TOPPLISTA
20 Spartips i hemmet
Här nedanför får du 20 konkreta tips på hur du kan sänka kostnader hemma i bostaden.
Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Läs full disclaimer här.
Bästa sparkontot!
- Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad
- +1 miljon kunder i Sverige
- Sparkonto, aktier & fonder
Vill ni sänka kostnaderna och spara pengar i hemmet? Då har du hittat till rätt artikel!
Vi har skapat en topplista med de bästa spartipsen i hemmet där du kan spara tusenlappar på snabba och enkla justeringar redan idag.
Fär att få maximerat resultat så rekommenderar vi att du börjar med tips nummer 1, genomför spartipset och sedan fortsätter med tips nummer 2 osv.
Lycka till!
20 spartips i hemmet:
- Sänk elkostnaden
- Samla era privatlån
- Pruta på bolånet (automatiskt online)
- Hitta bästa hemförsäkringen
- Jämför telefonabonnemang och få familjerabatt
- Använd en streamingtjänst i taget
- Se över familjens försäkringskostnader
- Jämför och välj det bästa kreditkortet för familjen
- Minska matsvinnet med Matsmart.se
- Bli medlem och ta emot förmåner från er matvarubutik
- Välj den bästa barnförsäkringen
- Överväg paketerbjudanden från olika leverantörer
- Säg upp hemtelefonen
- Låna saker och verktyg från vänner istället för att köpa
- Skippa nästa handling och töm frysen istället
- Se över familjens pensionssparande och sänk avgifterna
- Utbilda familjen till att släcka och stänga av apparater
- Installera solceller för hemmet
- Lås syskonen ärva och låna kläder av varandra
- Försök hitta ett billigare boende
Ett gammalt småländskt ordspråk är att ”det inte är de höga inkomsterna du blir rik på, det är de låga kostnaderna som gör det”.
Genom att ta del av våra spartips kan du sänka dina vardagskostnader ordentligt. Varje gång du sparar in på fasta utgifter är det klokt att sätta av motsvarande summa i ett sparande.
På det sättet kommer du snabbt märka av effekterna av dina smarta ändringar.
20 spartips i hemmet
För att börja sänka kostnader och spara pengar är det bra att ha en lista med saker du ska genomföra. Ta tag i den första, gör förändringarna, skriv ner hur mycket pengar du sparar och gå sen på nästa. Här är 20 spartips för hemmet.
1. Sänk elkostnaden
Vi tycker att det enklaste man kan göra är att årligen se över det elavtal man har och jämföra olika elleverantörer. Det finns några fler mycket enkla tips och åtgärder man kan göra för att smidigt sänka sin elkostnad.
- Se över glödlamporna i hemmet och byt ut till lågenergilampor eller LED.-lampor då de drar minst 80 procent mindre i elförbrukning mot de äldre glödlamporna plus att de har längre hållbarhet.
- Genom att släcka lampor som är tända i onödan och så fort man lämnar ett rum kan man minska ner förbrukningen markant. Installera hellre rörelsesensorer alternativt en timer så får man mer koll på timmarna de behöver lysa.
- Stäng av apparater som inte används, smidigast är att använda ett grenuttag med en strömbrytare på så man snabbt och enkelt kan stänga av allt samtidigt. Det finns även alternativ där man kan ha energisparläge på både TV och datorer, det gör att apparaten drar mindre ström.
- Byt ut din gamla värmepump eller diskmaskin. De nya är mycket effektivare. Det bör dock göras med hjälp av en behörig rörmokare. Här kan du få offerter från rörmokare i din stad.
- Vid inköp av exempelvis en ny TV är det bra att kolla upp hur mycket el den förbrukar. En plasma-TV drar mer el än en LCD-tv samt en LED-tv.
- Vitvarorna kan man ta hand om lite extra genom att kontrollera dörrarna och att listerna gör att det blir tätt när man stänger kyl och frys. Då släpper man ut mindre kyla och kylaggregatet måste arbeta hårdare och på så vis dra mer ström. Flera gånger per år är det bra om man frostar av frysen samt rengör baksidan av både kyl och frys så inte damm täpper till kylaggregatet för det gör också att det får arbeta hårdare.
