+70 KONKRETA OCH EFFEKTIVA
Spartips
I vår guide om spartips så får du hjälp med att sänka dina kostnader varje månad. Följer du alla tips så kommer du garanterat att halvera dina omkostnader varje månad. I artikeln får du bland annat lära dig:
- Sänk dina fasta kostnader
- Spartips i hemmet
- Spartips för barnfamiljen
- Totalt +70 konkreta spartips du kan börja med idag
- ...och mycket mer!
Snabbnavigera till rätt kapitel
Välkommen till Sparapengar.se och vårt favoritämne; spartips! I den här artikeln finns det många riktigt bra spartips som enkelt sparar dig tusentals kronor i månaden. Artikeln har en uppskattad lästid på cirka 15 minuter. Du kan snabbnavigera till det kapitel du önskar här nedanför.
Sänk dina fasta kostnader
Här är 10 spartips på hur du sänker fasta kostnader redan idag.
Spartips inför semestern
Här får du 10 spartips på hur du kan spara pengar inför och under semestern och resan.
Spartips för barnfamiljen
Ytterligare 10 bra spartips för er som har en barnfamilj med mycket kostnader.
Spartips transportmedel
Bilar och transport är några utav våra största utgifter varje månad. Här får du spartips!
Få avkastning på pengarna
Här kommer 10 tips på hur du kan investera och placera dina pengar som du nu kan spara.
- Alexander Gustafsson från Nordnet förklarar hur du blir miljonär på 6 minuter.
INTRODUKTION
Varför ska man spara pengar?
Den största anledningen till att spara pengar på lång sikt är att få en frihet att göra det man vill göra och inte det man måste göra. Många drömmer om att kunna styra sin vardag och med mycket pengar sparade ökar möjligheterna.
För den som vill spara pengar på kortare sikt finns det en hel del anledningar att börja spara. Familjen vill kanske vill åka på semester utomlands eller så vill ni spara till ett sommarhus. När man väl börjat spara är drömmarna närmare än någonsin tidigare.
- Skapa en framtida ekonomisk frihet
- Få möjligheten att kunna styra din vardag i framtiden
- Målspara på både lång och kort sikt för att uppnå maximal effekt
Kan jag kommer igång och börja spara redan idag?
Bästa sättet att börja spara är att sätta igång direkt. Det handlar inte om vilka belopp du sparar utan om själva beteendet. Börja med att föra över ett litet belopp, några kronor, till ett konto du inte använder varje dag.
När du vant dig vid att mikrospara små pengar då och då kan du börja spara i samband med att du får ut din månadslön. Sätt upp ett autogiro som drar pengar till ett sparkonto varje månad. Låt pengarna dras innan du betalar kostnaderna för månaden.
Du kan också spara pengar genom att sänka dina fasta kostnader och därmed få mer pengar över.
Börja spara och få avkastning på dina pengar:
Spar- & investeringstjänster
Vårt betyg
Information
Kom igång redan idag!
- Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad
- +1 miljon kunder i Sverige
- Sparkonto, aktier & fonder
- Social plattform - Shareville
- En mycket bra nätmäklare
- Sparkonto, aktier & fonder
- Låna ut pengar och få ca 4-8% avkastning
- Bygg din egen bankverksamhet
- Enkelt att automatisera
- Sveriges ledande fondrobot
- Starta en stabil och långsiktig fondportfölj
- Automatisera allt på endast 5-10 minuter
Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Läs full disclaimer här. Artikeln innehåller samarbetslänkar till våra partners.
KAPITEL 1
10 Spartips för att sänka dina fasta kostnader
I första kapitlet går vi igenom hur du kan sänka dina fasta kostnader med våra effektfulla spartips.
10 spartips för att sänka fasta kostnader:
- Omförhandla ditt elavtal
- Byt försäkringar och sänk era kostnader
- Är det dags att byta barnförsäkringar?
- Bättre kreditkort med cashback och bonus
- Jämför lån och minska månadskostnaderna
- Samla lån och bli av med fasta avgifter
- Pruta på bolånet
- Byt mobilabonnemang
- Byt parkering på jobbet och spara tusenlappar
- Se över tidningsprenumerationer och spara kostnader
1. Omförhandla ditt elavtal
Genom att byta leverantör av el kan du ofta spara en del kostnader. Priset på el brukar vara lågt på sommaren och högre på vintern. Här kan du jämföra elpriser.
