hel del extra kostnader för dig.
Be hantverkaren om referenser, något en skicklig yrkesperson gärna delar med sig utav. Hör av dig till några personer som anlitat hantverkaren tidigare och ställ lite kontrollfrågor.
- Höll hantverkaren tidsramen?
- Dök det upp några extra kostnader som ni inte diskuterat på förhand?
- Var hantverkaren noggrann med arbetet och skötsam på arbetsplatsen?
- Kanske kan du också få lov att se det arbetet som hantverkaren gjort?
Gör delar av renoveringen själv
Enkla och tidskrävande arbeten är tänkbart att göra själv, det kan vara onödigt att betala en utbildad hantverkare till att exempelvis riva ut ett gammalt kök. Låta proffsen ta hand om den del av renoveringen som kräver fackkunskap. Målning och enklare tapetsering är också delar av renovering som är möjlig att göra själv. Man kan alltså spara motsvarande timpeng för varje timma man klarar av att göra själv.
När du funderar på vilka delar av renoveringen du kan ta hand om själv, glöm inte att vara realistisk. Har du tid, ork och lust att göra jobbet själv? Risken att det blir förskjutet eller halvklart är överhängande. Tänk också på att om du skulle råka göra fel, kan du inte reklamera ditt eget jobb.
Checklista inför din renovering:
- Skriv ner allt som ska göras, stort och smått
- Undersökt om bygglovs krävs
- Jämfört offerter
- Undersök om hantverkaren har F-skattsedel, relevant behörighet, försäkring och är skuldfri
Skrivit avtal med hantverkaren som innehåller:
- Arbetets omfattning
- Pris inklusive moms
- Överenskommelse om ROT-avdrag
- Arbetets påbörjan och avslutning
- Överenskommelser om hur förändringar och tillägg ska hanteras
- Vem som är ansvarig för inköp av material, resekostnader, städning osv.
- När och hur betalningen ska ske
BONUSTIPS
Investera och spara pengar med avkastning:
Spar- & investeringstjänster
Vårt betyg
Information
Kom igång redan idag!

- Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad
- +1 miljon kunder i Sverige
- Sparkonto, aktier & fonder

- Social plattform - Shareville
- En mycket bra nätmäklare
- Sparkonto, aktier & fonder

- Låna ut pengar och få ca 4-8% avkastning
- Bygg din egen bankverksamhet
- Enkelt att automatisera

- Sveriges ledande fondrobot
- Starta en stabil och långsiktig fondportfölj
- Automatisera allt på endast 5-10 minuter
SPARAPENGAR.SE
Vem har skapat artikeln?

Anton Gustafsson
Skribent & ägare av Sparapengar.se
Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi.
På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.

Vi sänker dina kostnader
Spara pengar har hjälpt Svenskar att spara pengar genom att sänka kostnader sedan 1999.
Sparapengar.se ägs och förvaltas av Consilium Online AB.