Förbättra ditt lönesamtal och tjäna mer pengar

I dagens värld där vi till allt större del har lämnat kollektivavtalen bakom oss så kan lönesamtalet vara det absolut viktigaste samtalet som en person har med sin arbetsgivare. Om du inte vet vad ett lönesamtal är så är det lite självbeskrivande då det är ett samtal om en persons lön och den utveckling som lönen kommer att få under året. Det gör att en anställd faktiskt får ett tillfälle att poängtera vad den personen har gjort för att förbättra företagets vinst eller om den anställde har effektiviserat något.

Öka din månadslön så kan du spara mer pengar varje månad

Även om man inte gjort något av de två ovanstående alternativen så finns det alltid en möjlighet till en högre lön då de flesta arbetsgivare är medvetna om att en anställd inte stannar kvar i det långa loppet om den inte får en löneförhöjning då och då.

Därför ska man alltid ta tillvara på det tillfället som ett lönesamtal faktiskt ger och försöka pressa sin arbetsgivare på så hög lön som möjligt för då kommer man känna sig mer uppskattad än om man knappt får någon löneförhöjning alls. Men om man jobbar inom en sektor där man främst använder sig av kollektivavtal så kan man inte förvänta sig att arbetsgivaren kommer att vara beredd att erbjuda mer än vad kollektivavtalen säger att den måste. Det är också den största nackdelen med kollektivavtal då alla anställda får samma löneförhöjning även om det självklart finns en del faktorer även i ett kollektivavtal som premierar hur länge man jobbat och ens ålder. Dessa faktorer finns inte på samma sätt i ett lönesamtal då det faktiskt sällan spelar någon större roll om man jobbat länge eller inte utan allt handlar om hur bra man är på att förhandla till sig en högre lön. Precis som när man började på företaget så har en arbetsgivare satt en rimlig nivå den kommer vara beredd att betala.

Är det garanterat att jag får en högre lön under ett lönesamtal?
Ofta hör man människor säga att de åtminstone ska få en löneförhöjning som motsvarar inflationen men det är ett missförstånd. För det finns inga sådana lagar eller regler och inte ens i kollektivavtalen finns det angivet att du ska få en löneförhöjning som motsvarar inflationen. Däremot brukar arbetsgivare ta med det i sina beräkningar när de försöker hitta en optimal lön för en anställd. Men något du måste känna till är att en arbetsgivare inte är tvingad att ge dig en löneförhöjning men att det oftast händer för att arbetsgivaren vill behålla dig som anställd. Men det finns inga krav, lagar eller regler om man inte har ett kollektivavtal men då finns det redan från början specificerat vad den löneförhöjningen kommer att vara då det är framförhandlat flera år i förväg. Men du har inte rätt till en löneförhöjning utan din arbetsgivare kan vägra att höja din lön.

Framförallt gäller det människor som man faktiskt vill bli av med då de ofta söker sig vidare om de inte får en löneförhöjning men som sagt så kan det också vara så att företaget helt enkelt anser att du redan nu har en rimlig lön för det jobbet du utför. Det kan också vara så att du är bättre betald än snittet i samma yrkesgrupp och då kan det vara så att arbetsgivaren helt enkelt inte är villiga att betala mer i lön då de kan hitta någon annan som är billigare.

Vad kan man säga under ett lönesamtal?

Eftersom det inte riktigt finns några regler för hur ett lönesamtal måste gå till så kan man nästan säga vad som helst inom rimliga gränser. Klaga inte på chefen eller på dina kollegor och använd inte detta som ett argument till varför du ska få en högre lön utan bygg dina argument på vad du gör och vad du bidrar med till företaget och du kommer garanterat få en bättre respons på det än på att klaga eller säga att dina kollegor är värdelösa.

Om du gör jobbet åt dina kollegor så kan du berätta det men helst ska du ha berättat det innan då ett företag inte vill betala för människor som inte jobbar. Så om du gör dina kollegors jobb så kan du säga det men det är inte troligt att det kommer förbättra dina chanser.

Att säga vad man själv bidrar med och vad man som person gör för företaget är det man ska koncentrera sig på då det nästan alltid är bra och något som ofta leder till högre lön. Om du enbart gör dina arbetsuppgifter och inget mer så är det inte ett argument till att du ska få högre lön. Om du däremot gör dina arbetsuppgifter och mer därtill så kan det vara ett utmärkt argument till varför du ska få en högre lön.

Det viktiga är att lägga fram sakliga argument och gärna som man vet att chefen håller med om och då ökar man sina chanser rätt rejält. Säg inte att du förtjänar en löneförhöjning för att du dyker upp till jobbet, det kommer försämra dina chanser och kan leda till att du får sparken i framtiden. För en arbetsgivare vill inte ha en anställd med en dålig attityd.

Att tänka på innan ett lönesamtal

Om man vill få ut så mycket som möjligt av sitt lönesamtal så är det viktigt att man förbereder sig. Att man lägger fram sakliga argument och att man faktiskt har något att säga om sig själv och sina bedrifter. Om man gör något speciellt eller har gjort något bättre för företaget så ska man alltid ta upp det som ett argument. Det kommer de flesta arbetsgivare att uppskatta och vara beredda att betala mer för under ett lönesamtal. Men det viktigaste är att man alltid är saklig och inte blir arg eller irriterad då det inte kommer hjälpa till. Du får inte glömma att en arbetsgivare har som mål att betala dig så lite som möjligt för så mycket jobb som möjligt. Din inställning är att du ska få så mycket som möjligt för så lite jobb som möjligt. Det är helt olika inställningar. Men en arbetsgivare är villig att ge ordentliga löneförhöjningar om de ser att de tjänar på att behålla dig som anställd mot att anställa något annan.