Därför kan det vara klokt att ha rörligt elavtal under sommarhalvåret och fast elavtal under vinterhalvåret. Just nu är dessutom elpriserna låga så se över möjligheten att få ett rörligt elavtal.
Elskling.se är en av Sveriges ledande tjänster för att jämföra och sänka dina elkostnader. 100% kostnadsfri tjänst som dessutom bara tar ett par minuter att genomföra!
2. Byt försäkringar och sänk era kostnader
Om du ser över era försäkringar som exempelvis bilförsäkring och hemförsäkring kan du i vissa fall spara in en del pengar. Beroende på vilken bil du har och vem som kör bilen kommer olika försäkringsbolag ge det bästa priset.
3. Är det dags att byta barnförsäkringar?
Många skaffar en barnförsäkring när barnen föds och behåller dessa tills barnen blir vuxna. Faktum är att fram tills barnen är sju-åtta år är det bra att behålla samma försäkring eftersom eventuella medfödda sjukdomar kan visa symptom fram till dess.
När barnen börjar bli över tio år kan det därför vara intressant att byta försäkring och sänka kostnaderna även här.
4. Bättre kreditkort med cashback och bonus
Använder du ett kreditkort idag är risken stor att du valt en lösning som var enkel, inte den som var bäst. Byt till ett kreditkort som ger dig cashback på alla köp eller en bra bonus. På det sättet kan du till och med tjäna en slant på att handla med kreditkort.
Här kan du jämföra kreditkort i vår kostnadsfria jämförelsetjänst.
5. Jämför lån och minska månadskostnaderna
Genom att jämföra olika långivare kan du exempelvis omförhandla ditt billån, bolån eller ett privatlån. Med lägre ränta och lägre avgifter kan du få mer pengar kvar efter räkningarna är betalda.
6. Samla lån och bli av med fasta avgifter
Har du flera smålån betalar du ofta fasta avgifter på alla. Det kan handla om aviavgifter som tillsammans blir en rejäl summa. Samla lån och försök samtidigt få en bättre ränta.
7. Pruta på bolånet
Nu är det verkligen dags att pruta på ditt bolån. Genom att jämföra flera banker och få lånelöften kan du förhandla om en lägre ränta. 0,5% på 4 miljoner blir nästan 1.700 kr per månad. Det är ett bra sparande.
Compricer hjälper dig att jämföra och pruta på bolånet kostnadsfritt. Det tar bara ett par minuter att genomföra jämförelsen.
8. Byt mobilabonnemang
Är ni många i familjen kan det vara klokt att se över mobilkostnaderna. Ibland kan ni vara flera som surfar på samma mobilabonnemang och därmed få en lägre månadskostnad. Här kan du jämföra olika mobilabonnemang.
9. Byt parkering på jobbet och spara tusenlappar
Delningsekonomin blir allt större och börjar nu sträcka sig mot parkering. Kolla om du kan skaffa en parkeringsapp som hjälper dig att dela parkering med någon annan som bor vid ditt jobb. Här kan du i vissa fall spara tusenlappar, varje månad!
10. Se över tidningsprenumerationer och spara kostnader
Prenumererar du på tidningar som du inte läser? Kolla upp om du antingen ska säga upp dessa eller om du ska byta till webbtidning. Genom att läsa en tidning på din iPad kan du ibland spara hundralappar varje månad.
KAPITEL 2
10 spartips i hemmet
Hemmet är ytterligare en bov när det kommer till fasta utgifter och kostnader. Här nedanför får du 10 spartips för att sänka kostnaderna i hemmet och bostaden. Här finns ytterligare 20 spartips i hemmet.