- Kontrollera även att temperaturen är rätt i kylen och frysen. Fem grader är riktlinjen för en kyl och minus 18 gradera i frysen.
- När man använder spisen är det bästa att välja en kastrull som passar efter plattans storlek, använder man en för liten kastrull på en stor platta kan över 80 procent av energin gå ut i intet. Ta tillvara på eftervärmen av både plattorna samt ugnen och ha inte köksfläkten på när det inte behövs för den ventilerar ut varmluft ifrån din bostad.
- Vid inköp av ny spis är det mer energisparande att välja en induktionsspis eller en glaskeramikhäll.
- Genom att diska i diskmaskinen förbrukar man fyra gånger mindre energi eftersom det går åt en betydligt mindre varmvattenmängd. Dock är diskmedlet till diskmaskin dyrare än handdiskmedlet.
- När man tvättar kläder är det mer effektivt att tvätta i 40 grader än i 60 grader och med fulla maskiner.
- Se över tätningslisterna i fönster och dörrar så det inte släpper ut onödig varmluft. Under vinterhalvåret kan man behålla en del av värmen inomhus genom att dra ner rullgardiner eller persienner under natten. Samt att om man sänker inomhusgraderna med en grad kan man minska energianvändningen ända upp till fem procent.
- Använder man laddare till olika apparater är det viktigt att de inte sitter kvar i kontaktuttagen då de inte används.
2. Samla era privatlån
Genom att försöka samla ihop alla lån till ett så kallat samlingslån kan man få en betydligt mindre månadskostnad. På så vis kan man få ordning på alla utgifter och eventuellt få pengar över till annat varje månad.
Idag kan man få hjälp av många olika banker och aktörer att samla lån och krediter. Oftast hjälper ett samlingslån till att kraftigt minska ner månadskostnaden och på längre sikt göra att kreditvärdigheten förbättras.
3. Pruta på bolånet
Genom att förhandla med banken om bolånet kan man också pruta ner räntan och på så vis får man en betydligt lägre månadskostnad. Vid en ansökan om nytt bolån får man oftast en förbestämd ränta men det är en startpunkt och går alltid att förhandla om utefter sina ekonomiska förutsättningar.
Har man inte tid att kontakta banken själv eller kanske inte är riktigt insatt finns det flera företag som kan hjälpa till att göra det helt kostnadsfritt. Sänker man räntan med någon procentandel kan det innebära flera tusen kronor mindre i utgifter på bolånet.
4. Hitta bästa hemförsäkringen
Vi tycker att det kan vara svårt att hitta en bra hemförsäkring men det finns flera sätt att jämföra så man hittar det som passar oavsett vilket boende man har. Kanske har man en villa, bostadsrätt, hyresrätt eller radhus och vill att försäkringen ska räcka mer än bara själva bostaden så som tomt och eventuella förråd. Här jämför vi hemförsäkringar.
En hemförsäkring ska inte bara skydda din bostad och dina saker utan den ska också täcka personer i hushållet under vistelse både i hemmet och på resor. Händer det något och man står utan hemförsäkring kan det sluta otroligt dyrt.
Det som ingår i en hemförsäkring är oftast:
- Ansvarsförsäkring som ger ersättning ifall personer i hushållet blir skyldig att betala skadestånd
- Egendomförsäkring ger ersättning för eventuella skador på saker oavsett om du hyr, lånar eller äger sakerna
- Reseskydd som ger skydd på resor upp till 45 dagar
- Rättsskyddsförsäkring som ger ersättning ifall man behöver hjälp av ett juridiskt ombud
- Överfallsskydd ger ersättning ifall man blir utsatta för skador vid en eventuell misshandel
5. Jämför mobilabonnemang och få familjerabatt
Vi tycker att genom att man väljer rätt abonnemang kan man få både lägre månadskostnader och få ut mer av din telefon. Först får man välja vad som är viktigast av täckning, mycket surf eller fria samtal och om man vill ha ett abonnemang där telefonen måste köpas separat eller ingå.
