KAPITEL 1

10 Spartips för att sänka dina matkostnader

Här nedanför får du 10 konkreta tips på hur du kan sänka dina kostnader för mat varje månad. 

Spartips mat och matkostnader
1. Välj det bästa matkortet för bonusar och rabatter

Det första spartipset är att se till att man väljer det allra bästa matkortet. Ofta har butikerna något medlemskort som kan användas för att samla poäng. Dessa poäng kan sedan omvandlas till exempelvis bonuscheckar, extraerbjudanden eller liknande. 

Både Coop och Ica erbjuder sådana typer av förmåner om man blir medlem. Även Hemköp har ett liknande medlemskap. Coop har också ett eget betalkort som ger extra bonus när man betalar med det kortet. 

Willys ger ingen bonus på inköp, men istället ger medlemskap hos dem tillgång till extra förmånliga extrapriser som icke-medlemmar inte får.

2. Testa Matsmart.se och spara pengar

Matsmart.se är en hemsida som säljer sådant som butikerna annars kan riskera att behöva slänga. Det kan röra sig till exempel om produkter som man fått för många av eller som har ett bäst-före-datum som ligger relativt nära i framtiden. 

Matsmart köper då upp dessa produkter till ett väldigt lågt pris, och säljer sedan vidare dessa till oss konsumenter – till ett pris som fortfarande är betydligt lägre än man hade fått betala normalt. 

På så sätt kan man slå två flugor i en smäll. Hjälpa till att bidra till en bättre miljö genom att minska matsvinnet samtidigt som man också kan spara ganska mycket pengar. 

Så kolla gärna igenom sortimentet på Matsmart.se. Mest troligt kommer du att hitta ganska mycket matvaror som du vill ha. Till ett väldigt lågt pris dessutom.

3. Laga storkok och ta med lunchlåda till jobbet

Storkok är ett av de bästa spartipsen när det kommer till mat. Genom att ha mat över så undviker man ofta frestelsen att köpa hem färdiglagat mat som ofta är ganska dyr. 

Dessutom är storkok perfekt att göra matlådor av. Då slipper man de dyra uteluncherna.

4. Utgå från butikens kampanjblad när du handlar

Ett mycket effektivt spartips är att planera veckans mat utifrån vilka extrapriser din matbutik har för veckan. Har du tid och vill spara extra mycket pengar kan det också vara värt att handla på fler än en mataffär för att verkligen dra maximal nytta av nedsatta priser.

5. Storhandla istället för att småhandla

Planerade storhandlingar blir i nästan alla fall mer kostnadseffektiva än att småhandla. När man småhandlar så brukar man oftare också inte ta sig tiden att åka till de billigare stormarknaderna. Så planera dina inköp och satsa på att handla allt du behöver en gång i veckan.

6. Töm frysen istället för att handla nästa gång

Det kan vara en bra idé att tömma frysen med jämna mellanrum. Särskilt om ekonomin är extra kärv för tillfället. En tom frys ger också möjlighet för att framöver kunna bunkra upp extra mycket av det som säljs på extrapris.

7. Ta med egna bärkassar

Priset på plastkassar har stigit ganska mycket de senaste åren. Med införandet av den nya plastskatten så lär vi få se en ytterligare rejäl prisökning även framöver. 

Med tanke på att man ofta förbrukar använda ganska många matkassar varje månad så går det alltså att spara en hel del på att ta med sig egna kassar till affären.

8. Handla råvaror efter säsong

Försöka att handla råvaror efter säsong. Då är de i regel mycket billigare. Till exempel brukar det finnas mycket billiga rotfrukter på hösten.

9. Köp stora förpackningar och frys in

Kilopriset brukar ofta sjunka i takt med att förpackningsstorleken ökar. Köp därför gärna stora förpackningar och frys in det som blir över. 

För livsmedel som inte går att frysa kan man försöka köpa så stora förpackningar man kan utan att risken blir för stor att maten blir dålig innan man hinner äta upp den.

10. Använd rabattkoder och erbjudanden online

Att handla online är inte bara smidigt, det går även hitta erbjudanden och kampanjer från flera aktörer som vill att du ska testa deras tjänster. Här finns t.ex. en rabattkod för Mat.se.

NU ÄR DET DAGS ATT TA NÄSTA STEG:

Börja spara på ett riktigt sparkonto idag:
Spar- & investeringstjänster
Vårt betyg
Information
Kom igång redan idag!
Avanza bank - logotyp
5/5
Nordnet logo
4.5/5
Lendify sparkonto
4.5/5
Lysa logotyp
4.5/5

Disclaimer: Ingenting som läses på Sparapengar.se ska ses som finansiell rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa sig en bättre privatekonomi. Läs full disclaimer här.

KAPITEL 2

Varför ska man spara pengar på mat?

Här nedanför får du en sammanfattning om varför du bör spara pengar. Dessutom specifika anledningar till varför du bör spara pengar på mat.

Spara pengar på mat

Det finns många anledningar till varför man vill spara pengar. Kanske vill man bygga upp ett större kapital att kunna luta sig tillbaka på om tiderna blir sämre. 

Eller så vill man spara till något specifikt. Kanske vill man uppgradera sin bostad. Eller köpa den där drömbilen man så länge velat ha. 

Det finns allt som oftast en mängd olika orsaker till varför man kan känna ett behov av att ha mer pengar.