10 spartips för att sänka kostnaderna i hemmet och bostaden:
- Sänk värmen hemma
- Matlådor
- Odla mer och bli självförsörjande på några grönsaker och kryddor
- Tvätta kläder och tumla på nätterna
- Planera matinköpen ordentligt
- Sluta med socker och lev mer hälsosamt
- Drick vatten istället för saft, juice och läsk
- Låna verktyg av dina grannar
- Prioritera en streamingtjänst i taget
- Handla på second hand
1. Sänk värmen hemma
Genom att sänka värmen två grader hemma kan du spara hundralappar i kostnader för uppvärmning av huset. Har du exempelvis direktverkande el blir besparingen ännu större än om du har en luftvärmepump.
2. Matlådor
Att äta ute på lunchen är givetvis trevligt men det kostar en hel del pengar. Om du tar med dig matlåda varje dag sparar du antagligen minst 1.000 kr varje månad, kanske mer.
3. Odla mer och bli självförsörjande på några grönsaker och kryddor
Istället för att köpa hem färska kryddor kan du plantera en pallkrage med exempelvis timjan och basilika. Har du utrymme kan du sätta både potatis och jordärtskocka, de växer enkelt och breder ut sig. En rejäl plantering kan spara pengar under vår, sommar och höstsäsongen.
4. Tvätta kläder och tumla på nätterna
Elpriserna är generellt sett lägre på nätterna eftersom de flesta sover och inte förbrukar någon el. Har för vana att kör långa tvättar och tumling på natten. Häng kläderna på tork på morgonen innan du åker till jobbet och kom ihåg att du precis sparat en slant.
5. Planera matinköpen ordentligt
Mat är och kommer alltid vara en stor del av vår månadsbudget. Om du planerar inköpen och samtidigt försöker använda rabatter och erbjudanden kan du spara stora pengar här.
6. Sluta med socker och lev ett mer hälsosamt liv
Att unna sig godis, kakor och andra onyttiga saker är förstås trevligt men också en kostnadsdrivare. Även om du inte vill sluta med socker helt kan du spara pengar och leva mer hälsosamt på att minska sockerintaget. Köp bara lite godis på lördagar, precis som när du var barn.
7. Drick vatten istället för saft, juice och läsk
Vill man spara pengar är ett enkelt steg att sluta köpa hem dryck. Vatten är gott, framför allt när man vant sig att dricka det istället för läsk eller juice.
8. Låna verktyg av grannar
Bli vän med dina grannar och låna ut verktyg eller andra saker till dem. På det sättet är det lättare för dig att få låna en högtryckstvätt eller en tigersåg när det behövs. Att köpa ett verktyg för 2.000 kr och använda det en gång om året är egentligen både onödigt och dyrt. Då är det förmodligen bättre att ta in en hantverkare som gör arbetet ordentligt.
9. Prioritera en streamingtjänst i taget
Tycker du om film och serier kan det lätt bli så att du köper både Netflix, HBO Nordic och Viaplay på samma gång. Välj en streamingtjänst i taget, kolla igenom hela utbudet och byt sen tjänst. Här kan du spara ett par hundra kronor varje månad.
10. Handla på second hand
Köpa kläder är inte bara kul, det är också en nödvändighet. I många fall kan man dock handla på second hand istället för att köpa nya saker. Du sparar stora pengar och kan samtidigt bidra till miljö och hållbarhet.
KAPITEL 3
10 spartips inför och under semestern & resan
Drömmer ni om att åka på en härlig resa eller bara ta semester för att ladda batterierna? Här nedanför får ni 10 spartips på hur ni kan spara ihop pengar inför resan och även hålla nere kostnaderna under själva semestern.
10 spartips för att sänka kostnaderna inför och under resan:
- Sälj av gamla saker som du inte behöver denna semester
- Ta med dig leksaker och annat så du inte behöver köpa nytt på resan
- Handla frukt och mellanmål i vanliga mataffärer på semestern
- Spara pengar till semesterresan
- Hyr boende på semestern genom Airbnb
- Åk buss eller cykla istället för att ta taxi på resan
- Läs guider men undvik turistfällorna
- Använd kreditkort utan valutaväxlingsavgift
- Åk kommunalt till och från flygplatsen
- Semestra med tåg istället för flyg
Här hittar du ytterligare 20 spartips för resan och semestern.