Idag finns en mängd olika sidor på nätet att ta hjälp av ifall man vill jämföra telefonabonnemang. Det går även att kontakta den operatör man har idag för att förhandla fram nytt abonnemang och månadskostnad.
Oftast är operatörerna väldigt hjälpsamma med det då de är måna om att behålla sina kunder. Här kan du jämföra mobilabonnemang.
6. Använd en streamingtjänst i taget
Idag finns det en uppsjö av streamingtjänster att välja mellan och alla har ett varierande utbud av filmer och serier. De flesta tjänsterna har en fast månadskostnad men finns även de som tar betalt per film eller serie man vill se. Antingen kan man köpa filmen eller hyra under ett visst antal timmar.
Eftersom streamingtjänster blir mer och mer populärt ökar också utbuden i takt med kostnaderna för att nyttja tjänsten. Vi tycker att det är fördelaktigt att välja rätt streamingtjänst utefter vad man söker för utbud och hålla sig åt en tjänst i taget.
Man kan tycka att ett abonnemang på cirka 100 kronor per månad inte är dyrt men slutar man upp med att ha 5 till 6 olika abonnemang så springer månadskostnaden snabbt iväg.
7. Se över familjens försäkringskostnader
Har man stora utgifter på diverse försäkringar är det väldigt bra att kolla igenom vad alla täcker och om man verkligen behöver alla.
Det kan finnas delar i exempelvis en hemförsäkring som täcker resor och därför kanske man inte är i behov av en separat reseförsäkring. Däremot kan ett tillägg av en så kallad drulleförsäkring vara bra att lägga till i sin hemförsäkring.
Är man medlem i ett fackförbund så erbjuder de flesta sina medlemmar olika försäkringar. Det är idag väldigt vanligt att ett fackförbund erbjuder en hemförsäkring som ingår i medlemskapet.
Man kan även välja att betala en förmånlig avgift varje månad för andra försäkringar så som sjukförsäkring, livförsäkring med flera.
Här kan du jämföra försäkringar för att se så ni inte betalar för mycket idag.
8. Jämför och välj det bästa kreditkortet för familjen
Det finns många olika banker och kreditgivare som erbjuder kreditkort med eller utan så kallad bonus. Vi har jämfört kreditkort på denna sidan.
För att välja rätt kreditkort rekommenderar vi att det första man ska tänka på är vad man behöver använda krediten till och om man vill ha någon extra bonus på sina inköp eller inte.
Avgiften för kortet kan också spela in plus vad krediten har för räntesats.
9. Minska matsvinnet med Matsmart.se
En stor kostnad varje månad ett hushåll har är kostnader för livsmedel och hygienartiklar. Genom att dagligen hålla koll på sidor som Matsmart.se kan man spara en hel del pengar genom att beställa hem mat som antingen har nära bäst före datum eller är utgående ur sortiment hos vanliga butiker.
Matsmart.se erbjuder allt från hygienartiklar, skafferivaror till livsmedel och levererar det via PostNord. De erbjuder frifrakt vid inköp över 500 kronor och genom att handla varor och produkter via Matsmart.se hjälper man miljön och att minska på matsvinnet.
10. Bli medlem och ta emot förmåner från er matvarubutik
Dagens matvarubutiker erbjuder ett medlemskap där man får antingen samla bonus för att få ihop till pengar att utnyttja i butiken eller så har de erbjudanden med förmånliga priser till sina medlemmar. Några matvarubutiker erbjuder båda delarna och bonusen man samlar kan variera stort per betalande krona.
Vi tycker att det oavsett vilken matvarubutik man brukar handla i är väldigt förmånligt att bli medlem i flera andra för att kunna jämföra och ta emot olika erbjudanden varje vecka. På så vis kan matkassen varje vecka minska i kostnad betydligt.
BONUSTIPS
Börja spara på med avkastning idag:
Spar- & investeringstjänster
Vårt betyg
Information
Kom igång redan idag!