Sänk dina matkostnader

Oavsett anledningen så gäller det dock att hitta smarta sätt att spara pengar på. Saker som gör skillnad utan att påverka livskvaliteten negativt i någon större utsträckning. 

Just matkostnaderna är en typ av kostnad som kan vara extra bra att spara på. Maten är nämligen något som de flesta spenderar ganska mycket pengar på månad ut och månad in.

Varför ska du använda våra spartips för mat?

Mat är en väldigt bra utgiftskategori att försöka spara in på. Med relativt enkla spartips går det att spara en hel del utan att för den delen göra några större uppoffringar. Det handlar bara om att göra lite ändringar i sina rutiner och vanor.

Spara långsiktigt eller göra något roligare för pengarna

När man väl börjat dra ner på sina matkostnader så kommer man att få en hel del pengar över som man kan göra annat för. Man kan till exempel passa på att göra lite roligare saker som man kanske inte annars riktigt har råd att unna sig. 

Varför inte resa lite mer? Eller byta upp sig till en bättre bil? Eller så kan man helt enkelt välja att lägga undan pengarna. Det vill säga spara till något större framtida inköp. Eller rentav till pensionen eller till att bli ekonomiskt oberoende.

KAPITAL 3

Få avkastning på dina nysparade pengar

Så, vad ska du nu göra för dina nysparade pengar? Genom att spara in på matkostnader så får du många nya möjligheter. Vi rekommenderar definitivt att du sätter pengarna i arbete och därmed för avkastning…

Investera och placera pengar

Oavsett vad man vill åstadkomma med sina pengar så är det viktigt att se till att man får en bra avkastning på sina sparade pengar. Sparar man till exempelvis en villa eller till pensionen så kan det i många fall krävas flera miljoner kronor för att nå sina mål. 

Att spara så mycket är självklart en väldigt stor utmaning. Därför är det extra viktigt att se till att få avkastning på sitt kapital och att dra nytta av ränta på ränta effekten. Placera därför gärna inte pengarna på ett vanligt sparkonto. 

Undersök istället möjligheterna att spara och investera i aktier och fonder. Dessa typer av värdepapper har historiskt sett gett väldigt bra avkastning. Och genom att spara i just aktier eller fonder så kan du se till att du når dina finansiella mål betydligt fortare.

Få avkastning på dina nysparade pengar:

  1. Spara i aktier och fonder
  2. Spara i P2P-lån
  3. Investera i fastigheter
1. Spara i aktier och fonder

Att spara i aktier innebär att man köper andelar i företag som är börsnoterade. Genom att äga aktierna, eller ägarandelarna, så får man ta del av företagens vinster och tillväxt. Historiskt sett så har aktier på den svenska aktiemarknaden avkastat någonstans i området 8-10 procent per år i genomsnitt. Det är en väldigt bra avkastning. 

Liknande avkastning kan fås genom att investera och spara i fonder. Genom att investera i aktiefonder så får man en blandning av aktier från olika företag. Vilka aktier som fonden ska investera i väljs ut av en fondförvaltare som kontinuerligt analyserar vilka bolags aktier som han eller hon tycker är mest köpvärda för tillfället. Aktiefonder kan därför vara bra för den som inte har tid eller engagemang för att själv välja ut vilka aktier man ska investera i. 

Både aktier och fonder kan köpas via antingen storbankerna eller någon av nätmäklarna. Vi rekommenderar att man investerar via antingen Avanza eller Nordnet. De är de största och mest populära nätmäklarna i Sverige. Enligt oss har de också det bästa utbudet till dig som sparare. 

Vidare så kan man också välja att bli kund hos en så kallad fondrobot. En fondrobot sätter automatiskt ihop en portfölj av fonder som dina pengar investeras i. Lysa är den robotrådgivare på den svenska marknaden som vi tycker är bäst.

2. Spara i P2P-lån

Ett annat sätt att spara är genom att investera i så kallade P2P-lån. P2P står för Peer-to-Peer och innebär lån som förmedlas från privatperson till privatperson. 

Detta är ett bra sätt att få en bra avkastning samtidigt som man undviker mycket av den volatilitet som finns då man investerar i aktier. 

Lendify är den P2P-aktör som vi tycker är bäst. Hos Lendify kan man investera i lån av olika risknivå och därmed få en optimal avkastning i förhållande till hur mycket risk man är komfortabel att ta.

3. Investera i fastigheter

Fastigheter är ytterligare et tillgångsslag som gett väldigt bra avkastning. Har man inte stora summor kapital så är det dock svårt att slå sig in och börja investera i fastigheter. 

De senaste åren har dock flertalet aktörer startat upp som erbjuder crowdfunding inom fastigheter. 

Den ledande aktören i Sverige är Tessin, och hos dem kan man investera i fastighetslån. Avkastningen kan vara så mycket som 10 procent per år.

SPARAPENGAR.SE

Vem har skapat artikeln?

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Skribent & ägare av Sparapengar.se

Anton har över +10 års erfarenhet av egenföretagande och har ett brinnande intresse för investeringar och privatekonomi. 

På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se.

Spara pengar - logotyp

Vi sänker dina kostnader

Spara pengar har hjälpt Svenskar att spara pengar genom att sänka kostnader sedan 1999.

Sparapengar.se ägs och förvaltas av Consilium Online AB.