1. Sälj av gamla saker som du inte behöver denna semester
Förra årets utlandsresa innebar säkert en hel del glädje men också många inköp. De saker ni inte vill använda i år kan ni försöka sälja i andra hand. Här kan ni spara pengar och utrymme i förrådet på samma gång.
2. Ta med dig leksaker och annat så du inte behöver köpa nytt på resan
Luftmadrassen från förra årets poolhäng fungerar säkert riktigt bra även i år. Istället för att köpa nya saker kan ni ta med det ni behöver och använda en gång till.
3. Handla frukt och mellanmål i vanliga mataffärer på semestern
En picknik kan ge lika mycket glädje på semestern som ett restaurangbesök. Ofta är det till och med roligare och dessutom billigare.
4. Spara pengar till semesterresan
Genom att spara en summa varje månad för semestern har ni råd att resa och ha kul. Spara även pengar för reskassan så slipper ni låna pengar till semestern. Det blir billigare att spara i förväg och därmed inte behöva betala ränta på semesterlånet.
5. Hyr boende på semestern genom Airbnb
Att bo på hotell är för många en stor del av upplevelsen med semestern. Samtidigt kan kostnaderna dra iväg ordentligt för att få frukosten uppdukad på morgonen. Pröva att hyra någons lägenhet ett par nätter. Här kan ni både spara pengar och få nya perspektiv på semestrandet.
6. Åk buss eller cykla istället för att ta taxi på resan
Om du väljer bort taxin kan du spara mycket pengar på transporten under semestern. Du får se mer av landet och staden ni besöker samtidigt som reskassan räcker längre.
7. Läs guider men undvik turistfällorna
Ta gärna inspiration från turistguider för att hitta vackra platser och sevärdheter på semestern. När det kommer till mat bör ni däremot sikta in er på lokala matställen. Ofta är priserna lägre, upplevelsen mer genuin och maten godare.
8. Använd kreditkort utan valutaväxlingsavgift
Att handla med kreditkort på semestern är säkert eftersom ni kan få ersättning ifall ni råkar ut för skimning eller bedrägerier. Kom dock ihåg att välja ett kreditkort utan avgifter för att du handlar med andra valutor. Här kan du spara en hel del pengar på semestershoppingen.
9. Åk kommunalt till och från flygplatsen
Åk antingen med buss till flygplatsen eller be en vän köra er dit. Att hyra parkering på flygplatsen i en vecka eller kanske mer kostar en hel del pengar och är något som ni bör undvika.
10. Semestra med tåg istället för flyg
Förutom miljöaspekten blir det också en helt annan upplevelse att resa och semestra med tåg. Spara pengar på flygbiljetterna och gör resan till en del av upplevelsen.
KAPITEL 4
10 spartips för barnfamiljen
Alla som har barn vet hur kostsamt det är att driva runt en familj. Nästa kapitel i artikeln passar perfekt för dig som vill sänka familjens kostnader i allmänhet. Här finns många tusenlappar att spara varje år!
Vi har skapat en topplista där vi har betygsatt de 20 bästa spartipsen för en barnfamilj. Intresserad? Missa då inte vår andra artikel om du vill få ytterligare 20 spartips för en barnfamilj.
10 spartips för att sänka kostnaderna i barnfamiljen:
- Laga mat från grunden och frys in
- Håll koll på rabattkuponger och erbjudanden
- Res på semester i lågsäsong
- Fråga vänner och släkt om att få ärva kläder
- Skaffa tygblöjor till barnen
- Gör resan till en del av målet
- Baka själva
- Köp bara julklappar till barnen
- Köp kläder och leksaker på loppmarknad
- Sälj gamla saker på samma loppmarknad
1. Laga mat från grunden och frys in
Storhandla och köp stora kvantiteter de gånger det ger ett lägre pris. Laga din mat från grunden och frys in portioner som du kan ta fram till middag eller lunch.
2. Håll koll på rabattkuponger och erbjudanden
Om du tänkt laga en pastarätt och det är specialpris på tagliatelle kan det vara en bra idé att modifiera rätten för att spara pengar. Erbjudanden finns hela tiden, använd dem flitigt.