- Sveriges nöjdaste sparare 10 år i rad
- +1 miljon kunder i Sverige
- Sparkonto, aktier & fonder
- Social plattform - Shareville
- En mycket bra nätmäklare
- Sparkonto, aktier & fonder
- Låna ut pengar och få ca 4-8% avkastning
- Bygg din egen bankverksamhet
- Enkelt att automatisera
- Sveriges ledande fondrobot
- Starta en stabil och långsiktig fondportfölj
- Automatisera allt på endast 5-10 minuter
11. Välj ett sparkonto med hög ränta
Vill du välja ett sparkonto där man antingen vill starta upp ett nytt sparande eller kanske byta från ett nuvarande sparkonto gäller det att jämföra olika bankers ränta när det gäller sparkonton. Det kan idag vara svårt att hitta en bank som erbjuder en förmånlig ränta på ett sparkonto.
Oavsett om det gäller sparande på långsikt eller kort så är räntan väldigt avgörande man även avgifter. Var noga med att kontrollera sparkontot så det inte tillkommer avgifter för eventuella uttag eller andra dolda kostnader.
Att välja ett sparkonto med hög ränta kan man få tillbaka en bra summa pengar varje år. På så sätt växer sparkontot ytterligare än bara med de insättningar som görs av en själv.
12. Överväg paketerbjudanden från olika leverantörer
Genom att ta del av paketerbjudanden från olika leverantörer kan man spara en del pengar varje månad. Det kan handla om exempelvis TV och bredbandspaket till förmånliga priser. Desto fler tjänster man väljer från en och samma operatör kan priset sjunka kraftigt.
Detsamma gäller för försäkringar om man samlar exempelvis hemförsäkring, livförsäkring, olycksfallsförsäkring och bilförsäkring hos samma bolag kan man få många procent i rabatt varje månad.
13. Sluta använda hemtelefon
Vi anser att idag är det mer och mer samtal som sker via mobiltelefoner eller internet med hjälp av tjänster så som Skype eller FaceTime. Därför kan det vara lite onödigt att behålla sin hemtelefon men det beror på lite var i landet man bor.
Bor man i ett område där mobiltäckningen kanske inte är den bästa och möjligheten att behålla sin hemtelefon finns bör man självklart göra det.
Det är viktigt att man kollar upp möjligheten till billigare eller gratis abonnemang för hemtelefonen innan man säger upp den. Kanske operatören kan erbjuda att den finns kvar gratis men mot en kostnad när man väl använder den.
Men har man bra mobiltäckning och ett förmånligt mobilabonnemang och sedan står hemtelefonen och kostar en avgift varje månad är det bättre att säga upp hemtelefonen.
14. Fråga grannar och vänner om att låna saker
Behöver man renovera krävs eller trimma en häck i trädgården men inte har verktygen som krävs kan de kosta en hel del att köpa dem nya. Därför är ett bra tips att höra sig för bland vänner och bekanta ifall det finns möjlighet att låna det man behöver. Kanske även en granne kan vara till hjälp, om inte så finns det flera företag idag som hyr ut sina produkter på timbasis med en betydligt lägre kostnad än att köpa verktyget helt nytt.
15. Töm frysen istället för att handla
Idag kan man vara väldigt bortskämd med att fylla frysen samtidigt som man fortsätter handla. Det kan sluta i att man kanske måste slänga mat som legat i frysen för länge.
Det är därför en bra grej att tänka på att varannan vecka man tänkt handla kanske försöka hoppa över den handlingen och äta upp maten som finns i frysen.
16. Se över familjens pensionssparande
Vi tycker att det är viktigt att ett pensionssparande ökar med åren och inte fylls med avgifter. Se över vilka villkor som gäller och ett ypperligt tillfälle är att göra det när det orangea kuvertet kommer varje år.
Kanske det kan vara lönsamt att byta eller att försöka binda sig till någon fond. Det finns idag många rådgivare som gärna hjälper till med aktiva val inför pensionssparande.
17. Släck och stäng av aparater när de inte används
Står TV på fast man är i köket och lagar mat drar det en otroligt onödig kostnad lika så lampor i ett tomt rum. Vi rekommenderar att man stänger av apparaterna som inte används aktivt och ett bra tips är att om man kokat kaffe, häll upp kaffet i en termos direkt när det är klart och låt inte kaffekokaren stå på. Det utgör även en fara för hemmet då det kan starta brand.
18. Använd solceller i hemmet
Installerar man solceller på taket kan man lönsamt varje dag när det gäller elförbrukningen. All oförbrukad el säljes tillbaka till elleverantören och kan på så vis vara väldigt lönsamt då man producerar el till sig själv i första hand och sedan säljer vidare. En vinst för både miljön och plånboken.
19. Gör egna gratulationskort hemma
Scrapbooking är en väldigt populär hobby och väldigt rogivande. Istället för att betala 30 till 50 kronor för ett gratulationskort och grattiskort kan man själv tillverka ett betydligt billigare. Vi anser att kortet blir både personligare och gjort med lite extra kärlek till den personen som ska få kortet.
Det är inte för intet som leverantörer av gratulationskort som t.ex. Thecardstore.se har goda marginaler på sina produkter. Kort är billiga att tillverka, men dyra att köpa.
20. Försök hitta ett billigare boende
Kanske är bostaden man bor i alldeles för stor eller konstigt planerad. Det kan vara lönsamt både för hyran och uppvärmningen att se över ifall man kan flytta till ett mindre boende. Vill man spara ännu mer pengar och är ensam kan man hyra ett rum hos någon eller kanske dela lägenhet med sina vänner eller familj en period. Det finns många tips och tricks hur man kan minska ner sin boendekostnad.
Vi kan rekommendera att man ser över hur bostaden och tänker igenom vad som behövs vara tillgängligt. Behöver man extra utrymme så som gästrum, gillestuga, tvättstuga och så vidare. Kanske man kan ha tvättmaskinen i ett hörn i badrummet istället för i ett separat rum. Allt handlar om vilka bekvämligheter man vill betala för helt enkelt.
Varförska man använda våra spartips för hemmet?
Genom att spara pengar på onödiga utgifter så kan ni antingen höja er levnadsstandard, spara till andra saker eller investera pengarna så de växer av sig själva.
Vi anser att det finns många bra tips man kan ta del av för att minska sina kostnader. Det behöver absolut inte vara några stora och drastiska förändringar utan små förändringar kan istället göra stora skillnader.
Se det som en utmaning och försök jämföra dagens kostnad mot de som kommer fram efter en jämförelse av försäkringar och abonnemang. Jämför också månad till månad på elräkningen och se skillnaden mellan en månad då allt lyser eller TV står på mot den månad man stängt av allt man inte använder.
Möjlighet till högre levnadsstandard
När man minskar sina månadskostnader finns det pengar att spara varje månad. Pengar som man kan lägga på att höja sin levnadsstandard. Kanske vill man lägga pengar på resor, kläder, bil eller spara inför framtiden.
Alla har olika sätt att höja levnadsstandarden på och höjer man den mår man också bättre. Kom ihåg att all lycka inte är materiel.
Investera dina sparade pengar
1. Spara i aktier
Att spara och investera pengar i aktier kan ske på många olika sätt. Aktier köper man i företag som man kanske kan vara lite mer insatt i exempelvis vilka produkter eller tjänster de tillhandahåller.
Perfekt ifall man har tid att lägga ner på sparandet och det finns möjlighet till höga avkastningar men till en högre risk.
2. Spara i fonder
Fonder är perfekt ifall man vill ha ett tryggt sparande med en mycket lägre risk. Det är bra ifall man hellre vill lägga ner tiden på att göra annat i livet och man låter experter göra jobbet åt en med sparpengarna man lägger in. Läs mer om hur du kommer igång och kan börja spara i fonder.
2. Spara i P2P-lån
Genom att investera och spara i P2P-lån innebär det att man lånar ut pengar till andra privatpersoner och får ränta på utlånat belopp. Räntan styrs efter vilken risk man är villig att ta.
SPARAPENGAR.SE
Vem har skapat artikeln?
Anton Gustafsson
Skribent & ägare av Sparapengar.se
Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi.
På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.
Vi sänker dina kostnader
Spara pengar har hjälpt Svenskar att spara pengar genom att sänka kostnader sedan 1999.
Sparapengar.se ägs och förvaltas av Consilium Online AB.