3. Res på semester i lågsäsong
För barnen spelar det ingen roll om det är hög- eller lågsäsong, de vill resa med familjen. Spara pengar genom att resa när andra inte gör det.
4. Fråga vänner och släkt om att få ärva kläder
Ha några lådor med kläder som går i arv i släkten. Om du själv ger bort kläder när de blivit för små är det också lättare att be om att få kläder från andra.
5. Skaffa tygblöjor till barnen
En första investering som är lite större än att köpa vanliga blöjor men det blir klart billigare i längden. Tygblöjor kan dessutom säljas av i andra hand och ge tillbaka stora delar av kostnaderna.
6. Gör resan till en del av målet
Åk buss och tåg med familjen och se resa till semestermålet som ett nytt sätt att umgås. Fungerar lika bra för korta utflykter som för långsemestern.
7. Baka själva
Det är både roligare och billigare att baka själva än att köpa hem bullar och annat fika. Gör det tillsammans en regnig dag så slipper ni dessutom lägga pengar på att hyra film eller gå på bio.
8. Köp bara julklappar till barnen
Julen är en tid för samvaro och sällskap, det är också barnens stora högtid. Vuxna kan spara mycket pengar på att spela julklappspel och bara köpa en present var istället för att köpa till alla andra.
9. Köp kläder och leksaker på loppmarknad
Gör det till en gemensam utflykt att besöka loppis och köpa både kläder och leksaker till alla i familjen. Låt barnen tävla om vem som hittar den billigaste leksaken och motivera till att leva billigare.
10. Sälj gamla saker på samma loppmarknad
Samla ihop gamla saker från garderober och garaget och sälj det på marknaden. Använd det ni tjänar på försäljningen för att köpa saker ni behöver.
KAPITEL 5
10 spartips för transportmedel
Äger du en bil? Då är du redan medveten om vilken stor kostnad och utgift en bil och andra transportmedel innebär. Här nedanför får du spartips som enkelt kan spara dig 10-20.000 kr per år.
10 spartips för att sänka dina fordons kostnader:
- Åk buss eller tunnelbana istället för bil
- Cykla till jobbet om du har möjlighet
- Gör skatteavdrag för att du cyklar till jobbet
- Byt bilen mot en elscooter
- Samåk med grannar från området
- Parkera utanför stan och pendla in kommunalt
- Lär dig Eco Drivering
- Gigga som bud och lämna av saker på vägen hem från jobbet
- Låt barnen cykla till skola och träning
- Gör en budget för ditt drivmedel
1. Åk buss eller tunnelbana istället för bil
Du sparar både på miljön och på kostnader för transporten. I många fall är det till och med smidigare att hoppa på en tunnelbana än att leta runt efter en parkeringsplats.
2. Cykla till jobbet om du har möjlighet
Kombinera träning och sparande genom att ta cykeln till kontoret. Är det långt kan du börja med en dag i veckan och öka på när du börjar komma i bättre form.
3. Gör skatteavdrag för att du cyklar till jobbet
Visste du att du har rätt till 250 kr om året i skatteavdrag för att du tar cykeln till jobbet? Genom att välja cykeln kan du alltså få en liten bonus som skatteåterbäring.
4. Byt bilen mot en elscooter
Om du egentligen inte behöver en bil kan du sälja den och spara in en hel del pengar på det. För medellånga sträckor kan det räcka bra med en elscooter, som till och från jobbet eller gymmet.
5. Samåk med grannar från området
Om någon granne tar bilen in till stan varje dag, fråga om du får åka med. Om ni är fyra personer som delar på bensinkostnaden blir det både en roligare och en billigare resa.
6. Parkera utanför stan och pendla in kommunalt
Bor ni långt ut från stan kan bilen vara ett måste. Men kör inte hela vägen in utan ställ dig på en pendlarparkering och ta tåget eller bussen sista biten.
7. Lär dig Eco Driving
De tillfällen du måste köra kan du välja att köra miljövänlig och spara på bensinen. Genom att köra med Eco Driving kan du minska kostnaderna för drivmedel ganska mycket.
8. Gigga som bud och lämna av saker på vägen hem från jobbet
Använd transporttiden till att få lite intäkter som därmed täcker upp för reskostnader. Det finns appar man kan använda för att ta småjobb som exempelvis att vara bud och leverera paket.
9. Låt barnen cykla till skola och träning
Börjar barnen bli större kan de cykla till och från skolan istället för att bli skjutsade. Samma sak med fotbollsträningar och andra aktiviteter. De får lite extra träning och ni sparar på era transportkostnader.
10. Gör en budget för ditt drivmedel
När du kört upp hela din bensinbudget får du hitta nya sätt att ta dig runt på ledig tid. Ta promenader, cykla och besök vänner genom billiga och miljövänliga transportmedel.
KAPITEL 6
10 spartips för mat
Vi behöver alla äta, men vi alla prioriterar mat och handling på många olika sätt. Här nedanför hittar du flera konkreta tips på hur du kan förbättra ditt sparande när det kommer till just mat.
10 spartips för att sänka dina matkostnader:
- Handla hos webbsidor som erbjuder torrvaror som utgår ur sortimentet
- Handla maten på nätet
- Gör en meny för veckan
- Handla säsongens grönsaker och frukter
- Handla mat som har kort datum
- Ta frysta portioner med dig som matlåda till jobbet
- Gör dina fönsterbrädor till odlingsbänkar för sallad och kryddor
- Köp bönor och linser som du själv blöter upp och lagar mat med
- Ät vegetarisk mat oftare
- Baka eget bröd
1. Handla hos webbsidor som erbjuder torrvaror som utgår ur sortimentet
På det sättet kan du köpa stora lager med basprodukter för ett lågt pris. Anpassa matlagningen till det du köpt i stora kvantiteter så du får användning för allt du köper på dig.
Matsmart.se är förmodligen ledande i Sverige när det kommer till att handla billig mat med korta datum. Spara runt 40-60% på mat och andra hushållsartiklar.
2. Handla maten på nätet
Pröva att handla på nätet direkt från recept och hämta maten på vägen hem från jobbet. När du handlar på nätet minskar risken att du börjar spontanköpa saker du inte behöver. Dessutom sparar du på transporter eftersom du hämtar maten på vägen hem från jobbet.
3. Gör en meny för veckan
Gör en klassisk veckomeny och handla rätt saker till rätt mängder. Minska kostnaderna genom att inte köpa för mycket och bara köpa de saker du behöver.
4. Handla säsongens grönsaker och frukter
Säsongens grönsaker är i regel billigare eftersom det både finns i stora mängder och är närodlat. Handla efter säsong och håll nere dina matkostnader.
5. Handla mat som har kort datum
Köp kött, fisk och andra produkter med kort datum och betala bara halva priset. Om din butik inte erbjuder rabatt på det sättet kan du alltid pröva att pruta.
6. Ta frysta portioner med dig som matlåda till jobbet
Att köpa bricklunch varje dag är både tråkigt i längden och onödigt dyrt. Har du många frysta matlådor hemma kan du variera lunchen till en låg kostnad.
7. Gör dina fönsterbrädor till odlingsbänkar
Att köpa hem sallad och färska kryddor kostar en hel del pengar. Samtidigt är det många som inte känner till att sallad är enkelt att odla hemma.
8. Köp bönor och linser som du själv blöter upp och lagar mat med
Bönor och linser innehåller väldigt fina näringsvärden och är billigt att köpa hem. Läs på om hur du gör falafel, hummus och andra spännande rätter med billiga baljväxter.
9. Ät vegetariskt oftare
Att inte köpa kött, fisk och kyckling sparar pengar. Gör en meny som innehåller vegetariskt minst ett par gånger varje vecka. Matlagningen blir både godare, billigare och roligare samtidigt som kroppen mår bra av att äta mer grönsaker.
10. Baka eget bröd
Att köpa hem färskt bröd är dyrare än man tror. Baka bröd är dessutom både enkelt och roligt. Kombinera nytta med nöje och lär dig att baka ditt favoritbröd hemma i köket.
KAPITEL 7
10 tips på hur du kan placera dina pengar
Okej, nu har vi gått igenom 70 riktigt bra spartips. Men vad ska du göra med alla pengar som du nu kan spara!? Vår starka rekommendation är att investera pengarna och på så sätt få de att växa…
10 tips på hur du kan investera dina pengar:
- Spara inte direkt i en vanlig Aktie- & fonddepå
- Handla aktier hos en nätmäklare istället för en storbank
- Investera i indexfonder med låga avgifter
- Köp ETF:er
- Investera i guld som en motvikt till aktiemarknaden
- Investera i kryptovalutor
- Investera i fastigheter (från 20.000 SEK)
- Investera i P2P-lån
- Månadsspara för att minska tajmingrisken i marknaden
- Köp aktier
1. Spara inte direkt i en vanlig Aktie- & fonddepå
Välj hellre en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto att spara i. Det blir både enklare när du ska deklarera och lägre skatt om du får bra avkastning på dina investeringar.
2. Handla aktier hos en nätmäklare istället för en storbank
Välj aktörer som har låga courtage och avgifter, det kommer göra att du får mer pengar över i slutändan.
3. Investera i indexfonder med låga avgifter
De flesta aktiva fondförvaltarna klarar inte att överträffa sitt jämförelseindex. Om du inte är en riktig börshaj kan det vara klokt att välja breda indexfonder och bara ta marknadsrisk istället för förvaltarspecifik risk. Avgifterna är låga och avkastningen i nivå med de marknader du väljer att satsa på.
Vi som driver Sparapengar.se använder själva Sveriges ledande fondrobot Lysa för att spara i fonder. Läs gärna mer och testa tjänsten om du tycker att det låter som en bra idé. Jämför även Lysa med andra fondrobotar och robotrådgivare här.
4. Köp ETF:er
För att komma åt marknader som du annars inte kan nå är ETF:er ett bra alternativ. ETF:en är inte aktiv i förvaltningen men billig att äga och kan följa en rad olika index och tillgångsslag.
5. Investera i guld som en motvikt till aktiemarknaden
Guld har alltid varit ett säkert kort i oroliga tider. Använd exempelvis eToro för att köpa CFD-kontrakt på guld, volatilt men enkelt.
6. Investera i kryptovalutor
För att få en bredare portfölj med nya tillgångsslag kan du välja att investera i kryptos. Även här har eToro en bra tjänst som ger dig exponering mot en rad olika kryptos genom CFD-kontrakt.
7. Investera i fastigheter från 20.000 SEK
Välj att investera i fastigheter genom crowdfunding med exempelvis Tessin. Du kan få ett återkommande kassaflöde och ett attraktivt tillgångsslag utan att det kostar skjortan.
8. Spara i P2P-lån
För att få ännu bredare portfölj kan du investera i P2P-lån och bygga din egen portfölj av privatlån. Här är räntan generellt ganska hög och risken välkalkylerad. Lendify ligger i snitt på 9% i ränta för tillfället.
9. Månadsspara för att minska tajmingrisken i marknaden
Månadsspara istället för att sätta av en stor summa på ett bräde. Du slipper risken att göra en kortsiktig förlust på grund av en dålig marknadstrend, som t.ex. Corona.
Låt Lysas fondrobot investera åt dig automatiskt i en stabil och långsiktig fondportfölj!
10. Köp aktier
Att äga aktier är en mycket intressant investering. Du betalar bara avgift en gång, ett courtage, och kan sen både få avkastning och utdelningar. Därmed får du både tillväxt och kassaflöde i samma investering.
11. Bonustips!
För att kunna komma igång med en bra budget till dina investeringar så kan du även öka dina intäkter genom att arbeta extra. Ett exempel på plan kan vara att arbeta hårdare i yngre dagar för att sedan kunna njuta av avkastningen när du blir äldre.
Är du fortfarande ung/studnet? På Studentjob.se kan du hitta både ett fast jobb eller ett extrajobb för att kunna tjäna mer pengar till dina investeringar.
SPARAPENGAR.SE
Vem har skapat artikeln?
Den här artikeln och sparguiden är framtagen av Anton Gustafsson och David Vesterlund. Båda två älskar privatekonomi och investeringar och har mycket kunskaper och erfarenhet att dela med sig av.
Anton Gustafsson
Skribent & ägare av Sparapengar.se
Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi.
På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.